Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hoe kan Israël het raketvuur uit Gaza beëindigen? - Christenen voor Israël
 • Rooksporen in de lucht van door Hamas vanuit de Gazastrook op Israëlische bevolkingscentra afgevuurde raketten. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe kan Israël het raketvuur uit Gaza beëindigen?

  Yochanan Visser - 6 mei 2019

  Opnieuw provoceren Hamas en de Islamitische Jihad Israël door honderden raketten te lanceren in de richting van het zuiden van het land. De laatste escalatie begon nadat sluipschutters van Hamas probeerden Israëlische soldaten te doden die de grens met Gaza bewaakten en twee van hen verwondden. Als reactie hierop viel de Israëlische luchtmacht (IAF) enkele aan Hamas gerelateerde doelwitten in Gaza aan, waarbij twee terroristen werden gedood. Hierna brak de hel los.

  Tot zondagavond 11.00 uur werden ongeveer 700 projectielen afgevuurd op bevolkingscentra in het zuiden van Israël. Hierbij werden vier Israëli’s gedood. Honderden anderen raakten gewond of werden behandeld voor shock. Het Israëlische leger viel meer dan 260 Hamas en Islamitische Jihaddoelwitten in Gaza aan en doodde minstens 16 Palestijnse Arabieren. Onder de doden was Hamed al-Khoudary, een hoge Hamascommandant die verantwoordelijk was voor de overdracht van Iraanse fondsen naar de verschillende terreurgroepen in Gaza.

  Hamas probeerde een van de IAF gevechtsvliegtuigen neer te schieten door een gewapend onbemand vleigtuig te gebruiken, maar de poging mislukte volgens een hoge Israëlische luchtmachtofficier. Het Israëlische veiligheidskabinet kwam op zondagmiddag bijeen en beval een escalatie van de luchtaanvallen. Ondertussen meldden de media dat de Golanibrigade naar de grens met Gaza werd gestuurd.

  “Door het niet veroveren en niet herstellen van blijvende controle over de Gazastrook, zal het raketvuur vele jaren aanhouden.”

  Tegelijkertijd leverde Israël 650.000 liter diesel voor de enige elektriciteitscentrale in Gaza aan Hamas. Het konvooi van tankwagens werd aangevallen door Hamas of Islamitische Jihad met mortiervuur, maar de levering ging niettemin door nadat de gevluchte chauffeurs terugkeerden naar hun voertuigen.

  Terughoudendheid

  De Israëlische regering wachtte opnieuw met het mobiliseren van reservisten, een teken dat men vooralsnog niet van plan is om een beslissende grondoperatie in Gaza te starten om de raketaanvallen definitief te stoppen of om een einde te maken aan de heerschappij van Hamas. Sommige experts beweren nu dat de Israëlische regering op dit moment geen nieuwe oorlog wil beginnen met de terreurgroepen in Gaza, vanwege het komende Eurovisie Songfestival en de naderende Israëlische Onafhankelijkheidsdag.

  De redenering van deze commentatoren is dat Israël een staakt-het-vuren nodig heeft. Hamas vindt dit volgens hen een uitstekende gelegenheid om de Joodse staat te chanteren en om opnieuw concessies te doen zoals de vrijlating van terroristen in Israëlische gevangenissen en de overdracht van geld door Qatar, de hoofdsponsor van Hamas. De toch al moeilijke economische situatie in Gaza blijft verslechteren. Het werkloosheidscijfer, bijvoorbeeld, heeft de vijftig procent bereikt, maar dit betekent niet dat Hamas bereid is om geld van haar terreuractiviteiten over te hevelen om de humanitaire crisis in de enclave aan de kust te verlichten.

  Inwoners van de zuid Israëlische steden en dorpen eisen intussen een einde aan de meedogenloze terreurcampagne omdat het leven daar bijna onmogelijk is geworden. In de afgelopen paar weken hebben Hamas en de Islamitische Jihad ook de ballonnenjihad tegen de zuidelijke Israëlische gemeenschappen hervat na een lange winter. De nieuwe ballon- en vliegercampagne veroorzaakte opnieuw een reeks branden in het gebied rondom Gaza. De Israëlische regering is echter terughoudend om opnieuw een grondoperatie uit te voeren en dan met name één die zou leiden tot het einde van Hamas’ heerschappij over de Gazastrook.

  Hamas en de Islamitische Jihad waarschuwden zondag dat ze bereid zijn om het raketvuur uit te breiden naar Tel Aviv en andere centrale Israëlische bevolkingscentra. Dit gebeurde nadat men de stad Beit Shemesh, twintig kilometer van Jeruzalem met een raket had aangevallen. De twee door Iran gesteunde terroristische organisaties verklaarden zich ook bereid om de IDF in een nieuwe oorlog te betrekken.

  Einde aan raketbeschietingen

  Midden-Oostenexperts en een voormalige expert in terrorismebestrijding van de IDF beweren dat wanneer Israël echt de veiligheid van de inwoners van zuidelijk Israël wil herstellen, er een reële optie bestaat om een einde te maken aan de raketbeschietingen. Gal Hirsch, de voormalige NORTHCOM commandant van de IDF die tijdens de Tweede Libanese Oorlog aandrong op een grondoffensief tegen Hezbollah, schreef het volgende in zijn boek Defensive Shield.

  “Laat er geen misverstand zijn, is er een oplossing voor raketbeschietingen [anders dan het gebruik van raketafweersystemen zoals Iron Dome, YV]. We zijn absoluut in staat om deze dreiging te overkomen en het aantal lanceringen tot nul terug te brengen. Daarvoor is een beslissing van de overheid nodig die ons in staat stelt controle over het gebied (terug) te krijgen.” De strategische expert legt vervolgens uit dat door het niet veroveren en niet herstellen van blijvende controle over de Gazastrook, “het raketvuur vele jaren zal aanhouden.” (Gal Hirsch – Defensive Shield pag. 225)

  Dit is precies de situatie zoals die nu is en Hirsch wees terecht naar Judea en Samaria, waar hij als IDF-commandant van de brigade verantwoordelijk was voor het herstellen van de volledige operationele controle en inlichtingencapaciteiten in het gebied na Operatie Defensive Shield, de IDF-operatie tegen de verschillende Palestijnse terreurgroepen tijdens de Tweede Intifada, die leidde tot de nederlaag van deze organisaties.

  In juni vorig jaar schreef prof. Hillel Frisch van de Bar Ilan Universiteit verder een analyse waarin hij zei dat de enige oplossing voor de voortdurende terreur die uit Gaza komt “de complete nederlaag van Hamas” was. Nadat Hamas verpletterd wordt, zouden de internationale gemeenschap en Israël een soort Marshallplan moeten gebruiken als middel om de bevolking van Gaza te onderwijzen in vreedzame coëxistentie en om de Palestijnse gemeenschap daar te veranderen in een bondgenoot, aldus Frisch.

  “Alleen een beleid van taaiheid tegenover Hamas kan ertoe leiden dat de stabiliteit en rust in Gaza terugkeren”, aldus de Bar-Ilan Professor.

  Over de auteur