Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Raketten uit Gaza kwamen uit Iran - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Raketten uit Gaza kwamen uit Iran

  Yochanan Visser - 15 maart 2019

  Hamas en Israël kwamen opnieuw dicht bij een oorlog nadat op donderdagavond twee Iraanse Fajr-5 raketten vanuit Gaza op Tel Aviv werden afgevuurd.

  De twee raketten, een opgewaardeerd type Fajr dat in november vorig jaar een heel gebouw in Ashkelon in zuidelijk Israël verwoestte, bereikten hun doel niet. Eén raket viel in een open veld nabij Tel Aviv terwijl de andere vermoedelijk in zee stortte.

  Schuilkelders

  In Tel Aviv moesten Israëlische burgers voor de eerste keer sinds de zomeroorlog van 2014 weer naar de publieke schuilkelders rennen. Magen David Adom, de Israëlische ambulancedienst meldde verschillende gevallen van shock terwijl in het centrum van Tel Aviv bars en restaurants gewoon hun deuren open hielden.

  Premier Benjamin Netanyahu van Israël reisde na de onderschepping van de Fajr-5 raketten met spoed naar het hoofdkwartier van de IDF in het centrum van Tel Aviv voor een ingelaste vergadering met leden van de Israëlische veiligheidsdiensten en de nieuwe stafchef van de IDF, Aviv Kochavi.

  De aanval met de Fajr raketten vond plaats terwijl in Gaza leden van de Egyptische inlichtingendiensten met Hamas overlegden over een langdurig staakt-het-vuren met Israël. De Egyptische delegatie verliet Gaza kort na de mislukte aanval op Tel Aviv. Dit gebeurde op verzoek van Israël, een duidelijke aanwijzing dat Netanyahu niet van plan was om opnieuw terughoudendheid te betrachten tegenover de terreurorganisaties in Gaza.

  Spanning

  Gedurende de nacht van donderdag op vrijdag voerde de Israëlische luchtmacht en de IDF meer dan 100 aanvallen uit op Hamasdoelen in Gaza. De Soenietische terreurorganisatie werd door Israël verantwoordelijk gehouden voor de aanval op Tel Aviv ondanks aanwijzingen dat de door Iran gesponsorde terreurgroep Islamitische Jihad de raketten had gelanceerd.

  Pro-Hezbollah – en Iraanse media vierden vervolgens de aanval op Tel Aviv als een eerste stap op weg naar de vernietiging van Israël. In Tel Aviv vervolgden Israëlis echter gewoon hun dagelijkse routine en de basketbalwedstrijd tussen Macabi Tel Aviv en de Turkse kampioen Anadolu Efes werd na een korte onderbreking voortgezet.

  De spanning was echter om te snijden en de Israëlische televisiezenders schakelden over naar oorlogsverslaggeving. Gedurende de nacht probeerden de Egyptenaren en Qatar een nieuwe oorlog te voorkomen door opnieuw te bemiddelen tussen Hamas en Israël maar een escalatie leek onvermijdelijk omdat er opnieuw raketten op zuid Israël vanuit Gaza werden afgevuurd.

  Die nieuwe aanvallen stopten echter na acht uur ’s morgens en zowel Israëlische en Palestijnse media meldden dat de partijen alsnog akkoord waren gegaan met een staakt-het-vuren. Hamas en Islamitische Jihad maakten later bekend dat voor het eerst in een jaar was besloten om de wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’, de gewelddadige betogingen op de grens met Israël, af te lasten.
  Hamas beweerde verder dat de lancering van de Fajr raketten klaarblijkelijk een ‘werkongeval’ was iets dat door Israëlische raketexperts als onzin werd bestempeld.

  Strategische overwegingen

  Verschillende Israëlische politici riepen ondertussen de regering op om voor eens en altijd af te rekenen met Hamas. Premier Netanyahu lijkt echter de voorkeur te geven aan diplomatie om een nieuwe oorlog af te wenden. Dat heeft te maken met de aankomende verkiezingen en met strategische overwegingen.

  De Premier weet dat de uitkomst van een totale oorlog tegen Hamas onzeker is en heeft geen trek in een vernieuwing van het Israëlische bestuur in Gaza. Netanyahu kijkt verder naar het grotere plaatje en ziet het front in Zuid-Israël als onderdeel van het grote Iraanse plan voor de verwoesting van de Joodse staat.

  Iran is al geruime tijd bezig met voorbereidingen op een multi-front oorlog tegen Israël en hield op donderdag een grootscheepse oefening met op afstand bestuurde gevechtsvliegtuigen in de Perzische Golf. De oefening kreeg de naam Bayt al-Maqdis, de oorspronkelijke naam die de eerste moslims gebruikten om Jeruzalem aan te duiden. Bayt al-Maqdis is in het Hebreeuws ‘Beit HaMiqdash’, de naam voor de Tempels die door Koning Salomo en Koning Herodes werden gebouwd.

  Hezbollah

  Eveneens op donderdag werd bekend dat Hezbollah met behulp van Iran bezig is om ‘terreurinfrastructuur’ te bouwen op de Syrische Golanhoogvlakte. Hezbollahcommandant Abu Hussein Sajid, een terrorist die door de Verenigde Staten tot levenslang werd veroordeeld voor moord op Amerikaanse militairen in Irak, maar na vijf jaar werd vrijgelaten door de regering van Irak, leidt de militaire opbouw op de Golanhoogvlakte.

  Sajid heeft honderden Syriërs gerekruteerd die een brigade op de Syrische Hoogvlakte moeten gaan vormen. De brigade wordt voorzien van automatische wapens, explosieven en antitankraketten en zal in de nabije toekomst opnieuw de noordgrens moeten gaan opwarmen.

  Hezbollah’s capaciteiten zijn enorm toegenomen door de oorlog in Syrië en zouden nu zelfs honderd keer hoger zijn dan wat de Libanese terreurorganisatie kende tijdens de oorlog met Israël in 2006, zei een hoge Iraanse functionaris op woensdag.

  Het Israëlische bedrijf ImmageSat International onthulde verder dat Iran een nieuwe fabriek heeft gebouwd in het noorden van Syrië waar precisieraketten worden gemaakt die tegen Israël zullen worden gebruikt in de toekomst. De fabriek bevindt zich in Safita in Noordwest-Syrië en is slechts acht kilometer verwijderd van de grens met Libanon.

  Soleimani

  De man die verantwoordelijk is voor de voorbereidingen op een multifrontoorlog tegen Israël is Qassem Soleimani de sluwe commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. Soleimani krijgt steeds meer invloed in Iran en werd deze week de hoogste militaire onderscheiding toegekend door Ayatolla Ali Khamenei. Khamenei heeft een speciale relatie met Soleimani en noemde hem ooit een “levende martelaar”.

  De Quds commandant was ook verantwoordelijk voor de verzoening met Hamas aan het eind van 2017 en verstrekt 100 miljoen dollar in militaire hulp aan de islamistische groep per jaar.
  Soleimani, een man die zelden in het publiek werd gezien en geen interviews gaf, stapte vorig jaar in de schijnwerpers toen hij de Amerikaanse President Trump direct bedreigde .

  “Wanneer jij een oorlog tegen ons begint zullen wij hem beïndigen” schreef Soleimani op Twitter in een bericht aan Trump.

  Hij wordt door Israël gezien als de gevaarlijkste vijand en zou naar verluidt kunnen worden geliquideerd door de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

  Over de auteur