Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iran graaft zich in met charmeoffensief in Syrië - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran graaft zich in met charmeoffensief in Syrië

  Yochanan Visser - 29 maart 2019

  Nadat men afgelopen maandag een nieuwe oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza probeerde te ontketenen, dwong Iran het Israëlische leger om zich opnieuw te richten op de militaire opbouw van de Islamitische Republiek in Syrië. In de vroege uren van donderdagochtend, bombardeerden Israёlische gevechtsvliegtuigen verschillende aan Iran gerelateerde militaire doelen in de buurt van de antieke Syrische stad Aleppo (Halab in het Arabisch).
   
  De Israëlische vliegtuigen troffen een militair vliegveld dat door de Iraanse as werd gebruikt en verschillende munitiedepots. Daarbij werden volgens de Syrische media tussen 7 en 25 leden van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionair Garde (IRG) gedood. The Air War meldde later op Twitter dat een werkplaats waar Fajr-raketten werden gebouwd in de industriële zone Sheikh Najjar ten noordoosten van Aleppo ook was verwoest door de Israëlische luchtmacht. De Fajr-raket werd in Iran ontwikkeld en werd eerder deze week door Islamitische Jihad in Gaza gebruikt om Moshav Mishmeret in Israёl aan te vallen.
   
  De explosie veroorzaakte stroomuitval in Aleppo terwijl het Syrische leger ten onrechte beweerde dat het een deel van de Israëlische raketten had neergeschoten. “De Israëlische agressie richtte zich op enkele posities in de industriële zone Sheikh Najjar en daarbij werden een aantal vijandelijke raketten neergehaald,” berichtte SANA de spreekbuis van de Syrische dictator Assad.

  “Als je een student bent, bieden ze een studiebeurs aan. Als je arm bent, geven ze je financiёle hulp. Wat je ook nodig hebt, ze verstrekken het, zolang je maar sjiiet wordt.”

   
  Israël verliet opnieuw de aloude praktijk om geen commentaar te geven op militaire acties in Syrië toen Yisrael Katz de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken de Israëlische radio vertelde dat “voor zover Iran weet, het Israël was” dat de aanval uitvoerde. “We werden de afgelopen nacht gecrediteerd door buitenlandse media vanwege een luchtmachtoperatie tegen Iraanse troepen in Syrië”, zei Katz terwijl hij liet doorschemeren dat de Israёlische luchtmacht de aanval had uitgevoerd.

  Katz reageerde ook op een vraag waarom de Israëlische regering had afgezien van het lanceren van een nieuwe grondoperatie in Gaza nadat Islamitische Jihad, op Iraanse orders, met een langeafstands Fajr-raket een huis in Moshav Mishmeret verwoestte en zeven Israëliërs verwondde. “Er waren andere operaties zoals deze waarvoor we verantwoordelijkheid hebben genomen”, aldus Katz, die verder beweerde dat de nieuwe IAF-aanvallen in Syrië “een grotere uitdaging vormen voor de (Israёlische) strijdkrachten.”
   

  Flinke uitdaging

  De operatie bij Aleppo vond plaats te midden van toenemende spanningen over de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte door de Amerikaanse regering. Het Assad-regime heeft onlangs gezworen het bergachtige plateau, dat vele jaren werd gebruikt om de Israëlische bevolking in de regio van het Meer van Galilea te terroriseren voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog in 1967, te ‘bevrijden’ en organiseerde demonstraties tegen de Amerikaanse beslissing in heel Syrië.
   
  De Syrische dictator organiseerde onlangs ook een drielanden-top in Damascus om een toename van de militaire en economische samenwerking tussen Iran, Irak en Syrië te bespreken. Iran, op haar beurt, probeert momenteel de landbrug van Teheran naar de Israëlische grens en de Middellandse Zee te completeren. Dit gebeurt met behulp van de door Iran opgerichte Hashd al-Shaabi koepelorganisatie van overwegend sjiitische milities in Irak. Hashd al-Shaabi is momenteel bezig om de controle over het noordelijke deel van Irak te grijpen terwijl Iran haar militaire opbouw in Syrië voortzet.
   
  De Israëlische premier Benyamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gezworen dat Israël de Iraanse militaire opbouw in Syrië en de poging om het door oorlog verscheurde land over te nemen, zal voorkomen. Het is echter maar de vraag of de lange reeks IAF aanvallen op Iraanse wapenopslagplaatsen en -transporten volstaat om dit doel bereiken.

  Iraans charmeoffensief in Syrië

  De Wall Street Journal onthulde deze week dat Iran haar militaire en economische macht gebruikt om Syrië te veranderen in een satelietstaat. “Teheran is bezig om haar langetermijninvloed in Syrië te versterken door goodwill te cultiveren en bekeerlingen tot de sjiitische moslimsekte te winnen”, aldus de Amerikaanse krant. De Iraniërs proberen om “het Perzische rijk te recreëren” aldus Muneer al-Khalaf, een gemeenteraadslid van de voormalige hoofdstad Raqqa van het ISIS-kalifaat.
   
  Irans Qudsbrigade verstrekt contanten, voedsel, Iraanse identiteitskaarten, openbare diensten en gratis onderwijs aan soennitische moslim-Arabieren in Syrië terwijl men ook probeert bekeerlingen tot de sjiitische islam te winnen. In de grensstad Abukamal bij Irak is de Qudsbrigade bezig om Syrische soennitische Arabieren te paaien door voedsel en huishoudelijke artikelen uit te delen. Mannen worden verder gerekruteerd voor de door de sjiieten gecontroleerde sjiitische milities die in 2017 een integraal onderdeel werden van het Syrische leger.
   
  De mannen krijgen Qudsbrigade identiteitskaarten, maandelijkse betalingen van tweehonderd dollar en banen in ruil voor bekering naar de sjiitische islam. “Van elke familie vind je een of twee mensen die sjiiet zijn geworden,” vertelde Al-Khalaf die verder zei dat de motivatie van de bekeerde Syriёrs gebaseerd is op de wil om te overleven.
   
  Plaatselijke bewoners, een Amerikaanse regeringsfunctionaris en iemand die bekend is met Amerikaanse inlichtingenoperaties in Syrië bevestigden de waarnemingen van al-Khalaf. Een humanitaire hulpverlener vertelde deWall Street Journal dat de Qudsrigade en sjiitische milities moskeeën in Syrië overnemen. Ze zijn bovendien bezig met het opzetten van een Iraans onderwijssysteem en met het verwerven van onroerend goed dat tijdens de burgeroorlog door Syrische Arabieren was verlaten.
   
  “Als je een student bent, bieden ze een studiebeurs aan. Als je arm bent, geven ze je financiёle hulp. Wat je ook nodig hebt, ze verstrekken het, zolang je maar sjiiet wordt”, zei de hulpverlener. Iran gebruikt hetzelfde soort indoctrinatie die Islamitische Staat gebruikte om de soennitische Arabieren die in de oostelijke Syrische provincie Deir ez-Zur wonen voor zich te winnen, vertelde de man aan de Wall Street Journal.

  Slechte leefsituatie

  Veel Syrische Arabieren zijn al bekeerd tot sjiitische islam en dit heeft alles te maken met de catastrofale situatie in Syrië. Naar schatting 89 procent van de Syriërs leeft nu in armoede en is afhankelijk van humanitaire hulp, volgens de Verenigde Naties. “Acute tekorten aan brandstof, kookgas en elektriciteit laten burgers in het donker huiveren in een ongewoon koude winter,” meldde The Washington Post donderdag.
   
  De Amerikaanse krant schreef dat Syriërs die Assad trouw bleven, nu meer en meer ontevredenheid tonen over zijn regime, terwijl de leefomstandigheden nog altijd blijven verslechteren. “Dit is het ergste wat we ooit hebben meegemaakt. Mensen kunnen nauwelijks overleven, en het percentage armen neemt voortdurend toe, “vertelde een Syriër in Damascus aan deWashington Post.

  Over de auteur