Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Chaos in Syrië wordt steeds gevaarlijker - Christenen voor Israël
 • Rookpluimen op de Golanhoogvlakte, over de grens met Syrië. - Foto: Basel Awidat/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Chaos in Syrië wordt steeds gevaarlijker

  Yochanan Visser - 30 november 2018

  Een reeks recente gebeurtenissen in Syrië duiden erop dat de burgeroorlog in het door oorlog verscheurde land verandert in een regionaal conflict dat het potentieel heeft om in de Derde Wereldoorlog uit te monden.

  Israёl volgt de gebeurtenissen in het land nauwlettend en voerde donderdagnacht opnieuw luchtacties uit tegen Iran en haar handlangers in Syrië.

  De spanningen in Syrië namen deze week opnieuw toe nadat de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan zijn eis herhaalde dat de Verenigde Staten hun steun voor de Koerdische militie YPG, die de dominante kracht vormt in de Syrische Democratische Krachten (SDF), beëindigt. De situatie werd verder gecompliceerd toen nieuwe vredesbesprekingen tussen Iran, Syrië, Turkije en Rusland in Astana, de hoofdstad van Kazahkstan mislukten.

  Na te hebben beweerd dat Islamitische Staat geen enkele aanwezigheid meer heeft in Syrië, vertelde Erdogan leden van zijn regerende AKP-partij dat de VS nu de gelegenheid hebben om de banden met zijn regime te versterken zodra het haar steun aan de Syrische Koerden opschort. “Dit is een kans voor diegenen die zeggen dat ze bondgenoten zijn en strategische partners zijn en die relaties met ons willen onderhouden om de banden in politiek, economisch en militair opzicht te versterken”, aldus Erdogan.

  “Er is geen Daesh (Arabisch acroniem voor ISIS) in Syrië, er zijn slechts een klein aantal bendes die achter de hand worden gehouden”, zei de Turkse dictator enkele dagen nadat Islamitische Staat tientallen Koerdische SDF-strijders gedood had tijdens een grootschalige aanval op de Syrische stad Hajin op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat.

  De VS hebben deze week verschillende nieuwe observatieposten langs de Turkse grens in het noorden van Syrië gecreeёrd om te voorkomen dat het Turkse leger nieuwe aanvallen op de SDF uitvoert en om  resterende ISIS-terroristen op te sporen en te voorkomen dat ze naar Turkije vluchten. “We gaan elke dreiging opsporen die we kunnen tegenkomen, inclusief die uit Turkije”, zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis woensdag tegen verslaggevers in het Pentagon.

  Mattis zei verder dat de nieuwe observatieposten bemand zouden worden door Speciale eenheden van het Amerikaanse leger die al in Syrië zijn. Ook herhaalde hij dat hij het oneens was met Erdogan dat de YPG een tak is van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Turkije.

  Tegen Iran
  De SDF ondergaat momenteel een transformatie nadat het de Islamitische Staat in Syrië had verslagen en zal nu door de VS worden gebruikt om de opmars van Iran in het verwoeste land te stoppen. De in Londen gevestigde Arabische krant  Asharq Al-Awsat meldde afgelopen zondag dat het Amerikaanse leger was begonnen met het trainen en uitrusten van 30.000 SDF-strijders om de opkomst van Iran in te dammen, terwijl ze tevens de strijd tegen ISIS zouden voortzetten.

  Iraanse media rapporteerden later dat er een “nieuw Amerikaans complot” was om de belegerde Al-Tanf-basis aan de Syrisch-Iraakse grens te versterken. De basis heeft een contingent Amerikaanse militairen die de Iraniërs verhinderen hun landcorridor van Teheran tot aan de Israëlische grens op de Golanhoogte te completeren.

  De Amerikanen gebruiken ook lokale milities in Zuidoost-Syrië en West-Irak om dit doel te bereiken volgens Sham Times, een Arabische nieuwssite.

  Complicaties
  De Turken zijn ondertussen bezig om hun aanwezigheid in het noorden van Syrië te versterken. De Turkse regering geeft training aan haar lokale bondgenoot Free Syrian Army, dat in feite een soennitische islamitische militie is en voert allerlei civiele projecten uit, zoals het boren van waterputten en het leveren van islamitische schoolboeken aan scholen. Ook heeft Erdogan een groot aantal Turkse bedrijven toegestaan om zaken te doen in Syrische gebieden die onder controle van het Turkse leger staan.

  De Turken dreigen ook een nieuwe militaire operatie tegen de SDF uit te voeren op de oostelijke oever van de Eufraat. De Turkse Nationale Veiligheidsraad (MGK) kondigde deze week aan dat het zijn “recht” zou uitoefenen om de nieuwe operatie uit te voeren en om “terroristen in Oost-Syrië en Noord-Irak te elimineren”, een verwijzing naar de YPG en de PKK in Iraaks Koerdistan.

  Kort na de aankondiging, zond het Turkse leger nieuwe troepen met zwaar wapentuig naar de Syrische grens in de provincies Aleppo en Raqqa. 

  Om zaken verder te compliceren begon het Iraakse leger beschietingen en bombardementen op IS-posities in Oost-Syrië waarbij tientallen terroristen werden gedood. De Irakezen bombardeerden een wapen- en munitiedepot van de aan ISIS-gelieerde Fayalq al-Farouqmilitie in de regio Al-Souseh in zuidoost Deir Ezzur en een basis in hetzelfde gebied.

  Tegelijkertijd dreigden de Russen hun luchtaanvallen op islamitische rebellen in de Idlib-provincie in het noorden van Syrië te hervatten, nadat ongeveer 15.000 strijders van de Hayat Tahrir al-Sham-militie weigerden om zich terug te trekken uit een gebied dat bestemd is om een gedemilitariseerde zone te worden onder een staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Turkije en Rusland.

  Rusland en Turkije sloten in september het staakt-het-vuren af om een nieuwe humanitaire ramp te voorkomen en om de Soennitische rebellen te beschermen die naar Idlib waren gedeporteerd onder de zogeheten ‘verzoeningsovereenkomsten’.

  De Turken slaagden erin Hayat Tahrir al-Sham te overtuigen zware wapens uit de aangewezen gedemilitariseerde zone te verwijderen, maar de jihadistische koepelorganisatie van islamitische rebellen, waaronder Jabhat al-Nusra, het voormalige Al Qaedafiliaal in Syrië, weigert zich volledig terug te trekken.

  Resolutie
  Het Assadregime eist nu dat alle buitenlandse troepen, behalve Rusland en Iran, Syrië verlaten en heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzocht om een resolutie aan te nemen die de buitenlandse legers verplicht zich terug te trekken.

  De kans is echter klein dat de Turken en de Amerikanen zich aan een dergelijke resolutie zullen houden. Er staat te veel op het spel in de Syrische oorlog die langzaamaan verandert  in een conflict tussen Iran, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten en hun bondgenoten Israël en de soennitische Arabische Golfstaten.

  In dit verband is het belangrijk om te vermelden dat de Arabische Golfstaten besloten hebben troepen en zware wapens naar de door de SDF en Amerikanen gecontroleerde regio te sturen, terwijl Saudi-Arabiё de training en uitrusting financiert van de nieuwe 30.000 man sterke SDF-kracht die Iran in Noord- en Oost-Syrië zal gaan confronteren.

  Aanvallen
  Israël heeft ondertussen de aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië hervat. Kort voor middernacht op donderdagavond voerde de Israëlische luchtmacht (IAF) naar verluidt luchtaanvallen uit op door Iran gesteunde milities in Al-Kiswah in de buurt van Damascus, Qanaqar in zuidwest Syrië en Quneitra nabij de Israëlische grens.

  Al-Kiswah was eerder aangevallen door de IAF en is de thuisbasis van het centrale commando van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde in Zuid-Syrië.

  Het Syrische regime beweerde na de aanvallen ten onrechte dat het een Israëlisch gevechtsvliegtuig had neergeschoten terwijl de IDF meldde dat er een Syrische raket was gelanceerd in de richting van de Golanhoogte in Israël.

  Het Israёlische leger op de Golanhoogvlakte is nu in een verhoogde staat van paraatheid gebracht aldus de Legerradio in de Joodse staat.

  Thema

  iransyrie

  Over de auteur