Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Onthulling Holocaustmonument in Murovani Kurylivtsi - Christenen voor Israël
 • De onthulling van het Holocaustmonument. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Onthulling Holocaustmonument in Murovani Kurylivtsi

  11 december 2018

  Murovani Kurylivtsi is een klein plaatsje ten zuid-westen van de provincie Vinnitsa. Aan de vooravond van de Duitse invasie van de Sovjet-Unie leefden er ongeveer duizend Joden in het plaatsje, ongeveer een kwart van de bevolking op dat moment. 

  Ten tijde van de invasie meldden veel Joden zich bij het Rode Leger. De meeste pogingen van de Joden om naar het oosten te evacueren waren echter niet succesvol vanwege de snelle opmars van de Duitsers.

  Op 17 juli 1941 werd de stad bezet door de Duitsers. Gedurende enkele maanden werd de controle ervan in handen gegeven door het Hongaarse leger. In het najaar van 1941 vertrokken de Hongaren en keerden de Duitsers terug naar de stad.

  De vervolging van de Joden nam onmiddelijk toe. In November 1941 werden de Joden geconsentreerd in een getto dat gevestigd was in het meest verwaarloosde deel van de stad. In augustus 1942 brachten de Duitsers honderden Joden van omliggende nederzettingen naar het getto.

  Op 21 augustus 1942 verzamelden de Duitsers, met behulp van de Oekraïnse politie, alle inwoners van het getto op het marktplein, buiten het getto. Na een selectie werden ongeveer 120 jonge mannen en vrouwen teruggebracht naar het getto. De rest, niet geschikt om te werken, ongeveer 2300 Joden, onder wie 1300 gedeporteerden van Snitkov en Verbovets, werden vermoord aan de rand van het ‘Bucheno bos’, net buiten de stad. 

  In september en oktober 1942 werden de laatste inwoners van het getto vermoord.

  Sommige Joden werden tot maart 1944 vastgehouden als dwangarbeiders door de Duitsers en in de laatste dagen van de Duitse terugtocht vermoord, net voor de bevrijding van Murovani Kurylivtsi door het Rode Leger op 24 maart 1944.

  Het monument bij het massagraf in MOrovani Kurylivtsi.

  Het monument dat op 7 december 2018 werd onthuld door ‘Christians for Israel International’ bevind zich op een derde massagraf, naast een oude Joodse begraafplaats in Murovani Kurylivtsi.

  In tegenstelling tot de bovengenoemde massagraven, zijn op deze plek gedurende langere tijd tijdens de bezetting van het Duitse leger, Joden doodgeschoten door een Duitse commandant. Dit ging steeds om enkele Joden per keer. De Joden werden door de Oekraïnse politie naar deze plek gebracht, waar de politieagenten vantevoren al een kuil hadden gegraven.

  De Joodse mensen moesten zich van hun kleding ontdoen en bij de kuil gaan staan. Volgens Katarina Dimitrovna was de Duitse commandant altijd aanwezig en ook meestal degene die de Joden doodschoot. De politieagenten bedekten de lichamen met wat aarde. De Joden die op deze plek zijn vermoord kwamen niet alleen uit Murovani Kurylivtsi maar ook uit omliggende nederzettingen. 

  Katarina Dimitrovna, de oudste bewoonster in Murovani Kurylivtsi

  Katarina Dimitrovna (geb. 1939) is de oudste bewoonster in Murovani Kurylivtsi. Volgens haar werden Joden uit de omgeving hiernaartoe gebracht omdat de Duitse commandant in Murovani Kurylivtsi verbleef. 

  Het is niet bekend wie er in dit massagraf begraven liggen. Joden die zich verborgen hielden bij Oekraïnse families en werden ontdekt, werden samen met de Oekraïners vermoord in dit massagraf. Volgens Katarina Dimitrovna groeide er lange tijd niks op het massagraf.

  De mensen die dichtbij de Joodse begraafplaats woonden, wisten welk tragedie zich hier voltrok. Iedereen die dichtbij woonde en getuige was, is inmiddels overleden.

  Katarina Dimitrovna heeft aan Ivan Kazimir verteld wat ze nog wist van de situatie in Murovani Kurylivtsi tijden de oorlogsperiode. Ivan Kazimir is een lid van de Joodse gemeenschap in Vinnitsa. Zij vertelde ook over gesprekken die zij zich herinnerde tussen haar moeder en oudere zus over de oorlog. Het gesprek tussen Katarina Dimitrovna en Ivan Kazimir is de aanzet geweest tot het plaatsen van het monument. 

  Vertaling tekst monument: “Hier liggen de heiligen begraven die vermoord zijn door de Nazi’s tijdens de Holocaust. Gezegend is de herinnering aan hen.”

  Over de auteur