Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal! - Christenen voor Israël
 • Henk houdt zijn vliegticket naar Cyprus vast.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal!

  Joanne Nihom - 22 oktober 2018

  Samen met u volg ik avonturier Henk van der Klok. Hij loopt van Stadskanaal naar Jeruzalem, een reis van 6000 kilometer door 13 landen. Zonder geld of creditcard, afhankelijk van zijn eigen slimheid en creativiteit, en van de vriendelijkheid van vreemden om aan voedsel, water en onderdak te komen. Hij vertrok op 29 april en hoopt op 9 november aan te komen in de Heilige Stad. Deze week ontving ik weer een bericht van hem.

  Hoi Joanne,

  De afgelopen weken ben ik verder getrokken door het zuiden van Turkije, en heb ik wederom ontzettend veel hartverwarmende hulp ontvangen. Af en toe werd ik afgewezen,maar dit gebeurde heel sporadisch.

  Op 27 september was het mijn drieëndertigste verjaardag, en ik had geen idee of ik het alleen zou vieren of omringd door vriendelijke vreemden. Maar toen, hoe bijzonder, bleek dat eigenaren van een café waar ik stopte, er via Instagram achter gekomen waren dat ik jarig was. Ze verrasten mij met een gebakje.

  Omdat het op het moment niet veilig is in Syrië, is het mijn plan om naar Jeruzalem te lopen via Cyprus. Ik had geen idee hoe ik de oversteek naar Cyprus kon regelen zonder geld, maar ik had er het volste vertrouwen in dat alles op zijn plek zou vallen naarmate ik dichterbij kwam.

  De hoogtepunten zijn hoger, en de dieptepunten zijn dieper

  Toen ik aankwam in de haven van Antalya bleek dat de laatste boot van het seizoen een week geleden al vertrokken was.  Dat was een tegenvaller. Even zag ik het niet meer zitten. Maar heel even. Ik besloot de stad in te gaan om daar te goochelen, dat is een oude hobby van me. Iedereen die bij mij stopte, vertelde ik over mijn reis en over mijn laatste uitdaging.

  Iemand vertelde me dat vliegen goedkoper is dan met de boot. Een paar uur na deze ontmoeting, kwam ik een bloemiste tegen die er al jaren van droomt Jeruzalem te bezoeken. Ze besloot mij te helpen met een gulle donatie, en in combinatie met de centjes die ik had verdiend met goochelen op straat, kon ik een ticket kopen op het vliegveld.

  De bloemiste die een gulle gift deed.

  Op Cyprus had ik een paar bijzondere ontmoetingen. Zo werd ik uitgenodigd door een Nederlands gezin uit Doetinchem dat hier sinds elf maanden woont. Eindelijk kon ik weer eens op een echt matras slapen, en ‘s ochtends voor het ontbijt verrasten ze me met een broodje rookworst. Daar kun je goed op lopen!

  Iemand vertelde me dat vliegen goedkoper is dan met de boot.

  In een klein cafeetje ontmoette ik Anastasius, een Orthodoxe priester uit Pyrga, een klein Cypriotisch dorpje. Hij was getrouwd en had vijf kinderen, en legde uit dat Orthodoxe priesters mogen trouwen. Iedereen die langs reed, toeterde en zwaaide even naar hem. Een populaire man in het kleine dorpje van achthonderd inwoners. We deelden een grote lunch, en daarna namen we afscheid.

  Lunch met Anastasius

  Een van de grootste lessen van deze reis is dat ik heb geleerd dat je nooit weet hoe iets uitpakt. Het leven zit vol verrassingen.

  Ook dat ik een vluchtige blik in het leven van zovelen heb mogen nemen. Ondanks dat de ontmoetingen vaak  kort waren, was er veel meer diepgang dan in de gesprekken die ik in het normale leven zou hebben.

  Tijdens mijn reis lijkt het alsof alles meer intens is. De hoogtepunten zijn hoger, en de dieptepunten zijn dieper. Er zijn zoveel nieuwe ervaringen en ontmoetingen elke dag weer dat het soms net voelt als een leven in een leven. De komende week loop ik over het eiland Cyprus, en daarna begint de laatste etappe van mijn reis: de tocht door Israël.

  Over de auteur