Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De bevolking van Gaza lijdt - Christenen voor Israël
 • Terwijl veel inwoners in Gaza kampen met armoede en nog altijd leven tussen de puinhopen van de Gazaoorlog van zomer 2014, richt Hamas zijn inspanningen op het opnieuw aanvallen van Israël. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De bevolking van Gaza lijdt

  1 mei 2019

  De vrije doorgang van en naar de Gazastrook is door Israël geblokkeerd sinds de terreurorganisatie Hamas de Gazastrook innam en het veranderde in een terreurstaat. Hamas staat zowel vijandig tegenover Israël als z’n zuidelijke buur Egypte; maar ook tegenover de bijna twee miljoen inwoners van de Gazastrook zelf.

  Er is veel geschreven over de terreur die Hamas bedrijft richting Israël door middel van raketten en ballonnen en vliegers met explosieven en brandbommen eraan die het leven van de Israëlische gemeenschappen die dichtbij Gaza liggen in een hel op aarde hebben veranderd.

  Het is belangrijk te beseffen dat ondanks alle terreur die Hamas naar Israël ‘uitvoert’, de Joodse staat nog steeds de bevolking van Gaza voorziet van voedsel, drinkwater, brandstof, elektriciteit, medicijnen en meer.

  “Natuurlijk geeft Hamas Israël en de PA de schuld van de ellendige situatie. Maar de Gazanen zijn niet dom.”

  Veel is ook geschreven over de terreuroperaties die Hamas uitvoerde en de terreurgroepen die onder Hamas in Egypte opereerden, waaronder de honderden gebouwde tunnels die gebruikt werden om terreur naar Egypte te brengen en terreurorganisaties in de Sinaï en Egypte op gang te helpen. Hieronder vallen de Moslim Broederschap, Al Qaeda, Ansar bayt al-Maqdis en de overgebleven ISIS-strijders, terroristen die op de vlucht sloegen en nu hun bivak opgeslagen hebben onder de stammen die oorspronkelijk in de Sinaï thuishoren.

  Jarenlang heeft Egypte Hamas ervan beschuldigd de terreurvuren in de Sinaï en Egypte aan te wakkeren. Dit is de belangrijkste reden waarom de grensovergang bij Rafah – de enige wettige doorgang om van Gaza in Egypte te komen – het grootste deel van het jaar gesloten is. In feite heeft Egypte een veel zwaardere blokkade op Gaza gelegd dan Israël, aangezien Egypte de inwoners van Gaza helemaal geen enkele hulpgoederen stuurt. Hierover is maar heel weinig geschreven.

  Terreurbewind

  Evenzeer is er heel weinig geschreven over de terreur waaronder Hamas de inwoners van Gaza laat lijden. Dat terreurbewind begon in juni 2007 toen de Hamasbeweging een greep naar de macht deed in de Gazastrook en de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit met extreme wreedheid aanviel. Vele tientallen Palestijnse politiemanschappen kwamen om het leven toen een bom explodeerde in een door Hamas gegraven tunnel onder een van de veiligheidsinstallaties van de PA. Anderen werden voor de ogen van hun familieleden doodgeschoten, en sommigen werden van de daken van woonblokken gegooid waar ze naartoe gevlucht waren uit angst voor Hamas, alleen om naar hun dood op het asfalt geslingerd te worden.

  Ten minste twintig leden van de organisatie Amarat Bayt al-Maqdis in Rafah zijn door Hamasterroristen in koelen bloede op straat doodgeschoten. Door de jaren heen zijn een behoorlijk aantal van degenen die kritiek op de terreurgroep hadden, gestorven in de martelkamers van Hamas. Een andere vreselijke praktijk die Hamas ontwikkelde, was om huizen van tegenstanders ’s nachts aan te vallen en hun vrouwen en dochters te verkrachten. Dit soort methoden legden de tegenstanders van Hamas het zwijgen op. Ze willen niet die zware prijs betalen voor oppositie tegen de terreurorganisatie, die het leven van de inwoners van Gaza overgenomen heeft.

  Protest

  Echter sinds enige tijd worden er meer en meer klachten geuit tegen Hamas door Gazanen. Dit is het resultaat van de rampzalige economische situatie in de Gazastrook en het feit dat de meeste inwoners daardoor getroffen worden. De enige groep van wie het leven z’n gewone gang gaat, is dat van het Hamasleiderschap, die rijk geworden is door het afdwingen van extreem hoge invoerbelastingen op voedsel en koopwaar dat geïmporteerd wordt in de Gazastrook. Bijvoorbeeld een kist tomaten kost de consument 200 sjekel (ca. 50 euro), en een kist komkommers 150 sjekel. Een bedrag dat vele malen hoger is dan wat de Israëlische toeleverancier ervoor rekent.

  Natuurlijk geeft Hamas Israël en de PA de schuld van de ellendige situatie. Maar de Gazanen zijn niet dom: ze zijn begonnen een beschuldigende vinger uit te steken naar degenen die zichzelf benoemd hebben tot verantwoordelijken voor de toekomst van Gaza, maar die eerst (en uitsluitend) goed voor zichzelf zorgen.

  Gedurende de laatste maanden is het ongenoegen over Hamas sterker gegroeid. Het waren maanden waarin Qatar – met toestemming van Israël – elke maand 15 miljoen dollar naar de Gazastrook overmaakte. In het begin kwam het geld binnen in koffers gevuld met cash; later ging het door middel van bankoverschrijvingen. Deze gelden werden niet gebruikt om de puinhopen op te bouwen van de laatste Israëlische luchtaanvallen van de IDF als antwoord op de onophoudelijke beschietingen van Israëlische burgergemeenschappen. Er zijn geen scholen mee gebouwd, geen gezondheidscentra, er kwam geen ondersteuning voor welzijnszorg of werkeloosheidsvermindering. Ook werd geen geld aangewend om voedsel te subsidiëren. Het geld werd gebruikt om de werknemers van Hamas te betalen alsof er niemand anders noodlijdend in de Gazastrook zou zijn.

  Op 21 maart jl. – te midden van de voorbereidingen voor de ‘Miljoenenmars’ gepland voor 30 maart (Landdag) – barstten er protesten los in Gaza, waarbij de gescandeerde leus was: ‘Wij willen leven.’ Iemand had zelfs voor deze anti-Hamas protesten een logo ontworpen dat de corruptie van het leiderschap en de door hun beleid veroorzaakte vreselijke economische situatie aan de kaak stelde. Andere borden die tijdens de protesten gezien zijn, waren ‘De revolutie van de hongerlijders’, ‘Religie, thuisland en legitimiteit hebben jullie verlaten.’ Deze laatste leus is het meest schadelijk voor Hamas omdat deze z’n legitimiteit baseert op de verbinding met de islam, liefde voor het thuisland en de legitimiteit die het bij de verkiezingen van 2006 kreeg. Hamas verwierf toen de meeste zetels in de Palestijnse Wetgevende Raad.

  Hardhandig neergeslagen

  De Hamasleiders hadden helemaal geen tijd nodig om zich de omvang van deze straatdreiging te realiseren, en ook niet de potentiele betekenis ervan. Leden van Hamas zijn zich er zeer van bewust hoe de man op de straat over hen denkt.

  Voordat de demonstraties meer deelnemers kon aantrekken zodat er een sneeuwbaleffect kon ontstaan, vielen de Hamas ‘veiligheidstroepen’ de demonstranten aan met knuppels; sommige organisatoren werden gekidnapt en naar onbekende bestemmingen afgevoerd; en het protest werden met gestrenge wreedheid verspreid. Hierbij liepen velen zware verwondingen op.

  Het publiek beantwoordde deze reacties door video’s online te plaatsen waarop te zien was hoe geuniformeerde Hamasmensen onbarmhartig insloegen op vredelievende demonstranten; via foto’s van verwondingen van demonstranten door Hamas veroorzaakt en berichten op sociale media zoals nooit eerder tevoren gedaan is.

  Imad abu Neima schreef: “Ik schrijf jullie vanuit het Shifa ziekenhuis, te midden van een steeds groter wordend aantal gewonden, en vanuit de geluiden van hun hartverscheurend gekreun, en ik zeg: de gewonden zijn er zeer slecht aan toe; zij zijn een ‘zware last’ om jullie nekken, o leiders; jullie moeten grote interesse in hen tonen. Verlies hen niet, want dat betekent dat jullie je families verliezen. Zorg voor hen als jullie ook zouden doen als het jullie zonen waren die gewond zijn.”

  De woorden van de schrijver hinten naar een onvoorstelbare situatie die alle Gazanen bekend is: Hamas geeft aan eigen familieleden voorrang in alles, en wanneer heel Gaza lijdt, steekt dit meer dan gewoon. De discriminatie zal zelfs erger zijn tijdens ramadan wanneer het de gewoonte is ’s avonds meer voedsel te nuttigen omdat er elke dag gevast wordt.
  Een schrijver twitterde: “Ga naar de Joden en leer van hen [hoe een politiek leider zijn burgers behandelt]. Stel je voor! Een medeburger in mijn stad slaat me waar mijn ouders bij staan!! Hamas onderdrukt, breekt de armen en benen van vrouwen, kinderen en ouden van dagen.”

  Beschuldigingen over en weer

  Hamas heeft het probleem geïdentificeerd, maar steekt een beschuldigende vinger uit naar Israël. Salah Albardwil is lid van het politieke bureau van Hamas. Hij claimt dat alle protesten en activiteiten die de leus ‘Wij willen leven’ uitdragen, georganiseerd zijn door Geheime Dienst van de PA die de massa’s tegen Hamas opzette. Ondertussen doodden een paar Hamasleden een arme jongen uit Gaza die probeerde bij de PA te infiltreren om wat geld voor zijn moeder en broers te bemachtigen.

  Hamasleider Yahyah Sinwar overtrof hen allen toen hij op 30 maart jl. verklaarde: “’Landdag’… Ons volk benadrukt de loyaliteit aan onze basisprincipes; het zal nooit het recht op terugkeer opgeven ondanks allen die dit wel doen (de PLO), ondanks de normalisatie van degenen die wel betrekkingen met Israël willen (regeringsambtenaren uit Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië), en ten overstaan van de collaborateurs (de PA).”
  Hij voegde eraan toe: “Ons volk gaat vandaag naar buiten om te zeggen ‘Wij willen leven met eer’ (= ten overstaan van de Israëlische vernedering).” Door dit te zeggen haalt hij de protestbeweging de wind uit de zeilen, want hij hanteert de leus die de protesteerders tegen Hamas gebruikten en zet die in tegen Israël.

  “Is dit een voorbode van een ‘Arabische lente’ in de Hamasstaat van Gaza? De tijd zal het leren.”

  Bij een andere gelegenheid deed Sinwar precies hetzelfde toen hij verklaarde: “Ons volk geeft vastbesloten aan, door te willen gaan op het ingeslagen pad en de ‘belegering’ te willen doorbreken met de kracht van de sterken of de hulpeloosheid van de zwakken. Want ons volk gaat vandaag naar de grensafscheiding om te zeggen: “Wij willen leven met eer.”
  De PA negeerde de protesten in Gaza niet, en voorzitter Mahmoud Abbas vertelde voor de camera’s: “Vervloekt zij de vaders van Hamas … Honden… We hebben een voorbeeldig volk in Gaza … moge Allah hen helpen; hun offer zal niet vergeten worden. Zij (Hamas) moet eindigen in de prullenbak van de geschiedenis.”

  Woordvoerders van Hamas lieten deze beschuldigingen niet over hun kant gaan. Zij beschuldigden Mahmoud Abbas ervan de cultuur van ‘Wij willen leven’ te verspreiden in de gebieden onder zijn beheer. Abbas geeft er de voorkeur aan dat mensen levensonderhoud hebben, hun families steunen en de oppositie tegen Israël opgeven. Hamas gelooft dat Abbas het Palestijnse volk veranderd heeft in een passief en ruggengraatloos volk dat alleen maar in het hier en nu wil leven en de droom loslaat om Israël te vernietigen, Palestina te bevrijden en de hoop op ‘terugkeer’.

  Deze ‘Wíj willen leven’-cultuur is totaal tegenovergesteld aan Hamas die al z’n activiteiten baseert op Palestijns-Arabische gewilligheid – zowel individueel als groepsmatig – alles op te offeren op het altaar van het eigen land met de bedoeling de zionistische entiteit te vernietigen en terug te keren naar de dorpen waarvan zij claimen dat hun grootouders er wegvluchtten in de oorlog van 1948.

  Wordt het offer van de inwoners van Gaza ook verwacht van de zonen van de Hamas terreurbeweging? De Gazanen weten het antwoord. Om die reden gaan ze de straat op en scanderen: ‘Wij willen leven’. Is dit een voorbode van een ‘Arabische lente’ in de Hamasstaat van Gaza? De tijd zal het leren.

  Thema

  Gazahamas

  Over de auteur