Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Onzekerheid rondom verkiezingen in Israël - Christenen voor Israël
 • oud stafchef van de IDF Benny Gantz tijdens een campagnebezoek aan Rishon LeZion. Gantz wordt gezien als de grootste concurrent voor zittend premier Benjamin Netanyahu. - Foto: FLash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Onzekerheid rondom verkiezingen in Israël

  Yochanan Visser - 12 februari 2019

  Op 9 april zal Israël naar de stembus gaan om een nieuw parlement (Knesset) te kiezen. De vervroegde verkiezingen werden eind december 2018 uitgeroepen nadat premier Benjamin Netanyahu niet in staat bleek om binnen zijn kabinet overeenstemming te verkrijgen over een nieuwe wet die veel ultraorthodoxe Joden in Israël zou verplichten om dienst te nemen in de IDF, het Israëlische leger.

  Kort daarvoor was de meerderheid in de Knesset van Netanyahu’s coalitie al geslonken tot 61 zetels van de 120 in totaal nadat de partij Israel Beiteinu uit de coalitie stapte over een meningsverschil over de Israëlische strategie versus de Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

  “Verkiezingspeilingen in Israël bleken in het verleden vaak onnauwkeurig”

  Sinds het uitroepen van de verkiezingen hebben er een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden die de toekomst van premier Netanyahu als de leider van Israël onzeker maken. De premier is al tien jaar aan de macht en zijn positie leek tot voor kort onaantastbaar. Daar komt langzaamaan verandering in en wel om drie redenen.

  Vermeende corruptie

  Ten eerste is er het feit dat er onderzoeken lopen tegen de premier over vermeende corruptie. Netanyahu heeft altijd gezegd dat die onderzoeken tot niets zullen leiden omdat er niets is. In andere woorden: ondanks lange politieonderzoeken zijn er nog altijd geen overtuigende bewijzen tegen hem gevonden.

  De beslissing om Netanyahu al dan niet strafrechtelijk te vervolgen ligt nu in handen van Avichai Mandelblit, de Israëlische procureur-generaal. Mandelblit staat onder druk om zijn beslissing over de in staat van beschuldiging stelling in de vier onderzoeken die er tegen Netanyahu lopen uit de stellen tot na de verkiezingen.

  De verwachting is echter dat de procureur-generaal niet zal zwichten en in tenminste één lopend onderzoek een aanbeveling zal doen over strafrechtelijke vervolging van de premier vóór 9 april. Indien Mandelblit besluit om Netanyahu strafrechtelijk te vervolgen zal dat grote gevolgen hebben voor zijn positie en waarschijnlijk ook voor die van zijn partij, Likoed. De roep om aftreden zal dan met de dag groeien.

  Concurrentie

  Ten tweede is er nu voor het eerst sprake van reële concurrentie voor de positie van premier nadat twee voormalige stafchefs van het Israëlische leger besloten om samen een nieuwe partij te vormen. Deze partij die opereert onder de naam Chosen Israel (Veerkrachtig Israël) en werd opgericht door Benny Gantz een voormalige opperbevelhebber van de IDF. Sinds de oprichting stijgt de partij in de verkeizingspeilingen.

  Gantz sloot een alliantie met een andere voormalige stafchef van de IDF, Moshe ‘Boogie’ Ya’alon, een ex-Likoedlid, die minister van Defensie was in Netanyahu’s vorige kabinet. Gantz en Ya’alon hebben nu samen 24 zetels in de laatste verkiezingspeilingen en dat is nog altijd 8 minder dan de Likoed onder Netanyahu.

  De leiders van Chosen Israël proberen nu een gezamenlijke lijst te vormen met Yesh Atid (Er is toekomst), de partij van voormalig talkshowpresentator en minister van Financiën, Yair Lapid. Als dat zou lukken – de kans daarop wordt nog altijd klein geacht – dan zou die lijst de grootste partij worden aldus de peilingen.

  De partijen hebben nog minder dan twee weken om lijstverbindingen aan te gaan en de verwachting is dat indien Chosen Israel en Yes Atid samen één lijst zullen vormen dat dan Likoed een verbinding zal aangaan met een andere rechtse partij.

  Chosen Israel wordt algemeen gezien als een centrumpartij met linkse tendensen. Gantz hield vorige week een toespraak over het Palestijnse probleem die hem meteen in moeilijkheden bracht. De nieuwe ster aan het politieke firmament in Israël leek de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 te verdedigen iets dat zeer gevoelig ligt bij het Israëlische publiek dat nu in grote meerderheid vindt dat die terugtrekking een fout was.

  Een ander probleem dat zichtbaar werd bij Chosen Israel is dat er tegenovergestelde politieke denkbeelden heersen onder de kandidaten die Ganz tot nu toe heeft geselecteerd. Yoaz Hendel, een militaire historicus en Chosen Israel-lid, zei tijdens een interview op de Israëlische TV dat hij geen Palestijnse staat wil op dit moment, een opvatting die lijkt te worden gedeeld door Moshe Ya’alon, nummer twee op de lijst van Gantz.

  Gantz lijkt de zogenaamde tweestatenoplossing echter nog steeds te steunen en probeert ongerustheid over zijn positie ten aanzien van de zogenaamde ‘nederzettingen’ de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria weg te nemen door bezoeken te brengen aan sommige van deze gemeenschappen.

  Netanyahu-moeheid

  Dan is er nog een andere reden die een rol zou kunnen spelen bij Netanyhu’s kansen om opnieuw te worden aangesteld als de formateur van een nieuw kabinet in Israël. Zowel binnen de Israëlische politiek als onder het Israëlische publiek groeit volgens waarnemers een zekere vermoeidheid met Netanyahu die binnenkort de langstzittende Israëlische premier zal zijn.

  De lokale, door linkse elementen gedomineerde media hebben vanaf het begin van zijn premierschap een negatieve campagne gevoerd tegen Netanyahu die zonder ophouden werd beschuldigd van allerlei ‘zonden’ zoals een vermeende ziekelijke obsessie met Iran.

  De ontwikkelingen ten aanzien van Iran hebben Netanyahu echter in het gelijk gesteld en dit lijkt de reden te zijn dat zijn positie in de peilingen nog altijd ongewijzigd is. Het Israëlische publiek heeft al eerder aangetoond door de doorzichtige mediacampagne tegen Netanyahu te kijken en went zich in toenemende mate tot de sociale media om een beter beeld te krijgen over de politiek van de premier.

  Verkiezingspeilingen in Israël bleken verder in het verleden vaak onnauwkeurig zoals ook bleek uit de verkiezingen van 2015 toen een nederlaag van Netanyahu’s partij Likoed werd voorspeld en een ruime overwinning voor de nu ontbonden partij Zionistische Unie. In werkelijkheid was het beeld precies andersom en leed de Zionistische Unie toen een nederlaag terwijl de Likoedpartij met gemak een nieuwe overwinning boekte.

  De Arbeiderspartij die lange tijd de grootste partij in Israël was en die samen met de Tenuah partij van Tzippi Livni de Zionistische Unie vormde tot voor kort lijkt nu de grootste verliezer te worden. Volgens de peilingen zal de partij minder dan zes zetels behalen bij de komende verkiezingen en dat is voor een groot deel te danken aan de nieuwe leider Avi Gabay die verre van charismatisch is en op botte wijze de alliantie met de Tenuah partij beëindigde.

  Over de auteur