Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël en Amerika voeren druk op Iran op - Christenen voor Israël
 • Uitzicht op de Syrische stad Kuneitra vanaf de Golan Hoogvlakte. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en Amerika voeren druk op Iran op

  Yochanan Visser - 4 december 2018

  Nieuwe informatie over wat er exact gebeurde in Zuid-Syriё in de nacht van donderdag op vrijdag vorige week en een gebeurtenis in Iran dit weekend maken duidelijk dat Israёl en mogelijk ook de Verenigde Staten steeds dichterbij een oorlog tegen de Islamitische Republiek Iran komen.

  De Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) berichtte dat het Israёlische leger tegen middernacht op donderdag raketaanvallen uitvoerde op drie Iraanse bases in Syriё. De luchtaanvallen duurden ongeveer 70 minuten en werden beantwoord met een raketaanval op de Golanhoogvlakte in Israёl.

  Arabische media meldden op vrijdag dat er gevechtsvliegtuigen op het vliegveld van Damascus waren getroffen, alsmede het hoofdkwartier van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in Zuid-Syriё, het zogenaamde Glashuis, en posities van Hezbollah in Syriё terwijl Israёlische media later bekendmaakten dat er in totaal vijftien doelen in Syriё waren bestookt.

  Het was de meest uitgebreide Israёlische raketaanval op vijandige doelen ooit en er werden twee types raketten gebruikt alsmede langeafstandsartillerie, de zogenaamde LORA, die een bereik heeft van 400 kilometer. De aanvallen veroorzaakten grote schade en er vielen naar verluidt aan Iraanse en Syrische kant tientallen doden.

  De Syrische en Iraanse autoriteiten brachten eerst een nepbericht naar buiten over het neerhalen van een Israёlisch gevechtsvliegtuig maar zwegen later in alle talen over de  zware klappen die het Israёlische leger had uitgedeeld, waarschijnlijk om de vernedering te verbergen.

  Nieuwe spelregels
  Het feit dat de aanvallen met raketten werden uitgevoerd, en niet door gevechtsvliegtuigen, duidt op een wijziging in tactieken in Syriё nu de Russen het S-300 luchtafweersysteem aan het regime van dictator Bashar al-Assad hebben geleverd en Israёl duidelijk maakten dat de regels van het spel in Syriё waren veranderd na het neerschieten van een Russisch verkenningsvliegtuig eind September.

  De Israёlische luchtmacht (IAF) voerde de afgelopen jaren meer dan tweehonderd luchtaanvallen met F-15, F-16 en F-35 gevechtsvliegtuigen uit op aan Iran gerelateerde doelen in Syriё. Bij deze aanvallen verloor de IAF slechts een F-16 toestel.

  De zware klappen die Iran in Syriё incasseerde over het laatste jaar – op 10 mei werden vijftig aan Iran gerelateerde doelen door de IAF vernietigd nadat de Quds Force meer dan dertig raketten in de richting noord-Israёl lanceerde- hebben nu tot een wijziging in de Iraanse strategie geleid.

  Israёlische media berichtten dit weekend dat Iraanse burgervliegtuigen met wapens bestemd voor Hezbollah en de Quds Brigade nu naar de Libanese hoofdstand Beiroet vliegen. Deze vliegtuigen behoren tot een Iraanse firma die wordt bestuurd door de Revolutionaire Garde.

  Amos Yadlin, het voormalige hoofd van de Israёlische militaire inlichtingendienst zegt dat Iran nu haar aandacht aan het verleggen is naar Libanon en Irak waar de Iraanse inmenging in binnenlandse aangelegenheden begint te lijken op wat er in Libanon gebeurde. Daar worden alle belangrijke beslissingen op militair gebied door Hezbollah en Iran genomen.

  Oorlog met Hezbollah
  Israёlische aanvallen op Libanon zouden direct tot een nieuwe oorlog met Hezbollah met haar 140.000 raketten leiden en tot grote problemen in Israёl zelf dat nu veel kwetsbaarder is geworden voor het verwachtte bombardement met geleide raketten die Hezbollah nu bezit.

  Premier Benjamin Netanyahu van Israёl is nu onverwachts naar Brussel gevlogen met Yossi Cohen, het hoofd van de Mossad, om op maandag de zorgelijke situatie met Iran te bespreken met de Amnerikaanse minister van Defensie, Mike Pompeo.

  Netanyahu nam ook de ongebruikelijke maatregel om de termijn van Gabi Eisenkott, de huidige stafchef van de IDF, met twee weken te verlengen iets dat speculatie over een mogelijk op handen zijnde grote militaire actie leidde.

  Amerikaanse inmenging
  De Amerikaanse regering van Donald Trump maakte vorige week verder duidelijk dat de zogenaamde ‘militaire optie’ tegen Iran weer actueel is geworden nu het Islamistische regime haar bedreigingen tegen Israёl en het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten heeft opgevoerd en doorgaat het Midden-Oosten te destabiliseren.

  De Amerikanen hebben inmiddels hun militaire acties in Syriё verlegd naar de pro-Assad coalitie en lanceerden raketten op  posities van het Syrische leger en haar bondgenoten in het oosten van het land op zondag.

  Dit gebeurde nadat Iran opnieuw een middenlangeafstands ballistische raket testte die Israёl kan bereiken die kan worden voorzien van verschillende explosieve koppen. Het ging om de Khorramshahr raket die een reikwijdte heeft van maximaal 11.800 kilometer. De test leidde tot een scherpe veroordeling door Pompeo die zei dat het een schending van VN Veiligheidsraadresolutie 2231 was die Iran opriep te stoppen met haar ballistischeraketprogramma en waarschuwde dat de VS haar afschrikkingskracht versus Iran zouden herstellen.

  Raketten
  Tegelijkertijd werd bekend dat Iran nieuwe ballistische raketten heeft geleverd aan de Hash al-Shaabi milities in Noord-Irak. Deze raketten zijn gepositioneerd op de berg Sinjar. Vanaf dezelfde berg lanceerde Saddam Hoessein in 1991 Scudraketten op het centrum van Israёl en experts vrezen dat hetzelfde kan gebeuren met de raketten die Iran nu aan Hashd al-Shaabi heeft geleverd.

  Het Amerikaanse leger gebruikt nu de zelfde taktiek in Syriё en Irak als de Quds Brigade en traint en levert wapens aan lokale Arabische en Koerdische milities die een eind moeten maken aan de Iraanse dreiging vanuit beide landen.

  Over de auteur