Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Achtergronden bij de nieuwe golf branden in Israël - Christenen voor Israël
 • Bewoners kijken naar de verkoolde resten van hun huis in Mevo Modi'in. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Achtergronden bij de nieuwe golf branden in Israël

  Yochanan Visser - 27 mei 2019

  De Israёlische autoriteiten verklaarden op zondagmiddag officieel dat alle van de meer dan duizend branden die de afgelopen drie dagen de Joodse staat teisterden onder controle waren, met uitzondering van nieuwe vuurhaarden in de omgeving van Gaza. De talloze branden maakten de gedwongen evacuatie van duizenden Israëli’s noodzakelijk.

  Aanvankelijk werd gemeld dat de enorme hoeveelheid branden te wijten zou zijn aan de hittegolf die Israёl tot zaterdag in haar greep hield. Een andere mogelijke oorzaak zou de jaarlijkse Lag Ba’Omer feestdag zijn wanneer duizenden Israёlis de gewoonte hebben om vreugdevuren te onsteken.

  Ongetwijfeld zal een deel van de branden die honderden hectares grond en het dorp Mevo Modi’in in centraal Israёl compleet verwoestten te wijten zijn aan die hittegolf en Lag Ba’Omer. Er is echter nog een andere oorzaak en dat is brandstichting.

  Brandstichting

  De politie en brandweer hebben inmiddels vastgesteld dat de enorme brand in het Ben Shemen bos bij de stad Modi’in het werk was van pyromanen. Dit was de brand die de veertig huizen in de kleine Joodse gemeenschap Mevo Modi’in volledig verwoestte.

  Een andere grote brand in de Jordaanvallei, die zich uiteindelijk uitbreidde tot in Jordaniё, werd ook aangestoken terwijl de branden in Zuid-Israёl het werk waren van de terreurgroep ‘Zonen van Zouari, een groep terroristen geaffilieerd met Hamas. Deze groep heeft sinds maart 2018 al duizenden aanvallen uitgevoerd met ballonnen en vliegers die geladen waren met brandbare materialen en explosieven.

  De groep is vernoemd naar Hamasingenieur Mohammed Zouari die waarschijnlijk door de Mossad werd geёlimineerd in Tunesiё in 2016. Zouri was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de onbemande gevechtsvliegtuigen van Hamas.
  Hamas en Islamitische Jihad hervatten eind maart hun zogenaamde “vliegerjihad” tegen Israёl na een extreem natte winter die de aanvallen nutteloos maakte.

  De Zouari groep is er ook in geslaagd om molotovcocktails via onbemande vliegtuigen tot veertig kilometer diep in Israёl te laten landen en vergrootte zo de kans op grote nieuwe branden in het bosachtige gebied ten zuiden van de stad Beit Shemesh.

  Antwoord op vliegenjihad?

  In een interview met Christenen voor Israёl gaf de Amerikaanse wapenexpert Jennifer Dyer antwoord op de vraag hoe het kan dat het Israёlische leger nog altijd geen antwoord heeft gevonden op de vliegerjihad.

  Op de vraag waarom de Israёlische luchtmacht nog geen wapen heeft dat dit soort primitieve terreur kan neutraliseren zei Dyer dat een gevechtshelikopter de ballonnen en vliegers uit de lucht zou kunnen schieten maar dat her risico groot was dat het boordkanon van de helicopter mensen op de grond zou raken. Het gebruik van handwapens veroorzaakt het zelfde risico, aldus Dyer.

  Het gebruik van luchtdoelraketten is ook risicovol voor zowel mensen als bossen omdat brandende resten van zowel de ballonnen en de raketten op de grond vallen vertelde de Amerikaanse expert die als inlichtingenofficier voor de marine van de VS werkte.
  Andere middelen zoals het bebruik van onbemande vliegtuigen tegen de ballonnen zijn al uitgeprobeerd maar bleken niet effectief. Dyer is er echter zeker van dat de IDF werkt aan een nieuw wapen dat deze ‘wapens’ uiteindelijk zal weten te neutraliseren.

  De brandstichtingen elders in Israёl tijdens de hittegolf zouden het werk kunnen zijn van Palestijnse of Israёlische Arabieren. In 2016, toen Israёl ook geteisterd werd door een golf van branden, berichtten wij op deze website al over de bewijzen dat Arabische pyromanen achter tenminste een deel van die branden zaten.

  In dit verband is het zinnig te vermelden dat ook nu vrijwel uitsluitend branden werden gemeld in de buurt van steden en dorpen die worden bewoond door Joodse Israёlis en dat de honderden hectares gronden die werden verwoest door de branden voornamelijk bossen waren van het Joods Nationaal Fonds of gebruikt werden voor landbouw door Joodse Israёlis. In andere gevallen ging het om staatsgrond.

  ISIS-voorbeeld

  De golf van branden zou ook iets te maken kunnen hebben met wat ISIS in Syrie en Irak aan het doen is. De ISIS media outlet al-Naba publiceerde onlangs een oproep aan haar supporters om landbouwvelden in brand te steken, een oproep die al tot enorme schade heeft geleid in beide landen. Al-Naba en andere ISIS media zijn populair onder gedeeltes van de Arabische bevolking in zowel Israel als de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde gebieden.

  Ondergetekende was getuige van een enorme brand nabij Moshav Migdal die waarschijnlijk ook werd aangestoken. De brand bedreigde uiteindelijk ook het Arabische dorp Hamam aan de voet van de Arbelberg nabij het Meer van Galilea (Kinneret) en werd gedooft door vier blusvliegtuigen die meer dan een uurlang water uit het meer en bluspoeder uitstorten over de brandende gronden.

  De branden in Israёl werden bestreden door 1.000 brandweermannen en 300 vrijwilligers die hulp kregen van brandweerkorpsen en blusvliegtuigen en helicopters uit Cyprus, Egypte, Kroatiё, Griekenland en Italiё. De Egyptische regering stuurde twee Russische helicopters die meehielpen om branden in Israel te blussen (zie video achter de link in het twitterbericht hieronder). Iets dat nog niet eerder was voorgekomen.

  De schade loopt in de honderden miljoenen sjekels en er viel één dode te betreuren bij een brand in de stad Tzefat (Safed) waar een tweejarige peuter om het leven kwam in een acht verdiepingen hoog gebouw. Deze brand, die begon op de begane grond, was waarschijnlijk te wijten aan kortsluiting en verwondde dertien Israёlische burgers.

  De Israёlische regering heeft nu extra fondsen beschikbaar gesteld om het aantal blusvliegtuigen uit te breiden en heeft aangekondigd dat de getroffenen zullen worden gecompenseerd.

  Over de auteur