Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Mini Gaza-oorlog waarschijnlijk geregisseerd door Iran - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Mini Gaza-oorlog waarschijnlijk geregisseerd door Iran

  Yochanan Visser - 20 november 2018

  Afgelopen zondagavond, in een poging om zijn rechtse coalitie te redden, richtte de Israëlische Premier Benyamin Netanyahu zich tot het Israëlische publiek tijdens een speech van negen minuten op het hoofdkantoor van het Israëlische leger in Tel Aviv die live werd uitgezonden door alle Israëlische tv-stations.

  De Premier zei dat Israël in “een van de meest complexe situaties” verkeerde en beweerde dat er in deze situatie “geen ruimte was voor politiek”. Ook zei hij herhaaldelijk “zeer moeilijke beslissingen” had moeten nemen om de veiligheid van Israëlische burgers te waarborgen.

  Netanyahu had eerder geweigerd om toe te geven aan de eisen van Bayit HaYehudi-leider Naftali Bennet om hem de portefeuille van Defensie te geven en besloot de vacature, die was ontstaan door de ontslagname van Israel Beiteinu leider Avigdor Liberman, zelf op te vullen.

  “De IDF en Netanyahu raken er steeds meer van overtuigd dat Iran in de toekomst via haar proxies in Libanon, Syrië en Gaza een rakettenoorlog op drie fronten zal openen”

  Tijdens zijn toespraak erkende Netanyahu dat er zware kritiek was geweest op de manier waarop hij de mini-oorlog met Hamas vandaag had behandeld een week geleden. Er was echter geen mogelijkheid dat gewone burgers of zelfs politici de complexe veiligheidssituatie in Israёl konden beoordelen aldus Netanyahu.

  Hij zei dat slechts de top van de IDF en de inlichtingendiensten en hij als de premier volledig zicht hadden op de veiligheidssituatie van Israël en dat het publiek slechts een “gedeeltelijk beeld” zag. De premier zei verder dat de veiligheidsdiensten in het midden van grote operaties waren “die bedoeld waren om de volledige veiligheid van het Israëlische publiek te herstellen”.

  Het was de tweede keer in een week dat de Israëlische premier opmerkingen maakte over de complexiteit van de veiligheidssituatie in Israël en het onvermogen van burgers, inclusief politici, om het volledige beeld van de veiligheidssituatie van het land te doorzien.

  Vorige week zei Netanyahu dat hij als leider van Israël soms “cruciale overwegingen moest verbergen die voor de vijand onzichtbaar moesten blijven” en liet doorschemeren dat er plannen waren voor een operatie in de toekomst.

  “Ik kan niet verder ingaan op onze plannen voor de toekomst, maar we zullen de juiste voorwaarden en de juiste tijd voor de staat Israël bepalen, die optimaal zijn voor de veiligheid van onze burgers”, vertelde de Premier deelnemers aan een staatsherdenking ter nagedachtenis van de 45ste verjaardag van het overlijden van voormalig Israëlisch premier David Ben Gurion.

  Velen vatten dit op als een hint dat hij alsnog opdracht zou geven om Gaza binnen te vallen de volgende keer dat Hamas het huidige staakt-het-vuren zou schenden. Netanyahu liet nu echter doorschemeren dat een toekomstige IDF-operatie veel groter zou zijn dan een nieuwe IDF-inval in Gaza en zei dat die operatie “opoffering” zou eisen.

  Syrië en Iran
  Maandagochtend, tijdens een briefing aan de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie,  maakte de Premier en Minister van Defensie duidelijk dat hij voornamelijk geconcentreerd is op het noordelijke front in Israël en met name op de activiteiten van Iran in Syrië.

  De operationele vrijheid van het Israëlische leger in Syriё wordt al enige tijd beperkt door de levering van het Russische S- 300 luchtafweerschild aan het regime van dictator Bashar al-Assad. Netanyahu zei echter dat de Israëlische “spionagevliegtuigen voortdurend informatie blijven verzamelen” terwijl hij ook onthulde dat hij de hulp van de Russische president Vladimir Poetin had ingeroepen om Iran uit Syrië te verdrijven.

  Om de Iraniërs uit Syrië te verdrijven zou echter de hulp van een “derde land” nodig zijn volgens de Israëlische leider en zijn opmerkingen leidden onmiddellijk tot speculatie dat Israël dat derde land zou kunnen zijn.

  De Israëlische premier is zeer bezorgd over de ontwikkelingen aan het noordelijke front, waar Iran samenwerkt met Hezbollah om de 140.000 raketten van de Libanese terreurorganisatie in precisieprojectielen te veranderen en waar de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) de zogenaamde Golan Bevrijdinsbrigade in Syrië heeft opgericht. Deze brigade is een overkoepelende organisatie van Sjiїtische milities die naar verluidt momenteel 80.000 strijders heeft.

  Het Syrische regime dreigde vorige week tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om een oorlog tegen Israël over de Golan Hoogvlakte te beginnen.

  Dit zou een eerste poging kunnen zijn van de door Iran gedomineerde pro-Assad-coalitie om een casus belli te vinden voor oorlog tegen Israël nu de burgeroorlog in Syrië langzaam wordt beёindigd.

  Driefrontenoorlog
  De IDF en Netanyahu raken er steeds meer van overtuigd dat Iran in de toekomst via haar proxies in Libanon, Syrië en Gaza een rakettenoorlog op drie fronten zal openen, terwijl er ernstige twijfel bestaat over de vraag of de IDF momenteel klaar is voor een dergelijke oorlog.

  De mini-oorlog van vorige week met Hamas en de Islamitische Jihad – beide terreurorganisaties worden ondersteund door Iran – was waarschijnlijk een Iraanse valstrik om de handen van het Israëlische leger in Gaza te binden en zou een eerste poging kunnen zijn geweest om deze driefrontenoorlog te openen.

  De openingsaanval die voorafging aan de de regen van raketten (460) werd uit het draaiboek voor oorlogen van Hezbollah voor gehaald, zoals een rapport van The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center maandag duidelijk maakte.

  De Kornet anti-tankraket die Hamas gebruikte om een autobus te vernietigen die net 50 IDF soldaten had overgebracht naar de grens met Gaza werd geleverd door Hezbollah en was gemaakt in Iran, terwijl de aanval zelf alle kenmerken droeg van een Hezbollah-operatie.

  “Op 20 november 2017 hield Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een toespraak waarin hij toegaf dat zijn organisatie Kornet-raketten had geleverd aan de Gazastrook en daar was hij trots op”, aldus het Meir Amit Center.

  Islamitische Jihad toonde verder aan dat het een nieuwe raket met een grote springlading had gebruikt om meer schade aan te richten in Israël tijdens de 25-uur durende raketaanvallen op steden en gemeenschappen in het zuiden van de Joodse staat.

  De raket was een kopie van de Iraanse Falaq-2-raket, een korteafstandsraket met een grote springlading die grote militaire installaties kan vernietigen. Dit was de raket die een gebouw verwoestte in Ashkelon, de grootste Israëlische stad in de nabijheid van Gaza.

  Een andere indicatie dat Iran achter de dramatische escalatie in het zuiden van Israël zat, was de manier waarop de Palestijnse terreurgroepen tijdens de eendaagse oorlog opereerden.

  De grootschalige aanvallen die in golven werden uitgevoerd, gaven aan dat de Iraanse proxies in Gaza de betrouwbaarheid van het anti-raketschild van Iron Dome wilden testen en mogelijk bedoeld waren om de IDF in een nieuw grondoffensief te betrekken.

  Een soortgelijke strategie werd door het Israëlische leger gebruikt in de nacht van 10 mei 2018 toen Iran het noorden van Israël aanviel met meer dan 30 raketten vanuit Syriё.

  Die aanval werd geprovoceerd door de Israëlische Luchtmacht (IAF), die herhaaldelijk Iraanse wapenleveringen aan Hezbollah in Syrië bombardeerde. De Iraanse reactie gaf de IAF de legale mogelijkheid om de meeste Syrische luchtverdedigingssystemen uit te schakelen en Iraanse basissen en raketbatterijen te vernietigen in het door oorlog geteisterde land.

  Over de auteur