Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een pogrom tegen christenen in PA-gebied - Christenen voor Israël
 • - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een pogrom tegen christenen in PA-gebied

  Yochanan Visser - 29 april 2019

  Nauwelijks een week nadat ISIS-terroristen 359 christenen vermoordden in Sri Lanka werden Palestijnse christenen het slachtoffer van hetzelfde type terreur. Op vrijdag jl. werd het overwegend christelijke dorp Jifna ten noorden van Ramallah aangevallen door gewapende leden van de Palestijnse Fatahbeweging.

  De Fatahterroristen reden het dorp binnen met hoge snelheid terwijl zij schoten op de christelijke inwoners en probeerden huizen in brand te steken met molotovcocktails.

  De aanval kwam nadat een vrouw uit Jifna een klacht indiende tegen de zoon van Fatahfunctionaris Khalil Rezeq vanwege roekeloos en agressief rijgedrag dat bijna het leven van haar zoon kostte. Rezeq belegde vervolgens een Fatahvergadering waarin werd besloten tot een wraakactie die niet alleen werd uitgevoerd door leden van Fatah maar ook agenten van de officiële Palestijnse politie.

  Inwoners van Jifna schreven op Facebook dat de bende PA-agenten en Fatahleden eigendommen in beslag namen en hen dwongen de zogenaamde Jizyah belasting voor niet-Moslims te betalen. De inwoners werd medegedeeld dat de Jizyah moest worden betaald om ‘bescherming’ te krijgen tegen verdere aanvallen. De belasting werd ooit ingevoerd om niet-moslims te straffen voor hun weigering om zich te bekeren tot islam.

  De Jifna christenen eisen nu dat de nieuwe Palestijnse Premier Mohammad Ishtayeh maatregelen neemt om hun veiligheid te waarborgen. Zij uiten verder hun woede over de passiviteit van PA-leider Mahmoud Abbas die hoofd is van de Palestijnse politie en die niets ondernam om de schuldigen te straffen.

  Ishtayeh zei later dat de Christelijke gemeenschap in ‘Palestina’ een integraal onderdeel is van de Palestijnse maatschappij en dat de Palestijnse Autoriteit niet zou toestaan dat leden van de gemeenschap kwaad zouden worden aangedaan.

  Jifna is een dorp van ruwweg 2,000 christenen en ongeveer 400 van hen hebben sinds de oprichting van de PA besloten te emigreren naar Westerse landen.
  Het feit dat leden van de PA politie deelnamen aan wat sommigen een progrom noemden laat zien dat Ishtayeh allesbehalve de waarheid sprak toen hij zei dat de PA de christenen zou beschermen.

  Afname

  Ongeveer 50,000 christenen leven in de gebieden die worden aangeduid als ‘Westelijke Jordaanoever’, Judea en Samaria. De meesten van hen zijn lid van de Grieks Orthodoxe kerk en ongeveer 12,000 christenen leven in Arabisch Jeruzalem. Het percentage christenen dat in nu door de PA bestuurde gebieden woont is vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw tot 2008 gedaald van 9,5 procent van de bevolking tot 1,37 procent.

  Deze daling wordt bijna altijd toegeschreven aan de Israëlische ‘bezetting’ maar de daling begon lang voor 1967 toen Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog Judea en Samaria veroverde op Jordanië dat zich aansloot bij Egypte en Syrië die voornemens waren om een einde aan de Joodse staat te maken.

  In werkelijkheid spelen andere factoren een rol bij de Christelijke emigratie in de door de PA bestuurde gebieden. De belangrijkste daarvan zijn de vaak slechte leefomstandigheden in de gebieden onder PA-bestuur en de groei van islamitisch fundamentalisme in die gebieden.

  In Beit Jallah en Bethlehem is deze trend het beste zichtbaar. Beide Palestijnse steden hadden lang een Christelijke meerderheid binnen de gemeentegrenzen. Echter door intimidatie en vaak openlijk geweld door Palestijnse moslims is de demografische situatie in deze steden omgedraaid. In Beit Jallah, bijvoorbeeld is de 80 procent meerderheid nu omgezet in een 20 procent minderheid. Momenteel wonen er in Bethlehem en Beit Jallah 30,000 christenen te midden van meer dan 130,000 moslims.

  De christelijke emigratie bereikte een hoogtepunt tijdens het eerste jaar van de Tweede Intifada die begon in september 2000. In totaal 2,766 christenen verlieten de gebieden onder PA-bestuur dat jaar. Een peiling die in 2001 werd gehouden liet zien dat bijna de helft van de christenen in Beit Jallah en Bethlehem bevreesd waren voor groeiende spanningen met de moslims in de steden.

  Er is in de Koran geen enkele rechtvaardiging voor het geweld tegen christenen, omdat zij behoren tot ‘het Volk van het Boek”. Het weerhield Hamas er niet van om sinds haar gewelddadige coup in Gaza in 2005 een gewelddadige campagne te beginnen tegen christenen die heeft geresulteerd in de decimering van de christelijke gemeenschap daar.

  Naar schatting 1,200 christenen zijn in Gaza gebleven na 2005. De overigen van hen zijn vooral naar noord- en zuid Amerika geëmigreerd.

  Over de auteur