Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Irans landbrug naar Israël nadert voltooiing - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Irans landbrug naar Israël nadert voltooiing

  Yochanan Visser - 19 maart 2019

  Iran zet zijn inspanningen voort om van Syrië en Irak een satellietstaat te maken en heeft de landbrug van Teheran naar de Middellandse Zee en de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte bijna voltooid.

  Dit werd duidelijk uit verschillende recente gebeurtenissen, waaronder het driedaagse bezoek aan Irak van de Iraanse president Hassan Rouhani, die een zeldzame ontmoeting werd toegestaan met Ayatollah Ali al-Sistani, de meest invloedrijke sjiitische geestelijke in Irak.

  “Iran onderhandelt met het regime van Assad over Iraanse controle over een containerhaven aan de Middellandse Zee.”

  Irak

  Na aankomst in Bagdad ondertekende Rouhani een reeks handels- en transportovereenkomsten die tot doel hadden de economische betrekkingen tussen Iran en Irak te bevorderen en zo de schade te compenseren die werd veroorzaakt door de herinvoering van een zwaar sanctieregime op Iran door de regering van president Donald Trump. De nieuwe Irakese regering weigerde eerder om te voldoen aan de eis van Trump dat Irak zich moest aansluiten bij het sanctieregime tegen Iran. Irakese politici en de door Iran gestationeerde Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van overwegend sjiitische milities riepen verder op tot de verdrijving van alle Amerikaanse troepen van Irakese bodem.

  Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en oprichter van Hash al-Sha’abi, slaagde erin 100.000 strijders te rekruteren voor de overkoepelende organisatie die ook bekend staat onder de naam ‘Volks Mobilisatie Krachten’. Het was Hashd al-Sha’abi samen met de Koerdische Peshmerga-militie en de door de VS geleide coalitie tegen ISIS, die de nederlaag van het kalifaat van de Islamitische Staat in Irak bewerkstelligden.

  Dit is de reden dat Iran nu van de Irakese regering verwacht dat de Qudsbrigade en Hashd al-Sha’abi de transportroutes die deel uitmaken van de landbrug naar de Israëlische grens en de Middellandse Zee kunnen gaan gebruiken.

  Syrië

  In Syrië deed Soleimani hetzelfde en rekruteerde 100.000 sjiitische strijders uit landen zoals Pakistan en Afghanistan. Deze strijdkrachten waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de nederlaag van de door soennieten geleide rebellie tegen president Bashar al-Assad  en hielpen het Syrische leger om de controle over meer dan 60 procent van het Syrische grondgebied terug te krijgen.

  Momenteel beheerst Assad opnieuw vrijwel alle belangrijke bevolkingscentra in Syrië. De Syrische dictator heeft echter de strijd met islamitische rebellengroepen in de Idlib provincie in het noorden van Syrië nog altijd niet kunnen winnen. Deze groepen voeren routinematig aanvallen uit op Assads troepen in Idlib en andere delen van west- en noord Syrië.

  De Syrische dictator gaf tijdens een toespraak op 18 februari toe dat hij nog niet in staat is om zijn heerschappij tot het niveau van voor de oorlog, te herstellen. “We hebben soms de romantische opvatting dat we overwinnaar zijn, maar de oorlog is nog niet voorbij”, zei Assad. De Syrische tiran realiseert zich dat hij een marionet van Teheran en Rusland is geworden en werkt koortsachtig aan het herstel van banden met de Arabische landen.

  Tegelijkertijd heeft Assad duidelijk gemaakt dat hij niets zal doen om Irans plan voor de vernietiging van Israël te stoppen en is voorstander van toekomstige militaire actie tegen Israël met het doel om de Golanhoogvlakte terug te winnen.

  Irans plannen

  Soleimani richtte eerder de Golan Bevrijding Brigade op, een overwegend sjiitische militie uit Irak, die momenteel ontevreden soennieten in de Kuneitra- en Daraa provincies in west Syrië probeert te rekruteren.
  Op maandag organiseerde de IRGC een bijeenkomst in Damascus met Irakese en Syrische militaire functionarissen. De bijeenkomst had tot doel om de opening van de grensovergangen op de grens tussen Syrië en Irak en de voltooiing van de landbrug te bespreken.

  De opperbevelhebber van de Iraanse strijdkrachten Generaal-majoor Mohammad Hossein Bagheri leidt de gesprekken die verder gericht zijn op het bereiken van militaire- en economische samenwerking tussen Iran, Irak en Syrië. Bij aankomst in Damascus waarschuwde Bagheri dat ‘buitenlandse troepen’ uit Syrië moesten vertrekken en beweerde dat hun aanwezigheid in het land illegaal was omdat ze niet door het Assadregime waren uitgenodigd. De Iraanse generaal zei dat het onderwerp een belangrijk item op de agenda van de besprekingen zou zijn.

  Bagheri’s opmerkingen kwamen kort voordat  de Russische nieuwssite Rambler meldde dat Iran met het regime van Assad  onderhandelt over Iraanse controle over een containerhaven in de provincie Latakia aan de Middellandse Zee. De Iraanse pogingen om voet aan de grond te krijgen in Latakia kan Teheran op een confrontatiekoers zetten met Rusland dat verschillende bases heeft in Latakia en de haven van Tartus van het Assadregime least.

  Iran beweert dat die pogingen zijn bedoeld zijn economische status in de regio te verbeteren. Het is echter duidelijk dat zij verband houden met Teherans plannen voor een confrontatie met Israël na de Syrische oorlog, die nu haar negende jaar is ingegaan.

  Hezbollah

  Iran is de laatste jaren uitgegroeid tot een regionale grootmacht en staat nu op plaats 13 in de lijst van wereldmachten.

  Zoals wij vorige week al rapporteerden is Iran ook op nadere manieren bezig om zich voor te bereiden op een toekomstige meerfrontenoorlog tegen Israël. Iran werkt samen met Hezbollah aan de opwaardering van de duizenden raketten in het arsenaal van de Libanese terreurorganisatie en bouwt opnieuw nieuwe raketsilo’s en raket assemblagefabrieken in Syrië.
  Hezbollah is verder bezig om ‘terreurinfrastructuur’ te bouwen op de Syrische Golanhoogvlakte nadat het werd beroofd van haar terreurtunnelproject onder de Israëlische Libanese grens.

  De voormalige stafchef van het Israëlische leger Gadi Eisenkot onthulde deze week dat Hezbollah van plan was om een leger van 5,000 strijders via de tunnels binnen Israël te brengen in een toekomstige oorlog. De tunnels werden eind vorig jaar door de IDF vernietigd.

  Iran hield verder onlangs een grootscheepse oefening met op afstand bestuurbare vliegtuigen onder de naam Bayit al-Maqdis de oorspronkelijke naam die moslims aan Jeruzalem gaven.

  Premier Netanyahu van Israël heeft een langdurige kruistocht gevoerd tegen de Iraanse activiteiten in Syrië en Irak en was de enige wereldleider die het Iraanse gevaar maar ook dat van ISIS vroegtijdig herkende. Zelfs media met een uitgesproken anti Netanyahu agenda geven nu toe dat de Premier slimmer was dan iedereen in zijn benadering van de niet geringe dreiging van Iran in Syrië.

  Over de auteur