Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hoe Israël oorlog voert tegen Iran - Christenen voor Israël
 • Vertrekkend stafchef van het Israëlische leger, Gadi Eisenkot. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe Israël oorlog voert tegen Iran

  Yochanan Visser - 14 januari 2019

  Gadi Eisenkot, de aftredende stafchef van het Israёlische leger (IDF), onthulde dit weekend details over Israëls oorlog tegen Iran en gaf aan dat de Israëlische veiligheidsdiensten zouden kunnen proberen Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), te liquideren.

  In interviews met Israëlische TV stations en The New York Times (NYT) liet Eisenkot weten dat Israël “duizenden aanvallen” had uitgevoerd tegen de Iraanse as in Syrië. Hij beweerde tevens dat de IDF de oorlog tegen Soleimani’s Quds Force en haar bondgenoten in Syrië, Libanon en Gaza had gewonnen.

  Eisenkot zei dat Soleimani een ernstige fout had begaan door te proberen een 100.000 man- sterke coalitie van sjiitische milities in Syrië op te bouwen zonder een luchtmacht en voldoende mogelijkheden om inlichtingen te verzamelen. “Zijn fout was het kiezen van een terrein waar hij relatief zwak is,” zei de vertrekkende commandant van IDF.

  “Wanneer je vele jaren strijdt tegen een zwakke vijand, verzwakt het jou ook”

  “We hebben een complete superioriteit op dit gebied (inlichtigen). We genieten volledige overheersing in de lucht. We hebben sterke afschrikkingsmogelijkheden en we hebben de middelen om te handelen. De strijdmacht die we de afgelopen twee jaar tegenover ons hadden, was een vastberaden macht, maar niet erg indrukwekkend in zijn capaciteiten”, beweerde Eisenkot.

  Irans strijders tegen Israël

  De Quds Brigade van de IRGC is verantwoordelijk voor operaties buiten Iran en heeft zowel Hezbollah als Hashd al-Shaabi, een overkoepelende organisatie van overwegend sjiitische milities in Irak, opgericht. Hashd al-Shaabi dreigde onlangs om geweld te gebruiken tegen het Amerikaanse leger in Irak. Soleimani gebruikte Hashd al-Shaabi om het machtsvacuüm in Noord-Irak te vullen na de nederlaag van het Kalifaat van de Islamitische Staat en overzag vrijwel elke grote slag in Syrië en Irak tijdens de oorlog tegen ISIS.

  De Quds commandant was ook verantwoordelijk voor de oprichting van de Golan Bevrijdingsbrigade in Syrië, die aan het begin van 2017 een integraal onderdeel van het Syrische leger werd. Soleimani was verder verantwoordelijk voor de verzoening met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas in Gaza eind 2017.

  Eisenkot legde ook uit waarom de IDF ervoor koos om Gaza niet binnen te vallen nadat Hamas en de Iraanse proxy Islamitische Jihad 460 raketten hadden afgevuurd op het zuiden van Israël begin november vorig jaar. De IDF-commandant vertelde columnist Bret Stephens van de NYT dat Israël zich moest concentreren op het winnen van de oorlog tegen Iran en niet op oorlog tegen wat hij een “zwakke vijand” noemde.

  “Wanneer je vele jaren strijdt tegen een zwakke vijand, verzwakt het jou ook”, zei Eisenkot over de strijd tegen Hamas in Gaza. Hij voegde eraan toe dat de IDF “voortdurende en kinetische inspanningen levert” om de militaire capaciteiten van Hamas en Islamitische Jihad in Gaza te decimeren.

  Israël vecht terug

  Eisenkot vertelde Stephens vervolgens dat het Israëlische veiligheidskabinet hem in januari 2017 groen licht gaf om alles te doen wat nodig was tegen de Iraanse militaire opbouw in Syrië en Libanon. Als gevolg van dit besluit gebruikte de Israëlische luchtmacht (IAF) in 2018 alleen al meer dan 2.000 bommen en raketten om het Iraanse plan om Syrië over te nemen te frustreren en om Hezbollah van hypermoderne wapens te voorzien.

  Eisenkot beweert dat Israël erin geslaagd is om de Iraanse inspanningen in Syrië te verstoren en bevestigde dat Iran nu probeert haar invloed in Irak te vergroten.

  Hij riep in herinnering wat er gebeurde in de nacht van 10 mei 2018 toen Soleimani opdracht gaf tot de lancering van meer dan 30 raketten richting Israël nadat de Israëlische luchtmacht een meedogenloze luchtcampagne voerde tegen de Iraanse as in Syrië in de maanden ervoor.

  Hoewel geen van de Iraanse raketten zijn doel bereikte, was het IAF-antwoord verwoestend. Een vloot van 28 F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen vernietigde “80 afzonderlijke Iraanse militaire en Assad gerelateerde doelen in Syrië”, aldus Eisenkot.

  De massale aanval, die door de IDF ‘Operatie Schaken‘ werd genoemd, had tot gevolg dat Soleimani zijn troepen terugtrok uit het grensgebied met Israël en zijn focus verlegde naar Libanon en Gaza, waar de Quds Force samenwerkt met Hezbollah , Islamitische Jihad en Hamas om de druk op Israël te vergroten.

  Operatie Noordelijk Schild

  “Operatie Noordelijk Schild “, de vernietiging van de aanvalstunnels van Hezbollah, is een ander voorbeeld van de strategie van Eisenkot tegen Iran.

  Nadat Israël de inspanningen van Iran om Hezbollah uit te rusten met geleide raketten had geёxposeerd, en de Iraanse as ertoe bracht haar nieuwe raketfaciliteiten in Libanon te ontmantelen, deelde de IDF opnieuw een verwoestende klap uit aan het ‘Israël project’ van Soleimani.

  Eisenkot wachtte bijna vier jaar voordat hij ‘Operatie Noordelijk Schild’ verorderdende. De massale operatie heeft tot nu toe geresulteerd in de vernietiging van zes aanvalstunnels die Hezbollah van plan was te gebruiken om het noorden van Israël binnen te vallen in een toekomstige oorlog.

  Door de operatie te starten op het moment dat de Iraanse proxy de voltooiing van het project naderde, deelde Israël opnieuw een verwoestende klap uit aan de Iraanse as en herstelde het haar afschrikkingskracht ten opzichte van Hezbollah.

  Hamas en Fatah

  Wat het zuidelijke front betreft, zet de IDF – nu met de hulp van de Palestijnse Autoriteit – zijn “voortdurende en kinetische inspanningen” voort om de militaire capaciteiten van Hamas te verminderen.

  Israël blokkeert nu de overdracht van fondsen door Qatar aan Hamas, terwijl de IDF doorgaat met operaties tegen de door Iran gesteunde Palestijnse terreurorganisaties in Gaza.

  Tegelijkertijd nam PA-leider Mahmoud Abbas nieuwe maatregelen die gericht zijn op het afknijpen van Hamas in zowel Gaza als op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, Judea en Samaria. Vorige week trok de PA haar troepen terug van de grensovergang bij Rafah in Gaza, de enige toegangspoort van Gaza tot de wereld en kondigde aan dat men “zeer belangrijke beslissingen tegen Hamas” bediscussieerde.

  Eén van deze “zeer belangrijke beslissingen” zou een verlaging kunnen zijn in de maandelijkse uitkeringen aan de families van Hamas-terroristen die worden vastgehouden in gevangenissen in Israël en het intrekken van Palestijnse paspoorten voor leden van Hamas.

  Een andere aanwijzing dat de PA zich realiseert dat Hamas zijn bewind over de Palestijnse bevolkingscentra in Judea en Samaria in gevaar brengt, kwam in de vorm van een demonstratie in een van Hamas’ bolwerken in Judea, het dorp Beit Oemar.

  Fatah, de heersende factie in de PA, organiseerde op zaterdagavond een militaire parade in het centrum van Beit Oemar. De Fatahleden droegen militaire uniformen en zwaaiden met de bekende gele Fatah vlaggen.

  De parade vond plaats een dag nadat de Israëlische luchtmacht een nieuwe luchtaanval uitvoerde tegen aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. Syrische en Libanese media meldden dat Israëlische gevechtsvliegtuigen in de buurt van de Internationale Luchthaven van Damascus wapenmagazijnen bombardeerden die toebehoorden aan Hezbollah en de Quds Brigade.

  Over de auteur