Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een sprong in geloof - Christenen voor Israël
 • Rivka en Yisrael op hun trouwdag. - Foto: US Holocaust Museum
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een sprong in geloof

  Petra van der Zande - 2 mei 2019

  “Wees mij genadig, HEERE, zie mijn ellende aan, mij aangedaan door wie mij haten, U Die mij opheft uit de poorten van de dood. Dan zal ik al Uw loffelijke daden vertellen in de poorten van de dochter van Sion, mij verheugen in Uw heil.” Psalm 9:14,15

  Esther Rivka Willer werd in Budzcz, Polen, geboren. Vanaf het moment dat in 1941 haar haar vaders synagoge gesloten werd, veranderde Rivka’s luxeleventje in een miserabel bestaan van honger en angst. Na de dood van haar vader verschool de familie zich tijdens de regelmatige Duitse ‘Aktions’. Verraden door een Poolse buurman werden de bijeengedreven Joden in veewagons gepropt. Rivka verloor haar verloofde, Yisrael, uit het oog.

  “We moeten weg zien te komen, mama,” fluisterde Rivka. Een paar uur later kreeg Rivka haar moeders zegen om uit de rijdende trein te springen. In een korenveld ontmoette ze een paar jongens uit het dorp die ook de sprong gewaagd hadden. Yisrael zat in de dodentrein naar Belzec.

  Rivka overleefde de oorlog als “Paulina Velanska”. In DP kamp Celle, een kamp waar de overlevenden werden opgevangen, bij Bergen Belsen kon zij eindelijk weer als Jood leven. Haar moeder had de oorlog niet overleefd. De lange zoektocht naar haar verloofde leverde niets op.

  “Het is nu een jaar geleden Rivka,” zei de rabbijn op een vrijdagmorgen. “We moeten aannemen dat je verloofde niet meer leeft. Het wordt tijd om een andere huwelijkskandidaat voor je te zoeken.”
  “Nog niet!” zei Rivka. “Zondag ga ik eerst naar mijn dorp in Polen. Misschien is Yisrael daar.”

  Die vrijdagmiddag liep een jongeman DP kamp Celle binnen. De Joodse commissie die hij wilde spreken was net van plan naar ‘huis’ te gaan om zich op de Sjabbat voor te bereiden.
  “Kom zondag maar terug, Yisrael Wagner,” zei de leider, “dan nemen we alle tijd voor je.”
  De jongeman keek zo triest dat de rabbijn medelijden kreeg. “Loop maar mee en vertel wat je op je hart hebt.”

  “Ik zoek al een jaar naar mijn bruid,” begon Yisrael. “Zij leefde onder een Poolse naam in Warschau, maar niemand heeft ooit van haar gehoord. Ik ben in verschillende steden en dorpen geweest – niets. Nu ga ik van kamp naar kamp, in de hoop haar te vinden.”
  “Hoe heet je bruid?” vroeg de rabbijn.
  “Esther Rivka Willer uit Budzacz.”
  De rabbijn werd lijkbleek. “En al die tijd waren we naar JOU op zoek! Kom mee!”

  Rivka en Yisrael trouwden in DP-kamp Salzburg in Oostenrijk. In La Paz, Bolivia, werd Yisrael aangesteld als rabbijn. De vader van President Trump hielp hen met de bouw van hun synagoge in New York, en uiteindelijk immigreerden ze naar Israël.

  Yisrael en Rivka’s vierde kind, Malka Weisberg, werkt als gids in Yad Vashem. Iedere groep die het verhaal van haar moeders ‘geloofssprong’ hoort, is tot tranen toe bewogen.

  » Een uitgebreide versie van dit verhaal in het Engels kunt u lezen op de website van het Amerkaanse Holocaustmuseum (Klik “expand all”, rechts onder de foto).

  Over de auteur