Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
In delen van Europa neemt Holocaustrevisionisme toe - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  In delen van Europa neemt Holocaustrevisionisme toe

  13 maart 2019

  Studieonderzoek brengt naar voren dat Hongarije, Polen, Kroatië en de Baltische staten hun rol in de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog bagatelliseren en daardoor de weg plaveien voor fanatiek nationalisme. Europese regeringen zijn bezig om collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog en oorlogsmisdadigers te rehabiliteren; daarbij verdoezelen zij hun eigen aandeel in de gepoogde uitroeiing van Joden.

  Het Holocaust Herinneringsproject is een nieuw rapport dat EU-landen rangschikt met betrekking tot hoe ze hun eigen Holocaustverleden verwerken. Hongarije, Polen, Kroatië en de Baltische staten staan er het slechtst op. Ze kregen een rode kaart voor de herziening van de Holocaust. Doorgaans worden deze landen gedreven door slachtoffergevoelens en de vrees voor het opnemen van vluchtelingen, en hebben ze nationalistisch autocratische regeringen.

  “Herziening van de Holocaust gaat vaak vergezeld van een opleving van nazi-geïnspireerde haattaal.”

  Positieve ontwikkelingen

  Niet al de bevindingen zijn negatief. Sommige Europese landen met vooraan Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië, hebben belangrijke stappen gezet in de confrontatie met hun donkere verleden. Ze hebben erkend dat het hun politie of leger was die een belangrijke rol speelde bij het deporteren van Joden en de Roma zigeuners naar hun dood, en niet de nazi’s. Ze retourneren gestolen kunstwerken aan hun vroegere Joodse eigenaars. En in een poging om herhaling van de Holocaust te voorkomen, werken ze er hard aan hun burgers en ambtenaren te onderwijzen over hun persoonlijke en ambtelijke verantwoordelijkheden om illegale bevelen af te wijzen en mensen met kwaad te confronteren.

  Rassenwetten

  Toch is het erg dat geschiedenis vaak wordt vergeten of herschreven. De Hongaarse regering bagatelliseert de deelname aan de genocide van hun land, ze rehabiliteren oorlogsmisdadigers en introduceren antisemitische schrijvers in het nationale onderwijsprogramma. Volgens Paul Shapiro van het Amerikaanse Holocaust Herinneringsmuseum is het zo dat Hongarije onder Miklos Horthy het eerste Europese land was na de Tweede Wereldoorlog waar wettelijk vastgelegd werd dat er maar een bepaald aantal Joodse studenten kon deelnemen aan hoger onderwijs. Hongarije aanvaardde rassenwetten die overeenkwamen met die van Nazi Duitsland in 1938 en 1939.

  Haattaal

  Herziening van de Holocaust gaat vaak vergezeld van een opleving van Nazi-geïnspireerde haattaal. De rechtse Hongaarse premier Viktor Orban heeft de aankomst van asielzoekers in Europa als “een vergif” beschreven. Hij zei dat zijn land aan geen enkele migrant behoefte heeft, en ook niet wil dat er “een enkele migrant” binnenkomt.
  Jaroslaw Kaczynski, hoofd van de Poolse regerende Wet en Rechtspartij, heeft gewaarschuwd dat migranten “parasieten” zijn die “gevaarlijke ziekten met zich meedragen die allang niet meer in Europa voorkomen.” In dezelfde teneur riep de Franse rechts-extremistische Marine Le Pen op tot “vernietiging van bacteriële immigratie”. Ze betoogde dat immigratie zorgde voor een “alarmerende aanwezigheid van besmettelijke ziekten” in Frankrijk. In zijn boek Mein Kamf refereerde Hitler herhaaldelijk aan Joden als parasieten.

  Polen

  In 2018 stelde de nationalistische Poolse regering de term “Poolse doodskampen” strafbaar. Dezelfde regering is een hetze begonnen tegen het recht en de vrijheid van meningsuiting waarbij nieuwe onderdrukkende wetten worden opgelegd om de media onder controle te houden en de onafhankelijkheid van de gerechtshoven in het land aan te vallen.
  Boosheid is begrijpelijk wanneer buitenlanders refereren aan Auschwitz en andere door de nazi’s in Polen opgezette vernietigingskampen als ‘Poolse doodskampen.’ Het waren nazi doodskampen. Samen met drie miljoen Poolse Joden werden minstens 1.9 miljoen Poolse niet-Joden gedood.

  Medeplichtig

  Toch waren veel Polen medeplichtig aan de misdaden die in hun land begaan werden. Wanneer een minister van Polen Poolse deelname aan de moord op honderden van hun Joodse landgenoten tijdens een Holocaust-pogrom in twijfel trekt, dan is hij fout. Net zoals andere door Duitsland overwonnen landen, moet ook Polen alle aspecten van z’n Tweede Wereldoorloggeschiedenis onder ogen zien. Zonder het dreigement van historici naar de gevangenis te sturen. Het is geen verrassing dat een Poolse nationalistische regering achter het nieuwe revisionistische wetsvoorstel staat. En het is opmerkelijk dat internationale en binnenlandse kritiek de regering ertoe heeft gedwongen z’n oorspronkelijke Holocaustwet af te zwakken.

  Gevecht over de geschiedenis

  Dit gevecht over de geschiedenis gaat verder dan de vragen van louter historische nauwkeurigheid. Het draagt belangrijke implicaties met zich mee voor het huidige Europa. Het revisionisme van vandaag valt samen met een opleving van extreem nationalisme en zeer rechtse politieke bewegingen die er op uit zijn de democratie, het rechtsbestel en het eigentijdse ideaal van een multi-etnisch tolerant Europa terug te dringen. Wat Europa betreft is de generatie van Holocaust-vervolgers en Holocaustoverlevenden aan het uitsterven.

  Gebrek aan kennis

  De naoorlogse taboes op antisemitisme zijn aan het verbleken. Migratie brengt een groot aantal Arabische sprekende mensen die antisemitische ideeën en gevoelens hebben.
  Te midden van deze verhitte atmosfeer verdwijnen herinneringen aan de Holocaust naar de achtergrond. Volgens een CNN/ComRes onderzoek van september 2018 gaf 34% van de ondervraagde Europeanen aan dat ze maar een klein beetje of helemaal niets over de Holocaust gehoord hebben. Volgens het onderzoek zei een derde van de Europeanen dat Joodse mensen de Holocaust gebruiken om hun eigen posities of doelen te bevorderen.
  Voor het onderzoek waren 7000 mensen uit heel Europa benaderd.

  Achteruitgang

  In het verleden was het zo dat de Europese Unie een land dat zich aanmeldde, verplichtte om zich rekenschap te geven van wat er tijdens de twee wereldoorlogen in hun land zich had afgespeeld. Alle EU lidstaten maakten betekenisvolle vooruitgang. Nu echter nationalistische en niet-liberale regeringen aan de macht komen, wordt deze vooruitgang teruggedraaid.
  De nieuwe nationalisten zijn vaak van mening dat hun etnische groep minstens of zelfs meer geleden heeft dan de Joden. Anderen kunnen niet accepteren dat hun nationalistische leiders vaak collaboreerden met de nazi’s en hun Joodse medeburgers doodden.

  Het Roemeense voorbeeld is bijzonder treffend. Na jaren van negeren en duidelijke afwijzing van enige schuld voor de dood van de Joden in hun land, probeerde het land lid te worden van de Europese Unie en de NAVO. Onder leiderschap van de uit Roemenië afkomstige Holocaustoverlevende en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, stelde de regering een onafhankelijke onderzoekscommissie in. Die ontdekte en publiceerde het feit dat minstens 280.000 Roemeense Joden samen met andere groepen, massaal omgebracht waren in door Roemenië geleide doodskampen.

  ‘Herinnering koesteren’

  Het is treurig dat landen zoals Kroatië, Bulgarije, Polen en andere – die alle een pijnlijk verleden hebben – dit model niet gevolgd hebben. Zij zouden ook onafhankelijke commissies moeten instellen om hun Holocaustverleden in kaart te brengen.
  De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft ‘herziening van de Holocaust’ (Holocaustrevisionisme) tot een test gemaakt of de regering van een land zich houdt aan het rechtsbestel. Holocaustoverlevenden sterven uit en in een tijd waarin antisemitisme toeneemt “moeten we de herinnering aan het donkerste hoofdstuk van onze geschiedenis koesteren.”

  Europese Commissie

  De huidige Europese Commissie heeft meer gedaan om Jodendom te beschermen en te promoten dan welke van z’n voorgangers ook. In toespraak na toespraak heeft Timmermans onderstreept hoe alleen een Europa waar Joden wonen, het doel van een liberaal, tolerant en multi-etnisch Europa kan vervullen. “Er bestaat geen Europa zonder de Joodse gemeenschap,” is een regel die Timmermans steeds herhaalt.
  De Commissie heeft ook een reeks belangrijke concrete stappen genomen om deze woorden gestalte te geven. Timmermans heeft de eerste Europese coördinator tegen antisemitisme benoemd. Hij heeft internetbedrijven ertoe aangezet antisemitisme online te bestrijden.
  Hij noemt openlijk de landen die proberen Holocaustoorlogsmisdadigers te rehabiliteren en hun eigen schuld te verdoezelen. En hij heeft miljoenen euro’s vrijgemaakt om antisemitisme te bestrijden en interreligieuze dialooginitiatieven te financieren.

  Nieuwe uitdagingen

  De studie identificeert nieuwe uitdagingen. Duitsland heeft een groeiende moslimpopulatie, met een miljoen nieuwe immigranten uit Midden-Oosterse landen. Volgens Joodse deelnemers aan het onderzoek van het Bureau voor Fundamentele Rechten, worden deze migranten gehouden voor de grootste groep die verantwoordelijk is voor antisemitische incidenten. Zullen migranten de Duitse waarden van tolerantie en de verantwoordelijkheid voor het Duitse verleden overnemen? Ons onderzoek vraagt zich af of deze nieuwkomers voldoende onderwijs over de Holocaust krijgen.
  Europese autoriteiten hebben uitgesproken dat de noodzaak bestaat om een onafhankelijk rapport hierover uit te brengen om hun campagne voor het rechtsbestel kracht bij te zetten.
  Ik denk ook dat mensen die zich antisemitisch gedragen, met naam en toenaam genoemd en ontmoedigd moeten worden. Het tegenovergestelde dient ook te gebeuren: het aanmoedigen van degenen die hun nek uitsteken voor Joodse medemensen.

  Over de auteur