Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe Hezbollahtunnel ontdekt - Christenen voor Israël
 • Israëlische soldaten zoeken met zware apparatuur naar tunnels onder de grens met Libanon, nabij Metula. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe Hezbollahtunnel ontdekt

  Yochanan Visser - 11 december 2018

  Het Israёlische leger (IDF) vond het afgelopen weekend een tweede aanvalstunnel van Hezbollah die al doorliep op het grondgebied van Israёl op de grens met Libanon. De locatie van de tunnel werd om veiligheidsredenen niet vrijgegeven.

  De ontdekking werd gedaan kort nadat de IDF op drie Hezbollahterroristen had geschoten die zich provocatief gedroegen vlakbij de Israёlische grens.

  Hezbollah is verder muisstil over de ontdekking van de terreurtunnels, die volgens de Israёlische regering waren aangelegd om Hezbollah de mogelijkheid te geven om grote hoeveelheden gewapende strijders binnen Israёl te brengen in een toekomstige oorlog.

  “U zult zich wellicht afvragen: waar is UNIFIL in dit drama?”

  Volgens de IDF zou Metula in het uiterste noorden van Israёl het eerste doelwit in die oorlog worden. De stad zou worden afgesloten van de buitenwereld door Hezbollah en de bewoners zouden worden gegijzeld.

  De enige reactie vaan Hezbollah kwam in de vorm van een nieuwe bedreiging aan het adres van de Joodse staat. Naim Qassem, de plaatsvervangend secretaris generaal van Hezbollah gaf het afgelopen weekend een verklaring uit waarin hij zei dat “geheel Israёl en zelfs Tel Aviv kwetsbaar was voor Hezbollah’s raketten”. De terreurorganisatie beschikt over 140,000 raketten in allerlei types maar slechts een klein deel daarvan beschikt over een geleidingssysteem.

  Waarschuwing
  Een andere provocatie vond op zondag plaats toen Hezbollahleden IDF-soldaten begonnen te fotograferen die langs de grens patrouilleerden. De foto’s werden vervolgens gepubliceerd op het aan Hezbollah gelieerde tv-station al-Manar. Hetzelfde station rapporteerde ook dat het Libanese leger (LAF) begonnen was om versterkingen naar het grensgebied met Israёl te sturen. De LAF voerde vervolgens het aantal patrouilles langs de grens op.

  Tegelijkertijd waarschuwde de IDF, bij monde van haar Arabisch sprekende woordvoerder Avichay Adraee, inwoners van dorpen in Zuid-Libanon dat zij beter hun huizen konden verlaten. 

  Dit hoeft niet persé te betekenen dat de IDF en IAF op het punt staan Libanon binnen te vallen of luchtaanvallen te beginnen op Hezbollahdoelen. Waarnemers denken dat de IDF uiteindelijk de tunnels zal opblazen en de schokgolven kunnen een gevaar inhouden voor de Libanezen die in dorpen wonen waar Hezbollah met het graven van de tunnels begon.

  Volgens Adraee is één op de drie huizen in de Zuid-Libanese dorpen een Hezbollahbasis en hij beschuldigde de door Iran-opgerichte en gesteunde terreurgroep ervan dat het het zuiden van Libanon in een grote terreurbasis heeft veranderd.

  De Israёlische regering heeft Libanon gewaarschuwd dat het actie moet ondernemen tegen de ondergrondse faciliteiten waar Iran en Hezbollah raketten fabriceren met zogenaamde GPS geleidingssystemen. Wanneer Hezbollah en Iran de productie van deze raketten niet stopzetten zal Israёl zelf actie ondernemen om een einde te maken aan de opwaardering van de raketten en de fabricage van nieuwe ultramoderne geleide projectielen.

  UNIFIL
  U zult zich wellicht afvragen: waar is UNIFIL in dit drama? Per slot van rekening is de 10,000 man sterke vredesmacht in zuid Libanon om de vrede te bewaren en om naleving van VN Veiligheidsraad resolutie 1701 af te dwingen.

  Die resolutie uit de zomer van 2006 verbood enige Hezbollah aanwezigheid ten zuiden van de rivier Litani in Libanon en droeg de LAF en Unifil op om hun troepen in plaats van Hezbollah te stationeren in het gebied.

  De ontdekking van de Hezbollah terreurtunnels onder de Israёlische grens betekent een flagrante schending van resolutie 1701 en Israёl probeert nu om een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad te laten plaatsvinden die een veroordeling van Hezbollah moet gaan opleveren.

  Het verzoek om een spoedzitting van de Veiligheidsraad zal van de Verenigde Staten moeten komen omdat Israёl geen lid is van het VN-orgaan. De bedoeling van een VN Veiligheidsraadveroordeling van Hezbollah is om de weg vrij te maken voor Israёlische militaire actie tegen de terreurgroep.

  Het graven van de terreurtunnels wordt door Israёl terecht als een daad van oorlog beschouwd en de regering in Jeruzalem zoekt op voorhand internationale steun voor eventuele militaire actie in Libanon.

  Van UNIFIL hoeft Israёl weinig te verwachten. De VN vredesmacht moet op de hoogte zijn geweest van Hezbollahs activiteiten in de dorpen in Libanon maar heeft tot nu toe geen vinger uitgestoken om de militaire opbouw van de terreurorganisatie te stoppen in het gebied.

  Het enige dat UNIFIL heeft gedaan na het begin van ‘Operatie Noordelijk Schild’ is erkennen dat Hezbollah tunnels onder de Israёlische grens heeft aangelegd en overleg voeren met de betrokkken partijen.

  Gabi Eisenkott de stafchef van de IDF ontmoette UNIFIL-commandant Stefano Del Col in Tel Aviv op zondag en vertelde hem dat hij van UNIFIL verwacht dat het de Hezbollah terreurtunnels aan de Libanese kant van de grens opspoort en vernietigd.

  De IDF heeft inmiddels laten weten dat de operatie op de grens met Libanon langer gaat duren dan oorspronkelijk verwacht. Het Israёlische leger wil de operatie ook gebruiken om de muur die men langs delen van de Libanese grens bouwt te completeren.

  Over de auteur