Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Stille intifada steeds luidruchtiger - Christenen voor Israël
 • Arabieren bidden op de Tempelberg bij de Gouden Poort. - Foto: Sliman Khader/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Stille intifada steeds luidruchtiger

  Yochanan Visser - 8 maart 2019

  “De stille Intifada” luidde een kop boven een nieuw artikel over recente Palestijnse terreuraanslagen in Israël afgelopen donderdag. Het artikel ging over een rapport van de Boomerang Fighting for Israel-groep, waarin werd vermeld dat er sinds begin 2019 360 terreuraanslagen zijn gepleegd tegen Israëliërs, waaronder schietaanslagen en pogingen om met auto’s Joden dood te rijden.

  De recente toename van Palestijnse terreur in Judea, Samaria en Gaza, heeft te maken met een nieuwe crisis betreffende het islamitische beheer over de Tempelberg, waar moslims eind februari de zogenaamde Gouden Poort veroverden – maar heeft ook andere oorzaken. Op vrijdag 22 februari drongen duizenden moslims gewelddadig het gebied bij de Gouden Poort binnen. De poort staat ook bekend als de Sha’ar HaRachamim in het Hebreeuws.
  De poort en het omliggende gebied waren sinds 2003 voor het publiek gesloten nadat Hamas en de noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël daar politieke activiteiten begonnen te ontwikkelen.

  Waqf onder leiding van de PA

  De reden waarom moslimmassa’s nu besloten om hun controle over de Tempelberg uit te breiden, was het frequente bezoek van Joden aan de Tempelberg, de heiligste plaats in het Jodendom. Die bezoeken zouden de Al-Aqsamoskee “verontreinigen”, aldus Fatah official Abdel Khader. De echte reden was echter de overname van de Waqf, de Jordaanse organisatie die officieel de Tempelberg beheert, door functionarissen van de Palestijnse Autoriteit en leden van de Moslimbroederschap.

  De nieuwe Waqfraad bestaat nu uit Jordaniërs, vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit en leden van de Moslimbroederschap. Zij initieerden het nieuwe geweld en de overname van de Gouden Poort onder het voorwendsel dat Israël van plan was om daar een gebedshuis voor de Joden te bouwen. Zo’n plan bestaat uiteraard niet, maar Mahmoud Habash, de adviseur religieuze aangelegenheden van PA-leider Mahmoud Abbas, achtte het noodzakelijk om zijn mede-moslims op te roepen de Tempelberg te “verdedigen”. Habash beweerde dat de Gouden Poort deel uitmaakte van ‘het Islamitische gedachtegoed’ en waarschuwde moslims om geen centimeter van Jeruzalem en de Tempelberg op te geven, omdat dat equivalent zou zijn aan het ontkennen van Mekka en de Koran.

  De spanningen namen deze week verder toe nadat een Israëlische rechtbank in Jeruzalem de staat beval de Gouden Poort opnieuw te sluiten en eiste dat de Waqf zijn acties op de Tempelberg zou verklaren. De Waqf weigerde zich echter te schikken naar de rechterlijke uitspraak en zei dat Israël geen jurisdictie heeft over de Haram esh-Sharif, zoals moslims de Tempelberg noemen. Hamas en de PA voeren nu de ophitsing tegen Israël op. De terreurorganisatie in Gaza riep deze week op tot een nieuwe dag van ‘woede’ in Jeruzalem op vrijdag, wanneer duizenden moslims deelnemen aan de gebeden in de Al-Aqsamoskee.

  Het door Hamas gecontroleerde tv-station Al-Aqsa, leidde de opruiende campagne tegen Israël en zond ophitsende video’s uit waarin werd opgeroepen tot het slachten en “roosteren” van Joden. Het tv-station werd deze week door de Israëlische regering officieel bestempeld als een ‘terreurorganisatie’ nadat de organisatie Palestinian Media Watch een rapport publiceerde over de activiteiten van het tv-station.

  Nieuwe intifada?

  Zoals gewoonlijk gebruiken de Palestijnse Arabische leiders en de Waqf een leugen over de el-Aqsa moskee om het geweld tegen Israël aan te wakkeren. De nieuwe geweldsgolf zou kunnen eindigen in een nieuwe ‘Intifada’ – de favoriete Arabische term voor asymmetrische oorlog tegen Israël. Het Israёlische leger waarschuwde deze week dat de Palestijnse facties zich voorbereiden op een nieuwe golf van geweld – een waarschuwing die door het politieke apparaat in Israël grotendeels werd genegeerd.

  Feit is dat Hamas sinds maart 2019 probeert een dergelijke ‘opstand’ te lanceren nadat de terreurorganistatie zich had verzoend met Iran. De zogenaamde ‘grote mars van de terugkeer’, het georkestreerde geweld langs de grens tussen Israël en Gaza, woedt onverminderd voort en kan nu een nieuwe oorlog met Israël teweegbrengen. De spanningen in het zuiden van Israёl namen deze week weer toe nadat Hamas zijn aanvallen met heliumballonnen die explosieven naar het gebied rond Gaza dragen, hervatte.

  Hamas is ook betrokken bij de opleving van terreur in Judea en Samaria en zit achter de herintroductie van schiet- en autoaanvallen in het Bijbelse hartland van Israël. De Egyptische inlichtingendiensten onthulden bovendien dat Hamas via de Sinaïwoestijn wapens en munitie krijgt, aldus een rapport van de Israëlische tv-omroep MAKO. In dit rapport werd niet vermeld waar de wapens vandaan kwamen, maar het Sinaï-schiereiland is in het verleden gebruikt om Iraanse wapens naar Hamas te transporteren. Die wapens werden eerst naar Soedan verscheept en vandaar via de Sinaïwoestijn naar Hamas gesmokkeld.

  Iran wil dat Hamas Israël in een uitputtingsoorlog betrekt, voorafgaand aan een geplande oorlog op meerdere fronten die tot doel heeft de gewenste vernietiging van de Joodse staat te bewerkstelligen. Dit doel heeft de verschillende stromingen in islam, die elkaar al sinds mensenheugenis bestrijden, nu verenigd.

  De Israëlische premier Benyamin Netanyahu waarschuwde Hamas donderdag dat de IDF een “krachtig antwoord” zal geven in het geval Hamas zijn agressie tegen Israël voortzet.

  Feiten op de grond

  De Palestijnse Autoriteit werkt ondertussen samen met Jordanië om feiten te creëren op de grond in Jeruzalem. Het vergroten van de moslimcontrole over de Tempelberg is één van de feiten die de twee partners willen creëren. De andere heeft tot doel een Israëlische poging tot verbetering van de levensomstandigheden in Arabisch Jeruzalem en een plan om het onderwijsprogramma van de Arabische scholen in de stad te veranderen, te saboteren.

  De PA noemt het massale rehabilitatieprogramma een “zionistisch plot om het islamitische karakter van Jeruzalem uit te wissen”. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, werken buitenlandse mogendheden actief aan volledige Moslim controle over Arabisch Jeruzalem en de Tempelberg. Turkije is een van deze buitenlandse actoren. Andere moslimlanden die proberen voet aan de grond te krijgen in Arabisch Jeruzalem zijn Marokko en Saoedi-Arabië.

  Het islamistische regime van president Recep Tayyip Erdogan gebruikt Dawa (liefdadigheid met het doel van overreding en bekering) en werkt samen met de Moslimbroederschap om haar doel van overheersing over Arabisch Jeruzalem te bereiken. Ook de islamitische organisatie Hizb ut Tahrir (Partij van de Bevrijding) probeert Arabieren in Jeruzalem te radicaliseren. De organisatie voert zedigheidspatrouilles in Arabische buurten uit en probeert de naleving van de sharia (islamitische wet) te handhaven in wat in het algemeen ‘Oost-Jeruzalem’ wordt genoemd. De PA gebruikt verder steeds vaker islam als een factor om haar oorlogszuchtige gedrag te rechtvaardigen en waarschuwde onlangs de Arabische staten tegen normalisatie met Israël omdat dat gelijk zou staan aan verraad.

  Kruitvat

  Zowel Jordanië, waar een meerderheid van de Palestijnse Arabieren woont, als de PA zijn fel gekant tegen het nog niet gepubliceerde nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief van de Trump-regering. Dat plan omvat naar verluidt een hernieuwde deling van Jeruzalem maar dit weerhield de PA er niet van om het plan op voorhand af te wijzen en om de samenwerking met Israёl verder terug te draaien. PA-leider Mahmoud Abbas verklaarde onlangs dat hij de dood zou verkiezen boven concessies aan Israël en beloofde dat hij niet de geschiedenis in zou gaan als “een verrader”.

  Abbas is wellicht het beste voorbeeld van de radicalisering onder de Palestijnse Arabieren. De PA-leider is vastbesloten om zijn veel bekritiseerde ‘betaling voor moord’-beleid voort te zetten, de maandelijkse uitkeringen voor Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen, zelfs als dit betekent dat hij niet in staat zal zijn om ambtenaren te betalen in de gebieden onder zijn controle.
  Israël maakte vorige maand bekend dat het de overdracht van importheffingen en belastingen die het namens de PA verzamelt, stopzet totdat de PLO stopt met het betalen van terroristen en hun families.

  Over de auteur