Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Media en antisemitisme: Een nieuwe holocaust? - Christenen voor Israël
 • De antisemitische cartoon in de New York TImes. - Foto: Times of Israel
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Media en antisemitisme

  Yochanan Visser - 2 mei 2019

  Ongeveer dertig jaar geleden begon ik mijn carrière in de journalistiek met een opiniestuk voor de de Volkskrant. Het artikel ging over de schokkende onthullingen over nieuwe concentratiekampen in het voormalige Joegoslavië en een antisemitische aanval op het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. “Nooit meer” luidt de tekst op het monument en lange tijd geloofde ik naïef dat het antisemitisme dat leidde tot de bijna vernietiging van de Joodse gemeenschap in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer mogelijk was in onze tijd.

  Ook geloofde ik niet dat Europa weer concentratiekampen zou zien, maar de Servische kampen in het voormalige Joegoslavië bewezen dat ik het bij het verkeerde eind had. Ik  riep de Europese landen op te erkennen dat “Nooit Meer” niet als vanzelfsprekend kon worden beschouwd en eiste onmiddellijke actie van regeringen om het tij te keren.

  Antisemitische cartoon

  Ik werd aan dit artikel herinnerd toen ik over de nieuwsupdates na het Joodse paasfeest Pesach op de Israëlische Rotter site ging. Een kop over een antisemitische cartoon in de New York Times stond tussen verschillende ‘breaking news’ berichten over een aanslag op een Chabadsynagoge nabij San Diego in de Verenigde Staten.

  “Het schip van haat heeft de haven al lang geleden verlaten en het antisemitische paard is opnieuw de open staldeur uitgevlucht.”

  De cartoon verbeeldde een blinde Amerikaanse president Donald Trump die een keppeltje droeg. Trump werd geleid door een blindengeleidehond met het gezicht van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die een halsband droeg met de ster van David. De boodschap was duidelijk: de Israëlische premier controleert de politiek van de Verenigde Staten net zoals de Nazi’s beweerden dat Joden Duitsland controleerden.

  Er is al veel geschreven over de New York Timescartoon en de halfslachtige verontschuldiging door de redacteuren van de krant die op de publicatie volgde. “Ik geloofde niet dat de cartoon echt was toen ik hem voor het eerst zag noch geloofden mijn collega’s het”, schreef opinieredacteur Seth Franzman van The Jerusalem Post in een artikel over de cartoon.

  Franzman verwierp de verontschuldiging door de New York Timesredacteuren en beweerde dat de publicatie van de cartoon geen vergissing was, zoals de redactie ons nu wil laten geloven. Volgens de Jerusalem Postredacteur moeten tenminste een aantal redacteuren de cartoon hebben herzien voordat het besluit werd genomen om hem te publiceren. Sommigen in de Amerikaanse joodse gemeenschap doen nu een beroep op de directeur van de grootste krant ter wereld om de redacteur die de cartoon gepubliceerde te ontslaan. Dit lost het echte probleem en de oorzaak ervan echter niet op.

  Te laat

  Het lijkt te laat. Het schip van haat heeft de haven al lang geleden verlaten en het antisemitische paard is opnieuw de open staldeur uitgevlucht en de grootste krant in de wereld bevindt zich nu in het centrum van een nieuwe antisemitische storm. Dit komt niet als een verrassing zoals de voormalige hoofdredacteur van de Jerusalem Post en huidig columnist voor de New York Times, Bret Stephens, deze week schreef. Stephens wees op de lange geschiedenis van antisemitisme van de krant, die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog toen de New York Times nieuws over de Holocaust verborg.

  Stephens had hieraan kunnen toevoegen dat de krant zich momenteel schuldig maakt aan modern antisemitisme – waaronder het toepassen van een dubbele standaard ten aanzien van Israël en het veroordelen van het Zionisme – en niet alleen vanwege de cartoon die de krant besloot te publiceren. De New York Times heeft een al lang bestaande ongezonde obsessie met Israël en begraaft voortdurend de waarheid over de virulente haat die door de Palestijnse Arabieren op de Joodse staat wordt losgelaten. Tegelijkertijd belicht de krant elke vermeende Israëlische misdaad in het voortdurende conflict met de verschillende Palestijnse terreurgroepen. De redacteuren van de New York TImes beweren nu ten onrechte dat de krant altijd achter de Joodse staat heeft gestaan, iets dat pertinent onwaar is.

  Links wereldbeeld

  “Dit zou een beslissend moment moeten zijn,” schreef Franzman, eraan toevoegend dat de New York Times “het gezicht van Amerika aan de wereld toont”. Dat is echter ook bezijden de waarheid. De krant vertegenwoordigt alleen het linkse wereldbeeld van een deel van de Amerikaanse samenleving en het is extreem links dat grotendeels verantwoordelijk is voor de huidige explosie van antisemitische incidenten in voornamelijk westerse landen. Net als in Israël worden de media in westerse landen grotendeels beheerst door liberale elites en deze werken niet zelden samen met Islamisten die niet alleen streven naar de vernietiging van Israël, maar ook van de vrije wereld.

  De decennialange mediacampagne tegen Israël beïnvloedt talloze mensen wereldwijd en heeft een klimaat gecreëerd dat radicalen aan de rechter- en linkerkant van het politieke spectrum inspireert. Deze radicalen maken niet langer onderscheid tussen Joden en Israël zoals de aanslag op de Chabadsynagoge in Californië bewees. Door het nieuws over Israël te manipuleren heeft een groot deel van de media de massa’s ervan overtuigd dat Israël de schuldige partij is in het conflict met de Palestijnse Arabieren en een ‘schurkenstaat’ is.

  Dezelfde ‘liberalen’ beweren nu dat premier Netanyahu het Witte Huis controleert en de man die ze nog meer haten dan de Israëlische leider: president Donald Trump zoals de cartoon in de New York Times duidelijk maakte. Als gevolg van deze campagne neemt het aantal antisemitische incidenten in voornamelijk westerse landen toe.

  Meer antisemitische geweldsincidenten

  Het Kantor centrum voor het Europese Jodendom en het Europese Joodse Congres publiceerde op woensdag jl. een nieuw rapport over het aantal antisemitische incidenten in de wereld. De organisaties toonden aan dat in 2018 het aantal gewelddadige incidenten met 13 procent was toegenomen, Israël niet meegerekend.

  “Europese landen blijven het enige land in de wereld beschermen dat dreigt een nieuwe Holocaust uit te voeren, namelijk de Islamitische Republiek Iran.”

  De Anti Defamation League (ADL) in de VS publiceerde zojuist ook haar jaarverslag over antisemitische incidenten in de VS  en ontdekte dat het aantal fysieke aanvallen op Joden in 2018 meer dan verdubbelde ten opzichte van 2017. Hetzelfde fenomeen is zichtbaar in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en zelfs in landen als Finland.

  Dezelfde Europese landen blijven het enige land in de wereld beschermen dat dreigt een nieuwe Holocaust uit te voeren, namelijk de Islamitische Republiek Iran.

  Vandaag klinkt “Nooit weer” als een holle en belachelijke belofte en media zoals de New York Times spelen een belangrijke rol bij het creëren van een klimaat waarin Joden – zowel in Israël als in de diaspora – zich opnieuw zorgen maken over de mogelijkheid van een nieuwe Holocaust.

  Over de auteur