Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De oorlog met Iran is al begonnen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De oorlog met Iran is al begonnen

  Yochanan Visser - 22 mei 2019

  “Komt er een oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran?” vroeg een vriend me vorige week. “Hij is al begonnen”, antwoordde ik en voegde eraan toe dat Iran geen conventionele oorlogen voert.

  Begin mei leverde de Israëlische geheime dienst  Mossad inlichtingen aan de VS waaruit bleek dat de Iraanse revolutionaire garde (IRG) zich voorbereidde om Amerikaanse marineschepen en Amerikaanse bases in de Perzische Golf aan te vallen. De IRG heeft ook gedreigd om de strategische belangrijke waterwegen Hormuz en Bab el-Mandeb in de Perzische Golf af te sluiten en dit heeft tot verontrusting in Israël geleid omdat de toegang tot de haven van Eilat dan zou worden geblokkeerd.

  De IRG heeft nu speedboten uitgerust met antitank raketten zoals de Kornet die het ook levert aan haar Palestijnse bondgenoten Hamas en Islamitische Jihad in Gaza. Deze Kornet-EM raketten zouden kunnen worden gebruikt tegen Amerikaanse vliegdekschepen en andere oorlogsschepen die onlangs werden ingezet in de Perzische Golf of tegen commerciële vaartuigen zoals mammoettankers die door de waterweg varen

  “Ansar Allah voerde raketaanvallen uit op de islamitische heilige plaats Mekka.”

  “Onze korteafstandsraketten kunnen gemakkelijk oorlogsschepen van de VS in de Perzische Golf bereiken”, zei Mohammad Saleh Jokar, de IRG secretaris voor parlementaire zaken, vorige week. Tot nu toe heeft de IRG afgezien van rechtstreekse aanvallen op Amerikaanse militaire doelen in het Midden-Oosten, maar meldde openlijk dat het haar proxylegers zou gebruiken om de VS en zijn bondgenoten aan te vallen.

  Op 17 mei meldde Radio Farda dat Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van de IRG – de divisie die belast is met de export van de Islamitische Revolutie – een ontmoeting had gehad met commandanten van door Iran gecontroleerde milities in het Midden-Oosten. Soleimani droeg hen op zich voor te bereiden op een proxy-oorlog met de door de VS geleide anti-Iraanse coalitie aldus Radio Farda.

  De Quds Force van Soleimani heeft Hezbollah-achtige milities opgericht in Irak, waar Hashd al-Shaabi, de overkoepelende organisatie van diverse sjiitische milities, grote delen in het noorden en westen van het land controleert. In Jemen werkt de Quds Brigade samen met Ansar Allah (Houthi)militie om het land te controleren en om Saoedi-Arabië te destabiliseren. Verder is er Syrië waar sjiitische milities samen met de Quds Force en Hezbollah het land trachten te veranderen in een tweede Libanon met als uiteindelijk doel de vernietiging van Israël.

  Oorlog al begonnen

  Als we kijken naar wat er gebeurde nadat de VS besloten hadden om de sancties tegen Iran aan te scherpen en vrijstellingen van het Iraanse olie-export embargo introkken begin mei, dan zullen we zien dat de proxy-oorlog al is begonnen. In Irak is Hashd al-Shaabi naar verluidt bezig om ballistische raketten te stationeren in de westelijke woestijn met de intentie om ze te gebruiken tegen Israël in een toekomstige oorlog. Sheikh Akram al-Kaabi, secretaris-generaal van Hezbollah Nujaba, één van de Hashd al-Shaabi milities, bedreigde onlangs Israël, dat hij valselijk beschuldigde van het voeren van een proxy-oorlog tegen de milities door het gebruik van “Takfiri” milities in Irak. Al-Kaabi doelde op ISIS en waarschuwde dat Hashd al-Shaabi haar wapens zou gebruiken tegen “de zionistische entiteit” na de complete nederlaag van de Islamitische Staat.

  Hashd al-Shaabi heeft ook raketten gestationeerd in de buurt van Amerikaanse bases in Irak en was naar verluidt verantwoordelijk voor een raketaanval op de Groene Zone in Bagdad afgelopen weekend. Dit is de wijk in Bagdad waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd. De aanval vond plaats nadat de VS plotseling besloten het grootste deel van haar ambassademedewerkers terug te trekken en een reisverbod uitvaardigde voor Amerikaanse burgers in Irak. Op zondagavond werd de wijk opnieuw aangevallen, deze keer met mortiergranaten. Er werden geen schade en slachtoffers gemeld.

  Dan is er nog Syrië, waar de Israëlische Luchtmacht (IAF) opnieuw aan Iran gerelateerde doelen aanviel tijdens het afgelopen weekend en waar de Quds Brigade nu een marinebasis in de provincie Latakia heeft. Vorige vrijdag viel de IAF naar verluidt opnieuw de al-Kiswah regio ten zuidwesten van Damascus aan. Dit is het gebied de Quds Brigade en Hezbollah hun hoofdkwartier en wapenopslagplaatsen hebben.

  Op zaterdagavond voerde de IAF naar verluidt opnieuw raketaanvallen uit in Syrië. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde dat “Israëlische vliegtuigen minstens drie raketten afvuurden vanuit de bezette Golanhoogtvlakte.” Syrische media beweerden dat sommige van de binnenkomende raketten werden onderschept door de Syrische luchtverdediging, een claim die niet onafhankelijk kon worden geverifieerd.

  De Syrische nieuwssite Jorf News berichtte bovendien dat de Quds Brigade een haven die men eerder dit jaar had gehuurd van het Assad-regime in Latakia gebruikt voor militaire doeleinden. Iran wil een zeemacht in de Middellandse Zee vestigen om die vervolgens te gebruiken in een toekomstige rakettenoorlog tegen Israël die naar verwachting drie fronten zal zien: Zuid-Libanon, de Golanhoogvlakte en Gaza.

  In de Perzische Golf gebruikt Iran intussen de Ansar Allah militie in Jemen om Saoedi-Arabië aan te vallen terwijl de IRG onbemande vliegtuigen gebruikt om de bewegingen van de Amerikaanse marine in de waterweg te observeren.

  Olietankers

  Op 13 mei vielen verder ‘onbekenden’ vier olietankers in de Perzische Golf dicht bij de Verenigde Arabische Emiraten aan. De Amerikaanse inlichtingendienst en de Noorse maatschappij voor de verzekering van scheepsrisico’s in oorlogstijd (DNK)concludeerden dat de aanval waarschijnlijk door Iran werd uitgevoerd en wel door een schip dat op afstand bestuurde torpedo’s met een kleine explosieve lading lanceerde.

  De aanvallen werden later gevolgd door Ansar Allah aanvallen op olie-installaties met onbemande vliegtuigen diep in Saoedi-Arabië en ballistische raketaanvallen op de islamitische heilige plaats Mekka en de Saoedische havenstad Jeddah. Deze raketten bereikten hun doelen echter niet en werden onderschept door de luchtverdediging van Saoedi-Arabië.

  Op dinsdag was het opnieuw raak toen Ansar Allah een wapendepot in Saoedi Arabië aanviel met een onbemand vliegtuig. Het persagentschap van Ansar Allah SABA meldde zondag dat de aanvallen het begin waren van ‘militaire operaties’ tegen 300 ‘vitale militaire’ doelen in Saoedi-Arabië en andere Golfstaten.

  Paniek

  De door de staat gecontroleerde media van Saoedi-Arabië hebben de VS nu opgeroepen om te reageren met “chirurgische tegenaanvallen” en zeiden dat de sancties tegen Iran niet voldoende waren. De spanningen tussen de VS en Iran zijn verder verergerd nadat president Donald J. Trump het regime in Teheran waarschuwde om de Verenigde Staten niet opnieuw te bedreigen. Dat zou het einde van de Islamitische Republiek inluiden,aldus Trump.

  De Iraanse president Hassan Rouhani reageerde hierop door te zeggen dat Iran nu slechts het “pad van verzet” zal kiezen. De Iraanse leider wil uitbreiding van zijn bevoegdheden vanwege de ‘oorlogssituatie’. Het islamitische regime is volgens sommige experts nu “in paniek” en ziet zich nu ook geconfronteerd met subordinatie door leden van zijn eigen leger.

  The Voice of America’s (VOA) Perzische Netwerk publiceerde op maandag een video met een interview met een hoge officier van het Iraanse leger die onthulde dat het leger het regime van Ayatollah Ali Khamenei niet langer ondersteunt, maar naast het Iraanse volk staat.

  “De afgelopen veertig jaar heeft het regime niets anders gedaan dan ons geliefde land te vernietigen”, aldus de officier die daaraan toevoegde dat het Iraanse leger niet zou deelnemen aan een oorlog “om de Islamitische Republiek te steunen”. “Het voortbestaan van dit regime betekent de dood van een (Iraanse) natie,” vertelde de officier aan VOA.

  Over de auteur