Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Gedenken in Assen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gedenken in Assen

  23 oktober 2018

  Vorige week was ik een dag op stap met Opperrabbijn Binyomin Jacobs. de reis ging naar Assen waar veertig nieuwe struikelstenen werden onthuld door Stichting Struikelstenen Assen.

  De bijeenkomst was in de voormalige Synagoge in Assen. Oud-planoloog Jan Lagendijk vertelde de aanwezige familie van de omgekomen Joden iets over de Joodse geschiedenis van Assen. In 1901 werd op de locatie van de vorige synagoge in de Groningerstraat een nieuwe, grotere synagoge gebouwd, en ingewijd op 26, 27 en 28 juli. De stichtingssteen met Hebreeuwse tekst ‘Open voor mij de poorten van de gerechtigheid. Ik zal daardoor ingaan, ik zal de Eeuwige loven’ (Psalm 118:19) was afkomstig uit de oude synagoge en werd ingemetseld in de linker zijgevel. Op de steen boven de hoofdingang staat de Hebreeuwse tekst ‘Zij geven dank aan Uw Naam, zij bidden en smeken tot U in dit huis’ (I Koningen 8:33) en het jaartal 5661 (1901).

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de Joden in Assen door de bezetter gedeporteerd en in 1943 werd de gemeente ontbonden. De banken werden uit de synagoge verwijderd en naar Kamp Westerbork gebracht, waar er een toneel van werd getimmerd. Na de oorlog keerden slechts 23 mensen van de Joodse gemeenschap terug in Assen. Het kerkbestuur besloot het gebouw op 12 mei 1947 te verhuren. Het is nu in gebruik bij de kleine gemeente van Christelijke Gereformeerden in Assen.

  Opperrabbijn Binyomin Jacobs hield een diep indrukwekkende bijdrage in een muisstille kerk. Neen, deze kerk hoe mooi ook uitwendig bewaard was geen sjoel meer. Er was geen Ark, geen Aron Hakodesj meer waarin de vijf Thorarollen werden bewaard.

  In de oorlog was er een kleine groep mensen die goed, erg goed waren in Assen. Er was  helaas ook een kleine groep die fout, die goed fout waren in Assen maar … de meesten reageerden niet en lieten ‘het’ gebeuren. Angst voor het verzet met alle gevaren!

  De predikant van deze kerk heeft bij graven gestaan op een begraafplaats van gemeenteleden met alle moeiten en verdriet, maar zij hadden een plaats, een begraafplaats. De Joden in de donkere dagen hadden en kregen echter geen begraafplaats. Een rabbijn staat bij een lege begraafplaats, maar de slachtoffers van de Shoah, Holocaust krijgen na 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument met hun namen in de struikelstenen.

  Door leerlingen van het Dr. Nassau College werden daarna de namen van 40 Joodse slachtoffers voorgelezen. Dit ook om te voorkomen dat de geschiedenis van de gruwelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog bij onze jongeren vandaan drijft. De eerste stenen werden voor de voormalige Sjoel schoongeveegd waardoor de namen zichtbaar werden en Rabbijn Binyomin Jacobs het Kaddisj uitsprak in de aanwezigheid van de Joodse nabestaanden met het zicht richting Jeruzalem:

  Moge Zijn grote Naam verheven en geheiligd worden
  in de wereld die Hij geschapen heeft naar Zijn wil.
  Moge Zijn koninkrijk erkend worden in uw leven en in uw dagen
  en in het leven van het gehele huis van Israël, 
  weldra en spoedig.
  Zegt nu: Amen

  Moge Zijn grote naam gezegend zijn nu en voor altijd.
  Gezegend, geprezen, gevierd, en hoog en hoger steeds verheven
  Verheerlijkt, gehuldigd en bejubeld worde de Naam van de Heilige,
  gezegend zij Hij
  hoog boven iedere zegening, elk lied,
  lof en troost die op de wereld gezegd wordt.
  Zegt nu: Amen

  Moge er veel vrede uit de hemel komen en leven!
  Over ons en over heel Israël.
  Zegt nu: Amen

  Hij die vrede maakt in Zijn hoge sferen, 
  zal ook vrede maken voor ons en voor geheel Israël
  Zegt nu: Amen

  Over de auteur