Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe onthullingen over Irans activiteiten in Libanon - Christenen voor Israël
 • De nieuwe muur langs de grens met Libanon bij Rosj Hanikra, langs de Middellandse Zeekust. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe onthullingen over Irans activiteiten in Libanon

  Yochanan Visser - 23 oktober 2018

  Afgelopen zaterdag werd bekend dat bronnen in westerse inlichtingendiensten geloven dat Iran  in verhoogde mate bezig is om geavanceerde wapens aan Hizbollah in Libanon te leveren.

  Ook levert Iran GPS-systemen aan Hezbollah die ongeleide raketten veranderen in precisie wapens die een directe bedreiging vormen voor Israël. In de Tweede Libanonoorlog gebruikte Hezbollah voornamelijk ongeleide Gradraketten maar wist evengoed het noorden van de Joodse staat vrijwel onleefbaar te maken.

  “In Libanon helpt Iran Hezbollah met het bouwen van geheime faciliteiten waar onnauwkeurige projectielen worden veranderd in geleide precisieraketten. Raketten die doelen diep in Israël kunnen bereiken met een nauwkeurigheid van tien meter”,

  FOX News meldde nu dat een Boeing 747-toestel van de Iraanse luchtvaartmaatschappij Fars Air Qeshm een ongebruikelijke stop maakte in Beiroet na een vlucht naar de internationale luchthaven van Damascus. Het 27-jaar oude vliegtuig vloog naar de internationale luchthaven van Beiroet om GPS-componenten af te leveren aan Hezbollah aldus de Amerikaanse tv-zender.

  Na het leveren van de componenten aan Hezbollah ging het Fars Air Qeshm-vliegtuig woensdag verder naar de Qatarese hoofdstad Doha om 74 ton vee te leveren aldus de ‘Civil Aviation General Directorate’ in Libanon Het  Libanese luchtvaartorgaan ontkende dat het Iraanse vliegtuig wapens en GPS-componenten had geleverd aan Hezbollah en zei dat het vliegtuig leeg was toen het landde in Beiroet.

  Zoals gewoonlijk verdoezelen de Libanese autoriteiten de illegale activiteiten van Iran en Hezbollah in Israëls noordelijke buurland. Dezelfde Iraanse Boeing 747 werd in juli en augustus dit jaar gebruikt voor het smokkelen van wapens en andere militaire uitrusting naar de door Iran en Rusland gesteunde pro-Assadcoalitie in Syrië.

  In juli vervoerde het Fars Air Qeshmtoestel samen met een ander burgervliegtuig van hetzelfde bedrijf, een ongebruikelijke vlucht uit vanaf een Iraanse militaire basis in Teheran naar Damascus en van daaruit naar de internationale luchthaven van Beiroet.

  Op 2 augustus vloog de Iraanse Boeing 747 rechtstreeks van Teheran naar Beiroet en landde twee uur vóór de geplande aankomst. In beide gevallen werd vastgesteld dat het Iraanse vliegtuig wapens smokkelde terwijl Israël in augustus een luchtaanval uitvoerde op een hangar nabij de luchthaven van Damascus kort nadat het Fars Air Qeshm toestel landde.

  De Iraanse  burgervliegtuigen gebruikten verder onconventionele vliegroutes over Syrië aldus luchtvaartdeskundigen. De directie van Fars Air Qeshm bestaat voorts uit drie functionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). Het bedrijf was sinds 2013 niet operationeel en werd in maart 2017 opnieuw actief met het doel om wapentransporten met burgervliegtuigen uit te voeren.

  Het nieuws over de geheime wapenleveringen door Iran aan Hezbollah in Libanon bevestigt wat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Algemene Vergadering (GA) van de Verenigde Naties vertelde op 27 september: “In Libanon helpt Iran Hezbollah met het bouwen van geheime faciliteiten waar onnauwkeurige projectielen worden veranderd in geleide precisieraketten. Raketten die doelen diep in Israël kunnen bereiken met een nauwkeurigheid van tien meter”, zei Netanyahu toen.

  “Hezbollah gebruikt opzettelijk de onschuldige inwoners van Beiroet als menselijke schilden. Men heeft drie van deze raketconversiefaciliteiten nabij de internationale luchthaven van Beiroet gebouwd”, waarschuwde de Israëlische leider terwijl hij satellietbeelden van de drie faciliteiten liet zien.

  De Libanese regering verwierp Netanyahu’s onthulling later en zei dat  als een nieuwe poging was om “agressie te rechtvaardigen” tegen Hezbollah en het Libanese leger, dat tegenwoordig ook fungeert als een bondgenoot van Iran.

  Drie dagen nadat de Israëlische PM zijn waarschuwing aan de Verenigde Naties gaf, organiseerde Gebran Bassil de Libanese minister van Buitenlandse Zaken een tour voor buitenlandse diplomaten in Beiroet. De rondleiding voerde de diplomaten naar de drie faciliteiten waar Netanyahu over sprak  tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering beweerde Bassil.

  De Libanese minister beweerde tijdens de rondleiding dat Israël “leugens” over Hezbollah verspreidt. Zijn opmerkingen leidden tot een scherpe reactie van het Israëlische leger (IDF) dat een persbericht publiceerde waarin stond dat het geen toeval was dat Bassil een paar dagen had gewacht met zijn rondleiding. Dat was  voldoende tijd om het bewijs van het bestaan van de geheime faciliteiten te verwijderen, aldus de IDF.

  “In drie dagen kun je een dergelijke fabriek leegmaken, buitenlandse ambassadeurs uitnodigen en hopen dat de wereld er voor zal vallen”, aldus de verklaring van de woordvoerder van de IDF die de internationale gemeenschap opriep om zich niet te laten misleiden door de leugens van Hezbollah.

  “Belangrijke boodschap. Bij u in de buurt bevindt zich al enige tijd een (militaire) faciliteit die eigendom is van Hezbollah. U wordt geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen”

  Op 3 oktober jl. verstuurde de IDF vervolgens duizenden WhatsApp-berichten naar inwoners van zuidelijk Beiroet die een waarschuwing bevatten dat hun huizen zich in de buurt van een andere geheime Hezbollahfaciliteit bevonden: “Belangrijke boodschap. Bij u in de buurt bevindt zich al enige tijd een (militaire) faciliteit die eigendom is van Hezbollah. U wordt geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen”, waarschuwde het bericht.

  De Israëlische luchtmacht (IAF) zet ondertussen haar verkenningsvluchten in het Libanese luchtruim voort en de IDF bracht op zondag opnieuw een aantal tanks naar de grens met Libanon. Het Nationale Nieuws Agentschap in Libanon meldde donderdag dat Israëlische gevechtsvliegtuigen opnieuw vluchten uitvoerden in het luchtruim boven Nabatieh en Iqlim Touffah provincies in Zuid-Libanon.

  Het zelfde persbureau meldde op vrijdag dat Israëlische vliegtuigen verkenningsvluchten uitvoerden in het zelfde gebied en de Beka’a vallei waar Hezbollah verschillende bases heeft.

  Over de auteur