Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
ANALYSE: Israëls defensiedoctrine tegen Iran - Christenen voor Israël
 • Een Iron Dome raketschildbatterij vuurt een raket af op een uit Gaza op Israël afgevuurd projectiel. Het raketschild detecteert afgevuurde raketten, berekent razendsnel of deze in bewoond gebied zullen landen en vuurt dan een onderscheppingsraket af die het projectiel in de lucht treft en onschadelijk maakt. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ANALYSE: Israëls defensiedoctrine tegen Iran

  Yochanan Visser - 6 december 2018

  Onlangs had ik een discussie  met een gerenommeerde Israëlische Midden-Oostenexpert, die denkt dat de regering van premier Netanyahu de dreiging van Iran voor Israël overdrijft.

  Hij wees op het feit dat het Iraanse leger inferieur is vergeleken met de Israëlische strijdkrachten en gaf als voorbeeld de Iraanse vloot van gevechtsvliegtuigen die geen partij is voor de Israëlische luchtmacht (IAF).

  Ik herinnerde hem toen aan recente opmerkingen van Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de elite Quds Brigade van de Revolutionaire Garde in Iran (IRGC), die belast is met het exporteren van de Islamitische Revolutie, en zei dat hij ongelijk had over de mogelijkheden van Iran en de bedreiging die het vormt voor Israël.

  In reactie op de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Soleimani de Verenigde Staten onlangs dat Iran in een toekomstige oorlog “alle eigendommen” van de VS zou vernietigen en hij maakte tevens duidelijk hoe de Islamitische Republiek dit doel zou bereiken.

  “Je kent onze kracht in de regio en onze capaciteiten in asymmetrische oorlogsvoering. We zullen handelen en we zullen werken (om onze doelen te bereiken),” zei de commandant van de Quds Brigade . Soleimani’s uitspraak over de asymmetrische oorlogsvoering van Iran werd opnieuw actueel toen de IDF onthulde dat Operatie Noordelijk Schild was begonnen.

  Operatie Noordelijk Schild
  De operatie in het noorden van Israël heeft tot doel om een aantal grensoverschrijdende aanvalstunnels te vernietigen die zijn gebouwd door de door de IRGC gestichte- en gesteunde Libanese terreurorganisatie Hezbollah. De bouw van deze tunnels maakt deel uit van de voortdurende Iraanse poging om Israël en de Verenigde Staten te ondermijnen via asymmetrische oorlogsvoering.

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie in Tel Aviv dinsdag dat “de IDF probeert een netwerk van grensoverschrijdende aanvalstunnels te neutraliseren, gebouwd door Hezbollah met directe steun en financiering van Iran. “

  “Het maakt ook deel uit van een regionale en wereldwijde terreurinspanning onder leiding van Iran”, aldus de Israëlische leider.  Hij legde vervolgens uit dat Operatie Noordelijk Schild  deel uitmaakt van een alomvattende poging om de oorlogszuchtige activiteiten van Iran in Libanon, Syrië en Irak in te dammen, waar de IRGC onlangs ballistische raketten leverde aan sjiitische milities van de organisatie Hashd al-Shaabi.

  De tunnels onder de Israëlische grens werden in 2014 ontdekt met behulp van nieuwe seismische sensoren en audiosystemen, waardoor de IDF “aan de grond kon luisteren en verdachte activiteiten kon identificeren”, aldus een hoge IDF functionaris die de nieuwe operatie tegen Hezbollah overziet.

  De Libanese terreurgroep ontving niet alleen financiering voor het project van Iran, maar kreeg ook hulp van Noord-Korea, dat in het verleden soortgelijke aanvalstunnels langs de grens met Zuid-Korea heeft gebouwd.

  Volgens de Noord-Korea deskundige Dr. Bruce E. Bechtol stuurde het Koreaanse Mijnen Ontwikkeling  Bedrijf jaren geleden technici naar zuid Libanon die, vermomd als Chinese buitenlandse arbeiders, toezicht hielden op het tunnelproject van Hezbollah.

  Nieuwe verdedigingsdoctrine
  Hezbollah en de Quds Brigade werden naar verluidt overrompeld door de Israëlische operatie en moeten nog reageren op de nieuwe vernedering die zij hebben ondergaan door de actie van de IDF. 

  Die vernedering werd versterkt door een video die het Israëlische leger op dinsdag vrij gaf. Beeldmateriaal gemaakt door een IDF robot in een tunnel dicht bij de meest noordelijke Israëlische stad Metula liet zien hoe twee Hezbollahterroristen de camera van de robot naderden waarna een klein explosief  ontplofte die de mannen deed vluchten.

  De publicatie van de video leert ons iets belangrijks over de nieuwe verdedigingsdoctrine van Israël. Het liet zien hoe het Israëlische leger geavanceerde technologie gebruikt in wat ik aanduid als ‘geavanceerde en intelligente oorlogvoering’  die bedoeld is om vijanden te confronteren en te vernederen.

  Deze ‘geavanceerde en intelligente oorlogsvoering’ was voor het eerst zichtbaar aan het einde van januari toen de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad een gewaagde operatie uitvoerde in Teheran en het nucleaire archief van Iran stal.

  Na de onthulling over de Mossadoperatie door Premier Netanyahu op 30 april, zeiden experts dat hij probeerde president Trump te beïnvloeden die nog niet had aangekondigd dat hij uit de nucleaire deal met Iran zou stappen.

  In werkelijkheid leverde Israël echter een duidelijke boodschap aan de Iraanse as: we weten precies wat u doet en wat u van plan bent te doen, waar het ook is!

  De tweede keer dat het Israëlische leger liet zien dat het een nieuwe verdedigingsdoctrine gebruikte, was in de nacht van 10 mei 2018. Nadat de IAF een reeks aanvallen uitvoerde op Iraanse wapenkonvooien op weg naar Hezbollah en de Quds Brigade in Syrië, beval Qassem Soleimani raketaanvallen op noordelijk Israël. Twintig Grad en Fajr-raketten werden gelanceerd in de richting van noord Israël vanaf Syrische bodem, maar geen van hen bereikte zijn doel.

  Met behulp van 28  F-15 en F-16 straaljagers vernietigde de IAF meer dan 50 aan Iran gerelateerde doelwitten in Syrië, waaronder inlichtingenfaciliteiten, logistieke hoofdkwartieren, observatieposten, wapenopslagfaciliteiten, raketwerpers en luchtverdedigingsbatterijen.

  IDF woordvoerder Brigadier Generaal Ronen Manlis legde na de operatie uit dat het Israëlische leger in april en mei de Iraanse vermogens in Syrië “plunderde”. “Ze werden (in de val) gelokt vanwege de acties die we gedurende de afgelopen weken hebben uitgevoerd,” verklaarde Manlis terwijl hij eraan toevoegde dat “Qassem Soleimani en de Quds Brigade een hoge prijs betaalden” tijdens wat de IDF “Operatie Schaak” noemde.

  De IDF-woordvoerder benadrukte dat het Israëlische leger “zich had voorbereid op deze nacht en dat het plan voor wat zou moeten worden gedaan, werd uitgevoerd zoals we wilden. “

  Gaza
  Ook in Gaza gebruikt de IDF geavanceerde en intelligente oorlogsvoering om Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen de baas te blijven. Een speciale eenheid van de IDF zette onlangs een basis op in het hart van de door Hamas gecontroleerde enclave, die werd gebruikt om inlichtingen te verzamelen.

  De Israëlische soldaten kwamen de Gazastrook binnen met behulp van valse identiteitsbewijzen en vermomden zichzelf als hulpverleners die medische items onder de Palestijnse bevolking distribueerden. De operatie werd vroegtijdig afgebroken toen het voertuig van de eenheid werd aangehouden bij een controlepost van Hamas. De IDF-soldaten raakten vervolgens verwikkeld in een schietpartij met Hamasleden waarbij zeven terroristen werden gedood terwijl een Druzische IDF-kolonel zijn leven verloor tijdens de poging om terug te keren naar Israël.

  Israël heeft ook intelligente en geavanceerde oorlogsvoering gebruikt om de dreiging van Hamas’ raketten en terreurtunnels te beteugelen. Het anti raketschild van Iron Dome (IJzeren Schild) is zeer effectief gebleken bij het neerhalen van inkomende raketten terwijl het Israëlische leger een ondergronds ‘Iron Dome’-systeem heeft ontwikkeld om de terreurtunnels van Hamas te neutraliseren.

  Dan is er de nieuwe Israëlische operatie tegen Iran in Syrië, die afgelopen donderdag plaatsvond en waarover wij eerder berichtten. Nadat Iran en Hezbollah enkele van de militaire faciliteiten hadden herbouwd die in de nacht van 10 mei door Israël werden vernietigd, deelde het Israëlische leger opnieuw een verwoestende klap uit aan de Iraanse as in Syrië.

  Kort voor middernacht op 29 november, verwoestte de IDF 15 Iraanse en Hezbollah militaire doelen in Syrië met geleideraketten en hypermoderne langeafstandartillerie , waaronder het hoofdkwartier van de Quds Brigade  in Al-Kiswah ten zuiden van Damascus.

  Het raketoffensief duurde 70 minuten en werd beantwoord door de lancering van een raket die op open grondgebied op de Golanhoogvlakte viel.

  Deze gebeurtenissen tonen ook aan dat de IDF en IAF de waarde van psychologische oorlogsvoering begrijpen in een regio waar eer het belangrijkste is in samenlevingen en legers.

  Ze vormen verder een aanwijzing dat het Israëlische leger eindelijk een effectief antwoord heeft gevonden op de asymmetrische oorlogvoering die Iran en haar bondgenoten in de strijd tegen de Joodse staat gebruiken .

  Over de auteur