Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Europese keuzes: een Joodse visie - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europese keuzes: een Joodse visie

  Rabbijn mr. drs. R. Evers - 22 mei 2019

  “Bid voortdurend voor het welzijn van de regering. Als het respect voor de regering zou verdwijnen, zou de één de ander levend verslinden.” (Rabbi Chanina – Spreuken der Vaderen 3:2)

  Morgen wordt er in Nederland gestemd voor een nieuw Europees Parlement. Met het bovenstaande citaat in gedachten is dit ook een religieuze kwestie, want zonder respect voor de overheid van vlees en bloed is er geen respect voor het Opperwezen.

  Ondanks alle kritiek wil 86 procent van de Nederlanders in de EU blijven. Geen Nexit dus. De economische voordelen zijn groot en de veiligheid in Europa is ons belangrijk. Maar vanuit Joods oogpunt is er op dit moment één grote zorg: zelfs binnen Europa moeten we vechten voor het recht om ons geloof te belijden – de sleutelwoorden zijn Sjechita – de kosjere slacht en Brit Mila – de besnijdenis.

  Steeds meer Europese landen benoemen speciale vertegenwoordigers voor de vrijheid van godsdienst of overtuiging. We leven in een vrije democratie, maar de vrijheid om onze religie te beleven staat steeds meer onder druk. En in veel delen van de wereld is godsdienstvrijheid absoluut niet vanzelfsprekend.

  Om dit tegen te gaan kan de EU lobbyen om erkenning van de genocide op religieuze minderheden en moet de EU er voor strijden om de sancties voor afvalligheid uit het strafrecht te laten schrappen. Dat dit nog steeds een dringend probleem is, blijkt uit het geval van Asia Bibi – een Pakistaanse vrouw die in 2010 ter dood werd veroordeeld voor “godslastering” en pas in november 2018 is vrijgesproken. Begin mei van dit jaar kon ze naar Canada vertrekken.

  Joden en christenen worden nog steeds in veel landen vervolgd vanwege hun godsdienst. Ongeveer 200 miljoen christenen wereldwijd leven in nood. Onze stem gaat naar degenen die godsdienstvrijheid bovenaan de Europese politieke agenda zetten.

  Uit opiniepeilingen blijkt dat de rechts radicalen bij de komende Europese verkiezingen waarschijnlijk een grote overwinning zullen behalen. Betekent dit nu ook dat zij na de verkiezingen inderdaad stevige politieke invloed zullen hebben? De betrokken partijen staan uiterst kritisch tegenover de Europese Unie en zijn tegen immigratie.

  Moeten we ons nu zorgen maken en onze koffers pakken? Door interne verdeeldheid zullen zij slechts een beperkte invloed hebben op het nieuwe Europees Parlement. Toch moeten wij de ontwikkelingen natuurlijk zeer kritisch blijven volgen.

  Last but not least staat de houding van de ‘wereld’ tegenover Israel bij ons natuurlijk centraal. Voor mij is dit prioriteit nummer één bij de aanstaande verkiezingen.

  Om terug te keren naar het begin: We bidden elke week in de synagoge voor het welzijn van de regering, de staat en alle mensen in ons land. De zegening van aartsvader Jakob voor de Egyptische farao (Genesis 47:7) geldt hiervoor als basis. We breiden dit gebed nu uit tot heel Europa.

  Wat antwoord ik op de terugkerende vraag uit de synagoge: “Moeten wij deelnemen aan de verkiezingen”? Ik zeg volmondig: ja! Wij bidden voor het welzijn van ons land en dus ook van het Europese continent. De Joodse bevolking in heel Europa heeft lange tijd voor burgerrechten moeten vechten. Op dit moment supreme van verkiezingen voor een beter Europa mogen we niet afhaken.

  Over de auteur