Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De keppel gekoppeld - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De keppel gekoppeld

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 5 juni 2019

  Terwijl ik enige dagen geleden op het vliegveld van Sofia, Bulgarije, in de zeer vroege uurtjes van de dag nog suffig zat te wachten op mijn vlucht naar Amsterdam, komt een mij onbekende man tegenover mij zitten. “My name is Martin”, introduceert hij zichzelf.

  Hij kwam uit Canada en was op doorreis. Waarheen en vanwaar vertelde hij mij verder niet. En, als ik heel eerlijk ben, het interesseerde mij ook niet erg. Wat mij wakker schrok was zijn opmerking dat hij de toekomst voor Europa somber inziet “especially for your kind of people”. Voeg daar nog aan toe dat ik de dag daarvoor als reactie op de verkiezingsuitslag een email ontving met de opmerking dat nu iedere Jood een huis moet kopen in Israel ………en de twijfel en zorg maakte zich meester van mijn nog half slapende gedachtewereld.

  “Maar wat doe ik met die opmerking van Martin dat hij zich zorgen maakt over de situatie in Europa “especially for your kind of people”?”

  Met het Wekenfeest in aantocht zou ik mij als rabbijn primair bezig moeten houden met het voorbereiden van toespraken en inspirerende artikelen over de Tien Geboden, over de openbaring bij de berg Sinai, over de onderlinge gevoel van verbondenheid, dat daar heerste.

  Maar in plaats van me te concentreren op spiritualiteit en de wetenschap dat uiteindelijk alles van Boven komt, kom ik met een persverklaring tegen het goedbedoelde Duitse “keppel-af” advies en zeg ik een paar afspraken af om toch vooral aanwezig te zijn in Den Haag bij de “keppel-op” demonstratie. Pessimisme en zwartgalligheid kan leiden tot depressiviteit. En hoewel depressiviteit zelf vanuit Joods wettelijk oogpunt geen overtreding is, kan het wel leiden tot daden die zondig zijn.

  Maar ook is een mens verplicht om waar nodig zich te verdedigen. Wegkijken van de realiteit des levens is niet juist.

  Natuurlijk zijn G’ds Wegen ondoorgrondelijk. “We zullen Uw geboden naleven ook als we ze (nog) niet begrijpen”, verklaarden onze voorouders eendrachtig bij de berg Sinai, toen het huwelijk tussen G’d en mens werd ingezegend. Maar tegelijkertijd geeft diezelfde Thora duidelijk aan dat wij verplicht zijn ons lichaam goed te verzorgen, eventueel met medicatie.

  Wat doen we met het politieke Europese klimaat. Extreemrechts wordt sterker en ook extreem-links groeit. Het midden zwakt af. Maar antisemitisme zit niet gekoppeld aan links, rechts of midden. En ook onze vrienden komen uit alle spectra van de samenleving. Er duiken vele en soms onverwachte vrienden op die warmte uitstralen naar het Joodse volk en zich op indrukwekkende wijze inzetten voor Israel.

  Maar wat doe ik met die opmerking van Martin dat hij zich zorgen maakt over de situatie in Europa “especially for your kind of people”?
  Toen ik het overvolle vliegtuig uitstapte zag ik Martin staan. Ik drukte hem de hand en wenste hem een goede voortzetting van zijn reis. Hij vloog naar Canada alwaar hij hoogleraar is aan een universiteit. Maar zijn ouders en vele generaties voorouders komen uit Bulgarije.

  Bulgarije, zo vertelt hij mij met een bewogen stem, heeft al zijn Joden, 52.000, gered. De Aartsbisschop heeft zelfs gedreigd om voor de treinen te gaan liggen indien de Joden toch zouden worden afgevoerd! Ik was geroerd dit te horen en vroeg hem waarom hij voor we vertrokken eigenlijk naar mij toe was gekomen. Ik heb Joods bloed, zo vertelde hij mij bewogen. Zijn overgrootmoeder via moeders kant was een Jodin. Maar dan bent u toch ook Joods, merkte ik op. Hij wist het, maar al enkele generaties deden ze er niet meer aan. Of we via e-mail contact kunnen houden, vroeg hij mij.

  Ik denk dat ik de keppel even keppel laat en me ga concentreren op het Wekenfeest, op de Tien Geboden en alles dat daaraan gekoppeld zit of beter gezegd: gekeppeld. Want de keppel vertelt ons dat we ervan doordrongen moeten zijn dat er iets Boven ons is: “Mijn Gedachten zijn niet uw gedachten”. G’ds wegen zijn niet te doorgronden, maar tegelijkertijd worden wij wel geacht onze wegen zo veilig mogelijk te houden.

  Am Jisraeel Chaj, het Joodse volk leeft en overleeft!

  Over de auteur