Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Waarom begon Netanyahu geen oorlog in Gaza? - Christenen voor Israël
 • Premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Waarom begon Netanyahu geen oorlog in Gaza?

  Yochanan Visser - 15 november 2018

  Nadat binnen één dag 460 raketten vanuit Gaza op Zuid-Israël werden afgevuurd en de Israëlische luchtmacht reageerde met het bombarderen van 160 aan terreur gerelateerde doelen in de Gazastrook kwamen Hamas en de Israëlische regering een staakt-het-vuren overeen dinsdagmiddag.

  De beslissing om uiteindelijk niet een nieuw grondoffensief tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza te lanceren, leidde tot grote woede onder het Israëlische publiek en met name onder de inwoners van dorpen en steden rond de Gazastrook. Een opiniepeiling die op woensdagavond werd gepubliceerd door tv-kanaal 2 in Israël liet zien dat driekwart van de Israëli’s van mening was dat premier Netanyahu en Defensieminister Avigdor Liberman de crisis verkeerd hadden behandeld.

  “Er bestaat twijfel over het vermogen van het Israëlische leger om een dergelijke drie- of vier fronten oorlog te managen laat staan winnen.”

  Inwoners van de dorpen en steden in het gebied rondom Gaza hielden demonstraties waarbij  autobanden in brand werden gestoken en waarin het aftreden van premier Netanyahu werd geëist. Op sociale media circuleerden verder allerlei sarcastische grappen waarin de Premier als een lafaard werd geportretteerd en als een leider die belangrijke beslissingen voortdurend uitstelt.

  Op het politieke front in Israël probeerden ministers van coalitiepartijen zich ondertussen te distantiëren van de beslissing om niet over te gaan tot een grondoffensief tegen de terreurgroepen in Gaza. Minister van Defensie Avigdor Liberman diende op woensdagmiddag zijn ontslag in en zei dat de beslissing van Netanyahu een “capitulatie ten opzichte van terreur was”. Dezelfde minister had echter de laatste maanden duidelijk gemaakt dat hij tegen een nieuwe oorlog met Hamas was en zijn aftreden moet daarom ook vooral gezien worden als een poging om zijn imago en zijn politieke carrière te redden.

  De leider van de Bayit HaYehudi partij, minister van Onderwijs Naftali Bennett, ontkende dat hij voor de beslissing om een staakt-het-vuren met Hamas was geweest en eiste na Liberman’s aftreden de Defensieportefeuille op. De Bayit HaYahudifractie maakte later bekend dat wanneer premier Netanyahu niet toe zou geven aan deze eis, de partij ook de coalitie zou verlaten en daarmee vervroegde verkiezingen zou veroorzaken.

  Breder plaatje
  Netanyahu reageerde vervolgens op de kritiek tijdens een herdenking van het overlijden van ex-Premier David Ben Gurion en zei dat het Israëlische publiek niet het bredere plaatje over Israëls veiligheidsituatie kan zien. De Premier beweerde dat de terreurbewegingen in Gaza om een staakt-het-vuren hadden “gesmeekt” en dat hij als leider van Israël soms “cruciale overwegingen moest verbergen” voor het publiek en de vijand.

  “Ik kan niet uitweiden over onze plannen voor de toekomst maar wij zullen de juiste condities en het juiste tijdstip vaststellen voor de staat Israël en de veiligheid van de onze burgers,” zei de Premier die inmiddels tien jaar aan de macht is.

  Netanyahu kreeg later steun van sommige experts en commentatoren die wezen op de veronderstelling dat het omverwerpen van het Hamasregime de chaos in Gaza zou verergeren en dat de huidige situatie van twee rivaliserende Palestijnse regeringen in Gaza en Ramallah uiteindelijk beter is voor Israëls veiligheid. Wanneer Israël nu zou proberen om het Hamas regime in Gaza omver te werpen dan zou dat de anti-Israëlagenda van PA-leider Mahmoud Abbas dienen aldus deze commentatoren.

  Abbas wil dat Hamas de macht in Gaza overdraagt aan de PA en heeft allerlei boycotmaatregelen tegen Gaza genomen om zijn droom van een verenigd Palestijns front in Gaza, Judea en Samaria te realiseren en om zo de zogenaamde tweestatenoplossing voor het conflict met Israël weer actueel te maken.

  In dit verband is het ook zinnig om op te merken dat de Amerikaanse regering geen probleem heeft met het creëren  van een officiële aparte Palestijnse entiteit in Gaza die onder de supervisie van Egypte zou komen te staan en deels zal worden gefinancierd door Qatar.

  Geen existentiële bedreiging
  Een andere overweging die waarschijnlijk een rol speelde in Netanyahu’s beslissing om geen nieuwe grondactie in Gaza te beginnen, is dat hij Hamas niet als een existentiële bedreiging voor Israël ziet en wil voorkomen dat de handen van de IDF worden gebonden in Gaza terwijl aan het noordelijke front wel degelijk sprake is van die existentiële bedreiging.

  Hezbollah met haar 140.000 raketten, die vrijwel geheel Israël kunnen bereiken, en de door Iran gesteunde sjiïtische milities in Syrië vormen een veel grotere bedreiging voor Israël.  Iran zit verder achter het voortdurende geweld vanuit Gaza dat door haar bondgenoten Hamas en Islamitische Jihad wordt gebruikt om Israël te verzwakken.

  Netanyahu en de IDF houden serieus rekening met de mogelijkheid dat Iran een drie- of vierfrontenoorlog tegen Israël zal beginnen op een kwade dag; Gaza, de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, Syrië en Libanon. Er bestaat twijfel over het vermogen van het Israëlische leger om een dergelijke drie- of vier fronten oorlog te managen laat staan winnen. Een recent rapport van de Nationale Ombudsman in Israël maakte duidelijk dat de IDF niet goed voorbereid is op een dergelijke oorlog en dit leidde tot de oprichting van een panel dat binnen anderhalve maand met aanbevelingen moest komen.

  Dit is het “bredere plaatje” waarop de premier doelde tijdens zijn toespraak op woensdag.

  Over de auteur