Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Spanning in Israël door actie tegen terreurtunnels Hezbollah - Christenen voor Israël
 • Israëlische militairen boren naar tunnels langs de grens met Libanon. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Spanning in Israël door actie tegen terreurtunnels Hezbollah

  Yochanan Visser - 5 december 2018

  Opnieuw spanning in Israёl nadat op dinsdagochtend bekend werd dat het Israёlische leger (IDF) een nieuwe actie was begonnen onder de naam “Operatie Noordelijk Schild” tegen terreurtunnels van Hezbollah die zich al onder Israёlische bodem in noordelijk Galilea bevonden.

  De terreurtunnels werden al meer dan drie jaar geleden ontdekt nadat inwoners van de dorpen langs de grens met Libanon het leger benaderden over (boor)geluiden en stemmen in het Arabisch die men onder hun huizen hoorde.

  De IDF bracht op dinsdagochtend boorapparatuur naar de grens met Libanon en begon te boren naar de tunnels die Hezbollah waarschijnlijk een paar jaar na de Tweede Libanonoorlog was begonnen aan te leggen met hulp van Noord Koreaanse ingenieurs en financiёle hulp van Iran. Dergelijke aanvalstunnels werden door Noord Korea ook aangelegd langs de grens met Zuid Korea.

  “Deze ontwikkelingen speelden hoogstwaarschijnlijk een rol bij de beslissing van premier Netanyahu om af te zien van een grondoorlog in Gaza.”

  Later op dinsdagmorgen kwamen er berichten binnen dat men tenminste twee tunnels had ontdekt, één daarvan was aangelegd vanonder een huis in het dorp Kfar Kila in Libanon en was slechts 40 meter verwijderd van een Unifil uitkijkpost in Libanon.  De tunnel strekte zich 40 meter onder Israёlisch grondgebied uit en zal waarschijnlijk later deze week worden vernietigd.

  De IDF publiceerde op dinsdagavond een video waarop te zien was dat men een robot met een camera  waaraan een kleine bom was bevestigd in deze tunnel had gebracht . De bom ontplofte toen twee Hezbollahterroristen poolshoogte wilden nemen en de camera onderzochten.

  De Hezbollahtunnels zijn groter dan die van Hamas in Gaza en hadden tot doel om de bezetting van delen van Galilea mogelijk te maken tijdens een toekomstige oorlog tussen Israёl en de Libanese terreurbeweging. De bedoeling was dat grote groepen Hezbollah terroristen via de tunnels Israёl zouden gaan infiltreren om vervolgens geїsoleerde Israёlische dorpen te bezetten, aldus de IDF.

  Besluitvorming
  Op 7 november jl. nam het Israёlische kabinet de beslissing om actie te ondernemen tegen de tunnels, kort voordat Hamas en Islamitische Jihad een raketoffensief tegen Zuid-Israёl begonnen. Deze beslissing en de wetenschap dat Israёl acties aan het voorbereiden was tegen Iran in Syriё en Libanon speelden hoogstwaarschijnlijk een rol bij de beslissing van Premier Netanyahu om af te zien van een grondoorlog in Gaza tijdens het raketoffensief.

  Netanyahu zinspeelde tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv op verdere militaire actie tegen Iran toen hij zei dat de huidige operatie maar een klein deel is van een grote actie tegen de Islamitische Republiek.

  Afgelopen weekend publiceerde Hezbollah een nieuwe video waarin satellietfoto’s waren te zien van militaire bases in Israёl en de nucleaire reactor in Dimona. Aan het eind van de clip was een waarschuwing in het Hebreeuws te zien: “Wanneer jullie het wagen aan te vallen zal het je berouwen.”

  Tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Brussel op maandagavond had Netanyahu naar verluidt de actie ook besproken  en de Amerikaanse regering gevraagd om Hezbollah onder druk te zetten om zich te onthouden van verdere agressie tegen Israёl. 

  De premier onthulde tijdens de persconferentie in Tel Aviv ook dat dankzij de IAF luchtacties in Syriё het aantal sjiitische strijders en leden van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde die in het land waren gestationeerd met tientallen procenten was gedaald.

  De verwachting is dat Operatie Noordelijk Schild enige weken in beslag zal nemen en gedurende die periode zal de IDF in verhoogde staat van paraatheid blijven.

  Het leger riep op dinsdag op beperkte schaal reservisten op die luchtafweerbatterijen zullen bemannen in het noorden van Israёl en die mee zullen helpen bij de verwoesting van de tunnels die zich op 25 meter diepte onder de rotsachtige bodem van Galilea bevinden. Tegelijkertijd werden op de wegen in Galilea konvooien gesignaleerd die zware wapens en ander materieel naar de Libanese grens brachten.

  Analisten verwachten verder dat Israёl na de verwoesting van de tunnels actie zal ondernemen tegen Hezbollahs raketarsenaal dat wordt geschat op ongeveer 140.000 en meer specifiek tegen de geleide raketten van de terreurgroep.

  Hezbollah heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de IDF-actie, maar Libanese media berichtten op woensdag dat zowel het Libanese leger als de terreurorganisatie in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht.

  Israёl heeft inmiddels om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. De spoedzitting zou moeten gaan over het schenden van resolutie 1701 uit 2006 die Hezbollah verbood om militaire activiteiten te ontplooien ten zuiden van de rivier Litani in Libanon.

  Over de auteur