Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Wat hebben Lag Ba'omer en Israëls strijdkrachten met elkaar te maken? - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Wat hebben Lag Ba’omer en Israëls strijdkrachten met elkaar te maken?

  Petra van der Zande - 23 mei 2019

  “Want ik vertrouw niet op mijn boog, mijn zwaard zal mij niet verlossen. Maar U verlost ons van onze tegenstanders, U maakt wie ons haten, beschaamd.” Psalm 44:6,7

  Lag baOmer – de 33ste dag van de Omer – was de geboorte- trouw- en sterfdag van Sjimon bar Jochai, een leerling van Rabbi Akiva die in kort na het begin van onze jaartelling leefde. Akiva stimuleerde zijn studenten in opstand te komen tegen de Romeinse overheersers. Vermomd als jagers trokken zij de bossen in om daar met pijl en boog te oefenen en velen van hen sloten zich later bij Bar Kochba aan. Sjimon vluchtte nadat Akiva door de Romeinen was doodgemarteld.

  Tijdens de 12 jaar dat hij samen met zijn zoon in een grot woonde bestudeerden zij de Thora. Een beek en een Johannesbroodboom hielden hen in leven.

  Volgens Chassidiem is de sterfdag van een grote Thorageleerde een feest, omdat zijn ziel dichter bij God is gekomen – vandaar de gebruikelijk vreugdevuren op deze dag. Anderen denken dat het herleid kan worden naar Bar Kochba, die in Jeruzalem vuren ontstak om aan omliggende dorpen en steden het signaal te geven dat de hoofdstad was veroverd. Op hun beurt staken de dorpen vuren aan die nog veel verder gezien konden worden.

  De Zionistische beweging zag de overeenkomsten met Bar Kochba’s opstand tegen de Romeinen. Vandaar dat tijdens de Britse Mandaat periode Lag BaOmer festiviteiten verboden waren.

  De IDF (Israel Defense Forces) werd op Lag BaOmer 1948 officieel opgericht. Chagam (vervolg fysieke training) ging in 1949 over in de Gadna, een afkorting van Gdudei No’ar (jeugd brigades). David Ben Goerion definieerde het doel van de Gadna: “training voor vrede en niet voor oorlog”. Tijdens de oorlogen van 1956 en 1967 vervingen Gadna-jongeren de opgeroepen soldaten die werkzaam waren in postkantoren, scholen, ziekenhuizen, industrie en de landbouw.

  Posters voor Gadna.

  Sinds 1991 maakt Gadna deel uit van de Magen divisie van het IDF Educatie- en Jeugdkorps dat samenwerkt met het ministerie van Onderwijs.

  Gadna’s 13 tot 18-jarigen worden getraind in verdediging en nationale service en de 16-jarigen lopen lange marsen. Er is ook een afdeling Gadna-Avir (luchtmacht) en Gadna-Jam (marine). Het Gadna orkest geeft zelfs buitenlandse concerten. Jonge delinquenten kunnen via de Gadna een nieuwe kans krijgen om terug te keren in de maatschappij.
  IDF-reservisten worden sinds 2004 op Lag baOmer geëerd.

  Vanaf 2008 kunnen Israëlische jongeren tussen de 16 en 17 jaar een pre-militaire training krijgen. Een week lang krijgen zij schietles en maken ook nachtexcursies. Ondanks het feit dat het Gadna-embleem uit een pijl en boog bestaat, valt boogschieten niet onder de training. Daarvoor moet je lid worden van de Israëlische Boogschutters Vereniging, die op Lag baOmer nationale wedstrijden houdt.

  “Ik zal voor hen een verbond sluiten op die dag… En boog, zwaard en strijd zal Ik van de aarde doen verdwijnen en Ik zal hen onbezorgd doen neerliggen.” Hosea 2:17

  Over de auteur