Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hamasleider: 'Guerillaoorlog tegen Israël' - Christenen voor Israël
 • Hamasleider Ishmael Haniyeh. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hamasleider: ‘Guerillaoorlog tegen Israël’

  Yochanan Visser - 18 december 2018

  Terwijl de spanningen in Judea en Samaria onverminderd voortduren nadat het Israёlische leger verschillende huizen van terroristen die Israёlis hadden vermoord verwoestte is het duidelijk geworden dat Hamas achter de dodelijke terreuraanslagen van vorige week zat.

  Ten eerste was er Majoor Generaal Nadav Padan de commandant van het Centrale Commando van de IDF die eind vorige week verklaarde dat dezelfde Hamasterreurcel de twee schietaanslagen had uitgevoerd die resulteerden in drie dode en ten minste 9 gewonde Israёli’s.

  Dit werd later bevestigd door Ishmail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, die tijdens een massademonstratie in Gaza zei dat hij trots was op het feit dat Hamas orders had gegeven om de aanslagen uit te voeren. 

  “Amichai Ish-Ran, de vader van de baby, zei dat het kind in de drie dagen dat het leefde meer had bereikt dan vele andere mensen in een heel leven; namelijk het bewerkstelligen van eenheid en broederschap onder het volk van Israёl.”

  Tijdens de demonstratie, die werd bijgewoond door een half miljoen Palestijnse Arabieren en waarbij Hamas nieuwe raketten toonde, zei Haniyeh het volgende: “Ik zal reageren op de Zionisten die zeggen dat wat op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) gebeurt gebaseerd is op orders en arrangementen vanuit Gaza. Dit is een beschuldiging die wij niet ontkennen omdat het bron van trots is voor ons allen.”

  Hamas’ gewapende tak, de Izz-a-Din al-Qassam brigades, had eerder in een verklaring laten weten dat één van haar ‘brigades’ de ‘heroїsche operatie’ in zowel Ofra vorige week en twee maanden terug in Ariёl had uitgevoerd. Bij die aanslagen werden in totaal vijf Israёlis vermoord. 

  De IDF voerde vorige week verschillende acties uit in Ramallah waar de Hamasterreurcel zich had gevestigd en arresteerde tenminste vier verdachten terwijl een vijfde, Hamaslid Salih Omar Barghouti, werd doodgeschoten toen hij zijn wapen gebruikte bij een poging om te ontsnappen.

  De auto die werd gebruikt tijdens de aanslag in Ofra, waarbij een nog ongeboren Israёlische baby werd gedood en zijn ouders zwaar gewond raakten, werd op 400 meter afstand van het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah teruggevonden door de IDF. Dit wil niet zeggen dat de PA of PA leider Mahmoud Abbas op de hoogte waren van de activiteiten van de Hamascel.

  Tegen geweld om tactische redenen
  De PA onthield zich aanvankelijk van commentaar na de dodelijke aanslagen, maar liet later via Fatahwoordvoerder Osama Qaswama weten dat het tegen een nieuwe gewapende opstand was, niet vanwege morele bezwaren maar om tactische redenen.

  Qawama zei dat hij voor een escalatie van “volksverzet” was en riep de Palestijnse Arabieren op om niet te luisteren naar “demagogen” een duidelijke hint naar de verklaringen van Haniyeh en van voormalig Hamas leider Khaled Mashal.

  Mashal zei tijdens een interview met het tv station Al-Jazeera dat gebaseerd wat geschreven staat in de Koran de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria de verplichting hadden om zich bezig te houden met “Jihad, verzet en zelfverdediging” en dat dit “de essentie van het leven” is.

  Guerillatactiek
  Hij gaf ook aan hoe dit gedaan zou moeten worden. De Palestijnse groeperingen in Judea en Samaria zouden zich tot guerillatactieken moeten wenden omdat het bergachtige landschap zich daar goed voor leent. Mashal beweerde dat deze tactieken hadden geleid tot de Israёlische terugtrekking uit Libanon (2000) en uit Gaza (2005) en dat zijn beweging zich nu voorbereidde op “heroisch verzet” dat Israёl zou verdrijven uit Jeruzalem, Judea en Samaria.

  “Het loslaten van Jihad leidt tot vernedering en tot de dood” aldus Mashal  die verder zei dat Jihad het “hoogtepunt van het leven was”. De voormalige Hamas leider zei dat “een persoon die onder bezetting leeft en geen verzet pleegt in feite dood was.”

  Mashal was vorig jaar december in Iran waar hij openlijk toegaf dat Iran en Hamas deel uit maken vandezelfde “verzetsbeweging”en dat de relaties met Iran verder “uitgebreid” waren. 

  Vastberadenheid in Israël
  Hij zal echter geen gelijk krijgen met zijn bewering dat Israёl zich zal terug trekken uit Jeruzalem, Samaria en Judea wanneer het te maken krijgt met een nieuwe gewapende opstand.

  De laatste week bleek uit de reacties vanuit alle delen van de Israёlische maatschappij dat de Israёli’s vast van plan zijn om de strijd tegen het zogenaamde ‘verzetsfront’ te winnen. Dit kwam het best tot uiting tijdens een persconferentie in het Shaare Tzedekziekenhuis in Jeruzalem waar de ouders van de gedode baby Israel Amiad in rolstoelen een verklaring aflegden.

  Amichai Ish-Ran, de vader van de baby, zei dat het kind in de drie dagen dat het leefde meer had bereikt dan vele andere mensen in een heel leven; namelijk het bewerkstelligen van eenheid en broederschap onder het volk van Israёl.

  Hij zei ook dat de Palestijnse terroristen er niet in zullen slagen om “ons kapot te maken.”

  Over de auteur