Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iraanse dreiging neemt toe met hulp EU - Christenen voor Israël
 • EU-buitenlandchef Federica Mogherini met de Buitenlandse ministers van Duitsland en Iran bij het sluiten van de JCPOA. - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iraanse dreiging neemt toe met hulp EU

  Yochanan Visser - 7 januari 2019

  Zoals wij vorige week al berichtten, ervaart Iran in toenemende mate de gevolgen van het nieuwe Amerikaanse sanctieregime nadat de regering van president Donald Trump uit de nucleaire overeenkomst met het land stapte.

  Zelfs prominente leden van het regime van Ayatollah Ali Khamenei spreken nu openlijk uit over de kans dat het huidige politieke systeem in Iran zal instorten. Tegelijkertijd blijven de demonstraties tegen het Islamistische regime voortduren, maar zo ook de pogingen om de Iraanse invloed in het Midden-Oosten uit te breiden.

  Landbrug
  Dit laatste is een bron van grote zorg voor de nu demissionaire regering van premier Benjamin Netanyahu in Israёl. Die zorgen worden verergerd door het wispelturige beleid van president Trump in Syriё waar Iran erin geslaagd is om een 80.000 man sterke sjiitische strijdmacht op te richten die onder de naam ‘Golan Bevrijdingsbrigade’ opereert.

  “Frederica Mogherini, de EU-minister voor Buitenlandse Zaken, lijkt echter vastbesloten om door te gaan met de pogingen om het regime in Teheran overeind te houden.”

  Deze strijdmacht bevindt zich niet alleen in westelijk Syriё in de nabijheid van de Israёlische grens op de Golanhoogvlakte, maar ook in oostelijk Syriё waar het Amerikaanse leger samen met de Syrian Democratic Forces proberen te voorkomen dat Iran zijn zogenaamde landbrug completeert.

  Deze landbrug moet Iran en zijn bondgenoten in Irak en Syriё de gelegenheid geven om troepen en wapens uit Iran via land over te brengen naar de Golanhoogvlakte. Tot nu toe werden wapens uit Iran naar Syriё overgevlogen met behulp van burgervliegtuigen. Israёlische media berichtten vorige week dat het aantal wapentransporten via de lucht alleen maar toeneemt.

  Onduidelijkheid over terugtrekking
  Trumps plotselinge besluit om alle Amerikaanse troepen uit Syriё te halen en zijn recente opmerking dat Iran kan doen en laten wat het wil in het door oorlog geteisterde land leidde dan ook tot een storm van kritiek in Israёl maar ook in de VS zelf.

  Premier Netanyahu heeft de Amerikaanse president nu gevraagd om de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syriё te faseren en het lijkt erop dat Trump opnieuw zijn strategie ten aanzien van Syriё  aan het wijzigen is.

  De president stuurde John Bolton, zijn adviseur voor nationale veiligheid, naar Jeruzalem om de Israёlische regering gerust te stellen. Bolton landde in Israёl op zaterdag en gaf vanuit het vliegtuig al aan dat de terugtrekking uit Syriё conditioneel was op enige factoren.

  Bolton waarschuwde de Syrische dictator Bashar al-Assad om niet opnieuw chemische wapens te gebruiken. Dat zou een reden zijn om de Amerikaanse aanwezigheid in Syriё voort te zetten, zei hij.

  Later gaf Bolton aan dat de terugtrekking ook conditioneel was op een Turkse belofte om de strijd tegen ISIS voort te zetten en een Turkse garantie betreffende de veiligheid van de Koerden in noordwest- en oostelijk Syriё. Tegelijkertijd vertelde een niet nader genoemde Amerikaanse regeringsfunctionaris verslaggevers in Israёl dat de VS troepen in Zuid-Syriё zou kunnen houden.

  Koerden
  De Amerikanen zijn de beschermheer van de door Koerden gedomineerde Syrian Democratic Forces (SDF) die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van het Kalifaat van de Islamitische Staat in Syriё. De SDF hebben de controle over bijna één derde van het Syrische grondgebied inclusief een gedeelte van het grensgebied met Irak.

  President Erdogan van Turkije heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij een nieuwe invasie in Syriё wilde om korte metten te maken met de Koerden die hij als ‘terroristen’ beschouwd omdat zij banden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartiij (PKK) in Turkije.

  De Koerden hebben om die reden nu een geheim pact gesloten met het Assadregime dat de stad Manbij ten noorden van het Koerdische autonome gebied heeft omsingeld. Die stad was heroverd op ISIS door de SDF die samen met de Amerikanen Manbij – een voormalig Soennitisch Arabisch bolwerk –  beheersen sinds de herovering.

  Grote vraag
  De meest belangrijke vraag is nu welk effect de voorgenomen Amerikaanse terugtrekking uit Syriё zal hebben op de Iraniёrs en hun Golan Bevrijdingsbrigade.

  Iran is “de meest geavanceerde en gevaarlijke vijand” die Israёl ooit heeft gehad schreef Chuck Freilich, de voormalig plaatsvervangende nationale veiliheidsadviseur van Israёl, in een artikel voor Haaretz.

  Freilich drong aan op een lange-termijn strategie tegen Iran, één die gebaseerd is op diplomatie en een grote nadruk legt op defensieve methodes zoals het verder ontwikkelen van raketschilden zoals de Iron Dome.

  De vraag is of dit Iran zal afhouden van verdere voorbereidingen op oorlog met Israёl. Zoals gemeld, heeft Iran het aantal wapentransporten naar haar bondgenoten in Libanon en Syriё recentelijk opgevoerd en heeft eerder aangegeven dat het niet van plan is om haar aanwezigheid in Syriё te beёindigen.

  Geldstromen
  Volgens Nathan A. Sales de coordinator voor anti-terrorisme in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department) geeft Iran per jaar bijna een miljard dollar uit aan hulp voor terreurorganisaties die Israёl, maar ook het Westen bedreigen.

  Viervijfde van dit bedrag gaat naar Hezbollah en de Palestijnse terreurbewegingen. De Amerikanen zijn er nu op uit om deze geldstroom af te knijpen via meer sancties tegen zowel Hezbollah en Iran.

  Daarbij worden zij gehinderd door de Europese Unie die vastbesloten is om Iran te blijven helpen en allerlei maatregelen heeft getroffen om Europese bedrijven te beschermen tegen Amerikaanse sancties en om de economische relaties met Iran te waarborgen.

  De Europese handel met Iran bedroeg in 2016 acht miljard dollar en de verwachting is dat dit cijfer zal stijgen naar meer dan 30 miljard in 2019.

  EU vastbesloten om Iran te steunen
  De EU heeft ook een nieuw financieel netwerk gecreёerd dat het SWIFT betalingssysteem moet gaan vervangen in de handel met Iran. Sinds de herinvoering van de Amerikaanse sancties is Iran weer afgekoppeld van SWIFT iets dat voor grote problemen in de Iraanse economie zorgt.

  Bid dat Europa tot inkeer komt en de vijanden van Israël niet blijft steunen.Meer gebedspunten

  Frankrijk en Duitsland leidden nu de pogingen om Iran uit de wind te zetten en om de nucleaire overeenkomst (JCPOA) met Iran in stand te houden.

  Times columnist Melanie Phillips noemde onlangs de Europese gretigheid om de handel met Iran in stand te houden “walgelijk” en wees op de Holocaustontkenning door het regime en de voortdurende dreiging met genocide aan het het adres van de Joodse staat.

  Frederica Mogherini, de EU-minister voor Buitenlandse Zaken, lijkt echter vastbesloten om door te gaan met de pogingen om het regime in Teheran overeind te houden.

  Mogherini reisde onlangs naar Teheran waar zij zogenaamde ‘selfies’ nam waarop zij te zien was met een Hijab (de verplichte hoofdbedekking van vrouwelijke moslims) en poseerde met leden van het Iraanse parlement. Mogherini was ook de drijvende kracht achter het nieuwe Europese financiёle systeem (SPV) dat de handel met Iran vanuit Europa in stand moet houden.

  Over de auteur