Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Geweld rond Jeruzalemdag - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Geweld rond Jeruzalemdag

  Yochanan Visser - 3 juni 2019

  Israёl was dit weekend opnieuw het toneel van geweld nadat de natie nauwelijks was bijgekomen van de politieke crisis die leidde tot nieuwe verkiezingen op 17 september a.s.

  Het geweld begon op vrijdagmorgen toen een Palestijnse terrorist uit het dorp Ibwein nabij Ramallah een 47 jarige Israёli neerstak nabij de Schechem- of Damascuspoort in Jeruzalem. De terrorist rende daarna naar de Joodse wijk in de Oude Stad van Jeruzalem en stak nabij de herbouwde Hurvasynagoge de tiener Yisrael Meir neer.

  De terrorist was naar Jeruzalem’s Oude Stad gekomen voor de Ramadangebeden op het Tempelplein en werd later doodgeschoten door de Israёlische politie. Beide slachtoffers werden zwaargewond afgevoerd naar ziekenhuizen in Jeruzalem.

  Jeruzalemdag

  De aanslag kwam op het moment dat Joden in Jeruzalem zich opmaakten voor de jaarlijkse Jeruzalemdag, de herdenking van de herovering van het oostelijke en zuidelijke deel van Israёls hoofdstad op het Jordaanse leger dat de stad illegaal bezet hield tussen 1948 en 1967.

  Jeruzalemdag wordt altijd gemarkeerd door een mars dwars door de Oude Stad, waar moslims in de meerderheid zijn en niets willen weten van de feestelijkheden die jaarlijks door duizenden voornamelijk nationaal religieuze Joden worden bijgewoond.

  Op zaterdagavond opende burgemeester Moshe Lion de feestelijkheden met een speciaal gebed bij de westelijke muur van het Tempelbergcomplex (de Klaagmuur) waar nu de Al-Aqsamoskee en zogenaamde Rotskoepel staan.

  Op zondagochtend bezochten meer dan duizend religieuze Joden het Tempelplein, iets dat aanvankelijk werd verboden door de politie in Jeruzalem. Dat verbod werd ingetrokken nadat het Hooggerechtshof in Israёl een petitie verwierp die beoogde om een rechterlijk verbod te krijgen op de mars door het centrum van Jeruzalems Oude Stad. Het hof weigerde ook om een verbod op de opgang naar de Tempelberg uit te vaardigen en zei in haar uitspraak dat een dergelijk verbod slechts door de politie kon worden uitgegeven.

  Moslims begonnen na de opgang van de Joden een zeer gewelddadige betoging die met moeite werd onderdrukt door de duizenden aanwezige politieagenten.

  Ophitsing

  De Palestijnse Autoriteit (PA) droeg zijn steentje bij aan het opvoeren van de spanningen door een ophitsende verklaring uit te geven waarin de “bestorming” van de “heilige Al-Aqsamoskee” door “kolonisten” werd veroordeeld. De PA beweerdeook dat “bezettingstroepen” de “kolonisten” begeleidden en noemde de toestemming voor de opgang van de Joden “onverantwoordelijk” in het licht van de “heilige dagen van Ramadan”.

  Dr. Hanan Ashrawi een hoge PA-beambte beweerde in de verklaring dat Israёl Jeruzalem “gegijzeld” houdt onder “illegale praktijken” en dat de Joodse staat Palestijnse Arabieren belemmert om hun heilige plaatsen in Jeruzalem te bezoeken.

  Ashrawi, die bekendstaat om haar ophitsende retoriek, beweerde verder dat de internationale gemeenschap verantwoordelijk is voor het “confronteren van de Israelische praktijken” en beweerde dat Israёl probeert Jeruzalem af te snijden “haar natuurlijke Palestijnse omgeving”.

  Qudsdag

  Het oplaaien van het geweld in Jeruzalem had ook te maken met de zogenaamde “Qudsdag” die in de PA maar ook in Arabische landen en Iran wordt gevierd. ‘Al-Quds’ (de verste) is de Arabische naam voor Jeruzalem en de jaarlijkse ‘feestdag’ wordt vooral door het sjiitische regime in Iran in ere gehouden. Duizenden Iraniёrs hielden op vrijdag betogingen tegen Israёl en de Verenigde Staten dat momenteel verwikkeld is in een scherp conflict met de Islamitische Republiek.

  In noord Irak, dat tegenwoordig wordt gecontroleerd door de overwegend sjiitische organisatie Hashd al-Shaabi reden auto’s en motoren over Amerikaanse en Israёlische vlaggen. Zelfs in Berlijn werd een al-Qudsdemonstratie gehouden die ook door Hezbollahleden werd bijgewoond. Bondskanselier Angela Merkel weigerde een verbod uit te vaardigen op de mars die ook werd bijgewoond door neonazi’s.

  In Libanon dreigde Hezbollahleider Hassan Nasrallah Israёl ondertussen opnieuw met oorlog. Tijdens een nieuwe toespraak ter gelegenheid van Qudsdag zei Nasrallah dat Saoedi-Arabiё en Israёl een “prijs” zouden gaan betalen wanneer de VS een oorlog met Iran zouden beginnen. Een dergelijke oorlog zou zich uitbreiden naar de hele regio, waarschuwde Nasrallah die verder zei dat Libanon het recht heeft op “ieder wapen”.

  Raketten uit Syrië

  Hezbollah ervaart momenteel financiёle problemen door verminderde Iraanse hulp en werd eind vorige week definitief beroofd van haar terreurtunnelproject toen het Israёlische leger de laatste en grootste tunnel verwoestte die Hezbollah met behulp van Iran en ingenieurs uit Noord-Korea bouwde onder de Israёlische grens. De IDF bestudeerde eerst de communicatie- en andere militaire apparatuur in de tunnel voordat er op grote schaal cement in werd gestort.

  Op zaterdagavond werd vervolgens het noorden van Israёl opgeschrikt door een raketaanval op de Golanhoogvlakte. Twee ongeleide raketten werden waarschijnlijk door Hezbollah of de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde afgevuurd op de berg Hermon waar de IDF een basis heeft.

  Slechts één raket bereikte de berg en sloeg in in een open veld aldus de IDF. De Israëlische luchtmacht lanceerde vervolgens een tegenaanval op posities van de Qudsbrigade en Hezbollah nabij Damascus waarbij naar verluidt drie Syrische soldaten en zeven Quds- en Hezbollahstrijders werden gedood.

  De raketaanval was het tweede incident op de Golanhoogvlakte in één week. Afgelopen maandag werd een Israëlisch gevechtsvliegtuig tijdens een routinepatrouille boven de Israёlische Golan bestookt met een luchtdoelraket.

  Over de auteur