Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Economische workshop Bahrein - Christenen voor Israël
 • Jared Kushner spreekt tijdens de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Economische workshop Bahrein

  Yochanan Visser - 28 juni 2019

  Een economische ‘workshop’ over het Palestijnse probleem die op dinsdag en woensdag in de Arabische Golfstaat Bahrein werd gehouden was een succes volgens de Amerikaanse onderhandelaar Jared Kushner. De Joodse schoonzoon van president Donald J. Trump, zei na de conferentie, die de naam droeg ‘Van welvaart naar vrede’, dat “het Palestijns-Israëlische conflict in feite oplosbaar was “economisch gezien.”

  De conferentie in Manama, de hoofdstad van Bahrein, was in alle opzichten een novum en bracht voor het eerst een groot deel van het Israëlische perskorps naar een Arabisch land. “Van welvaart naar vrede” was gebaseerd op een 38-pagina’s dikke brochure met dezelfde naam waarin voornamelijk de economische problemen van de Palestijnse Arabieren werden uiteengezet.

  Volgens het plan zou er 50 miljard dollar in de Palestijnse economie moeten worden gepompt over de komende tien jaar. Deze investering zou moeten resulteren in de creatie van een miljoen banen en een verdubbeling van het bruto nationaal product in de Palestijnse maatschappij.

  “De PA ontvangt per jaar 2,2 miljard dollar aan buitenlandse hulp. Dat is 560 dollar per hoofd van de bevolking en daarmee zijn de Palestijnse Arabieren de best gesponsorde bevolking ter wereld.”

  Het Witte Huis in Washington noemde het plan “een nieuwe visie voor het Palestijnse volk en het wijdere Midden-Oosten.” Het plan voorziet in de oprichting van een speciale ontwikkelingsbank waar donaties en leningen worden gebruikt om projecten te financieren.

  Gebrek aan goed bestuur

  Dit laat zien dat de Amerikaanse regering geen vertrouwen heeft in de economische politiek van de Palestijnse Autoriteit en Hamas dat Gaza bestuurt. Het bruto nationale product in de Palestijnse maatschappij groeide weliswaar met bijna 100 procent sinds 2009 maar het gemiddelde inkomen van de Palestijnse Arabieren (2200 dollar per jaar) is zelfs 1800 dollar lager dan dat van Jordaanse burgers die ook lijden onder een economische crisis.

  De stagnatie in de Palestijnse economie wordt over het algemeen toegeschreven aan de ‘Israëlische bezetting’ maar deelnemers aan de conferentie in Bahrein maakten geen geheim van hun oordeel dat een ‘gebrek aan goed bestuur’ de voornaamste oorzaak voor de stagnatie is. Dit was klaarblijkelijk een eufemisme voor de rampzalige corruptie in de Palestijnse Autoriteit en in het door Hamas bestuurde Gaza waar de werkloosheid nu boven de 50 procent ligt.

  De PA ontvangt per jaar 2,2 miljard dollar aan buitenlandse hulp. Dat is 560 dollar per hoofd van de bevolking en daarmee zijn de Palestijnse Arabieren de best gesponsorde bevolking ter wereld.

  Het plan van Kushner en de Amerikaanse speciale afgezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, voorziet in de aanleg van nieuwe infrastructuur, de bouw van ziekenhuizen en een nieuwe universiteit, alsmede schenkingen aan nieuw te starten bedrijven. Het creëren van banen voor Palestijnse vrouwen is een ander project dat moet worden gefinancierd door de investeerders, filantropen, en voornamelijk Arabische Golfstaten.

  Weerstand

  De PA en Hamas hebben inmiddels het plan al afgewezen en zeggen dat de Palestijnse Arabieren ‘niet te koop’ zijn. Palestijnse officials blijven beweren dat de ‘bezetting’ de oorzaak is van de economische malaise en zeggen dat er slechts welvaart zal komen wanneer die wordt opgeheven door Israël. Het wekt dan ook geen verbazing dat de PA geen vertegenwoordigers stuurde naar de workshop en druk uitoefende op Palestijnse zakenlieden om de bijeenkomst te boycotten.

  De PA en Hamas organiseerden ook opnieuw gewelddadige betogingen tegen het plan en de Amerikaanse regering van Donald Trump en riepen een algemene staking uit. In de omgeving van Gaza werden tevens opnieuw een reeks branden gemeld die werden veroorzaakt door de met explosieven en brandbare materialen geladen ballonnen en vliegers. Dagelijks bluste de Israëlische brandweer gemiddeld tien branden die opnieuw grote schade aanrichten de afgelopen week.

  In reactie op de toename van de aanslagen met ballonnen en vliegers besloot de Israëlische regering om de visserzone voor de kust van Gaza te verkleinen en om de levering van brandstof aan Hamas in Gaza te staken. Hamas dreigt nu om een einde te maken aan de wapenstilstand met Israël en beschuldigde de Israëlische regering van het “schenden” van de overeenkomst die door bemiddeling van Egypte tot stand kwam en leidde tot betrekkelijke ‘rust’ de laatste anderhalve maand.

  De regering van Bahrein is het klaarblijkelijk niet eens met de houding van de PA en Hamas ondanks de aankondiging dat het land een ambassade zal openen in de door de PA gecontroleerde gebieden. Khalid bin Ahmed Al Khalifa, de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, zei in een interview met het Israëlische tv-station Kanaal 13 dat Israël een plaats heeft tussen de landen in het Midden-Oosten.

  Al Khalifa zei ook dat het Joodse volk historisch gezien deel uit maakt van het erfgoed in het Midden-Oosten en dat hij er vertrouwen in heeft dat de Amerikaanse regering in staat zal zijn om een akkoord tot stand te brengen tussen de partijen. De minister zei dat om zo’n akkoord tot stand te brengen het noodzakelijk is dat Arabische landen samenwerken met de Verenigde Staten.

  Politiek

  Het politieke deel van Trump’s ‘deal van de eeuw’ zal naar verwachting na de nieuwe verkiezingen in Israël worden gepresenteerd en omvat naar verluidt pijnlijke concessies die zowel van Israël als de leiders van het Palestijnse volk zullen worden verlangd.

  Palestijnse leiders zullen echter naar verwachting blijven vasthouden aan hun vierkante afwijzing van het plan en doorgaan met de politiek van ‘verzet’.

  Over de auteur