Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Wie een kuil graaft voor een ander ... - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Opinie

  Wie een kuil graaft voor een ander …

  20 maart 2019

  GroenLinks (GL) is een samenraapsel van 4 partijen (CPN, PSP, EVP en PPR) met een rijke historie van bekende personen als Marcus Bakker en Bas de Gaay Fortman. Hoewel vol met idealen is het van landelijk meeregeren (medeverantwoordelijkheid nemen), nooit gekomen. Ook onder de huidige fractieleider Klaver, lijkt dit ‘de te voeren strategie’.

  Bevreemdend is dat deze kleine lokale partij, qua buitenlandse politiek, een zeer bevlogen anti-Israëlpolitiek voert. Te beroerd om mee te regeren, maar wel stevig in stemmingmakerij gericht tegen een klein en kwetsbaar land. De door GL gebezigde retoriek, zo zal ik aantonen, riekt overduidelijk naar antisemitisme. Nu is dit niet zo bevreemdend indien men om zich heen kijkt in Europa. Meer en meer lijkt Israël-haat bezit van ‘Links’ te nemen. Jeremy Corbyn (Labour) heeft daar bijvoorbeeld last van, en vergeet niet dat onze eigen PvdA die haast ten onderging aan het grootbrengen van een totalitair ingestelde islamitische beweging (DENK). Ook deze rechtsextremen kennen qua buitenlandpolitieke thema’s niet veel meer dan onverdroten anti-Israëlpolemiek.

  “GroenLinks, ‘Groen, groen en nog eens groen’ was toch de boodschap. Wees groen; laat u niet kapen door haatzaaiers!”

  Allereerst is GL (september 2015) begonnen met een hetze tegen Israël door deze staat van ‘apartheidspolitiek’ te betichten. Al jaren is op de site van GL een artikel van Judith Sargentini te lezen dat afsluit met: “Israël en Palestina, is dat apartheid zoals ik dat ken uit Zuid-Afrika? Ja, toch wel: gescheiden woongebieden, gescheiden wegen, pasjeswetten, gedwongen ontruimingen, geen toegang tot basis levensbehoeften zoals water en elektra, en telkens nieuwe wetten die de bewegingsvrijheid van Palestijnen verder inperken. Apartheid is het juiste woord”. Deze stelling heeft de steun van prominente Tweede Kamerleden als Jesse Klaver & Tom van der Lee.

  Nu kom ik ruim 40 jaar in Israel, maar heb nooit de rechtvaardiging van zulk een kwalificatie gezien, zeker in de context van het Midden-Oosten. Natuurlijk, er worden reisbeperkingen opgelegd aan Palestijnen op de Westbank. Voor hen die daar gewoond hebben en de ontelbare morbide aanslagen op bijvoorbeeld bussen, restaurants (de Nederlandse familie Schijveschuurder verloor vijf personen bij een aanslag in Jeruzalem in 2001) aan den lijve hebben meegemaakt, is dit te rechtvaardigen; zelfs noodzakelijk. Israëlische Arabieren kunnen in Israël studeren, hebben vaak goede banen en kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen zelfs lid zijn van de Knesset.

  Om Tom van der Lee (woonde ooit in Gaza) zijn geheugen op te frissen: op de ‘Westoever’ worden christenen door moslims ‘weggezuiverd’; in de Gazastrook hebben zich in 2006-2007 etnische zuivering voorgedaan: Joden moesten vertrekken en christenen, slechts enkelen mochten achterblijven; deze worden er zwaar gediscrimineerd indien ze geluk hebben, en verkracht en mishandeld ingeval van pech. Buurland Egypte eiste bij teruggave van de Sinaï (jaren-‘80) dat deze judenrein opgeleverd werd. In de periode 1950-1970 hebben 1,5 miljoen sefardische Joden, woonachtig in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, een veilig heenkomen gezocht en zijn om het vege lijf te redden naar Israël vertrokken.

  Een anekdote: we gaan naar de VN -New York, 20 maart 2017. De Mensenrechtenraad vergadert over de stelling ingebracht door 60 staten (van islamitische signatuur), dat de staat Israël zich systematisch vergrijpt aan etnische zuiveringen en een kwalijke vorm van apartheidspolitiek voert. Iedereen zingt hetzelfde ‘liedje’, totdat Dhr. Hillel Neuer van UN Watch intervenieert! Neuer noemt elk land op van Marokko tot aan Pakistan toe, waar een jarenlang systematisch gevoerde politiek lokaal Joods leven volledig verwoest heeft. Vermoord, verbannen, verkracht, en voor de gelukkigen onder hen: vertrokken naar een veiliger oord. Waar is hier de Apartheid vraagt Neuer bij herhaling aan de voorzitter van dit VN-forum! Er volgt een haast eindeloze stilte in de zaal, een voor een verlaten de vertegenwoordigers van deze 60 staten het strijdtoneel. Nooit meer iets van gehoord. Natuurlijk zegt Neuer is niet alles pais en vree in Israël, maar het land mag zeker een multicultureel wonder genoemd worden.

  De kwalificatie (in VN-verband) van apartheid in Israël is absurd, zo ook deze zelfde aantijging van GL. Spelen de Marokkaanse roots van Jesse Klaver in deze mogelijk mee? Dat een lokaal politiek clubje in Nederland zo uithaalt naar een bevriend democratisch land als Israël is triest. Bijproduct van de waandenkbeelden van GL was mogelijk de driedubbele aanslag op een Israëlisch restaurant, vorig jaar in Amsterdam. GL geeft met haar hetze tegen Israël, voer aan labiele personen (in deze een Palestijnse asielzoeker) om Nederlandse burgers met een Joodse achtergrond, aan te vallen.

  Ten tweede begeeft GL zich op een hellend vlak door een club als BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) te omarmen. Nu is actie voeren hier geoorloofd. Maar helaas gaat GL ook hier weer, gevoed door anti-Israëlische sentimenten, volledig de mist in. Boycot van producten treft Joden zowel als Arabieren; het is puur hetze maken voor de bühne! Rechtvaardig is het zeker niet. Zo heb ik in veertig jaar Israël zo ongeveer elke stad en kibboets bezocht. Meerdere keren heb ik kibbutz Gilgal bezocht, gelegen aan de oevers van de Jordaan, niet ver van Jericho. Het is er zomers zeer warm en men heeft dan ook een grote palmboomplantage welke dadels produceert. Deze worden op de binnenlandse, maar ook op buitenlandse markten verkocht. Het merendeel van de bewoners van dit dorp zijn in de jaren-‘80 gevlucht voor het ayatollah-regime in Iran. Degenen die het geweld hebben overleefd, vertrokken met spoed naar Israël. Men kwam er berooid aan; wonen op de Westbank was de enige optie; wonen in Israël was voor deze slachtoffers financieel onhaalbaar. Zijn deze vluchtelingen beesten die Apartheid bedrijven? Is het rechtvaardig hun producten te boycotten?

  Wie is deze BDS? Welke lieden schuilen hierachter? Ik heb een klein vermoeden … GL die deze club met raad, daad en pecunia steunt, begeeft zich op een hellend vlak. Gelijk als het Labour van Corbyn en vele andere zich links noemende politieke clubs in Europa die geïnfiltreerd zijn door krachten als de AK-partij, salafisten, jihadisten en ander vrolijk volk, begeeft ook GL zich in kwestieuze kringen waar slechts een ding heil betekent: antisemitisme. De geschiedenis leert overigens dat het niet altijd gunstig afloop met partijen die deze ranzige weg hebben ingeslagen. Afsluitend een tip voor GL: blijf bij je core business en dwaal niet af naar duistere krochten waar haat zaaien, valse berichtgeving verspreiden, standaard is. Het zal zich uiteindelijk tegen deze club keren. Groen, groen en nog eens groen was toch de boodschap. Wees groen; laat u niet kapen door haatzaaiers, Want: ‘wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’.

  Over de auteur