Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe corruptieschandalen PA - Christenen voor Israël
 • PA-voorzitter Mahmoud Abbas. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe corruptieschandalen PA

  Yochanan Visser - 6 juni 2019

  In een artikel dat ondergetekende op 24 mei voor deze website schreef, werd ondermeer de corruptie in de gelederen van de Palestijnse Autoriteit (PA) beschreven. PA functionarissen beweerden recentelijk dat er geen “economische” welvaart in de Palestijnse maatschappij zou kunnen zijn zonder dat de zogenaamde ‘Israëlische bezetting’ ten einde zou worden gebracht.

  De PA gebruikt deze bewering om niet in te gaan op een uitnodiging van de Amerikaanse regering om in Bahrein eind juni te praten over innovatieve ideeën die de economische situatie voor de Palestijnse Arabieren zou kunnen verbeteren. De PA houdt Israël verantwoordelijk voor de slechte economische situatie in de gebieden onder haar bestuur en beweert ook dat de inhouding van belastingopbrengsten die Israël voor de PA int de economische crisis verder heeft verergerd.

  Het gaat hierbij om een bedrag van 125 miljoen Euro per maand dat Israël inhoudt vanwege de weigering van de PA om terroristen te belonen met een vaste uitkering. Dit beleid van betalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen en hun families bestaat al jaren en leidde tot grote internationale en Israëlische druk om het af te schaffen. De gelden die dan vrij zouden komen zou de PA moeten gebruiken voor het verbeteren van de economische situatie van de gemiddelde Palestijnse Arabier.

  “Het bekendworden van de corruptie leidde onmiddellijk tot grote woede onder de Palestijnse bevolking die al jaren moeite heeft om het hoofd boven water te houden.”

  PA-leider Mahmoud Abbas wil hier echter niets van weten en besloot begin dit jaar om ook de resterende belastinginkomsten die Israël probeerde over te dragen te retourneren terwijl hij beweerde dat voortzetting van het beleid een zaak van “nationaal belang” was. Verbeteren van de economische omstandigheden in de PA-gebieden is een onderwerp dat al jaren hoog op de agenda staat van de internationale gemeenschap maar niet van de Palestijnse Autoriteit of Hamas in Gaza.

  Corruptie

  In het geval van Hamas wordt de meeste buitenlandse hulp besteed aan het uitbreiden van het wapenarsenaal van de terroristische beweging en in het geval van de PA wordt de buitenlandse steun en belastingopbrengsten besteed aan het verbeteren van de financiële positie van Palestijnse leiders. De ongebreidelde corruptie in de PA is wijd en zijd bekend en kwam recentelijk opnieuw in het nieuws toen de nieuwe Palestijnse regering onder leiding van premier Mohammed Shtayyeh werd beticht van corruptie en vriendjespolitiek.

  Deze week werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het lange verhaal van de corruptie in de PA toen werd onthuld dat PA-leider Mahmoud Abbas zijn ministers in 2017 een salarisverhoging van maar liefst 67 procent had toegekend. Deze maatregel werd retroactief ingevoerd zodat de PA-ministers vanaf 2014 van deze salarisverhoging zouden kunnen genieten. Als gevolg werden er bonussen aan ministers uitgekeerd die in de tienduizenden Euro’s liepen.

  Ministers die buiten de PA-hoofdstad Ramallah woonden kregen bovenop deze bonussen nog eens 9.000 Euro per jaar voor het huren van appartementen en huizen in Ramallah. Degenen die al in Ramallah woonden kregen een extra bonus in de vorm van een extreem hoge wisselkoers die 17 procent toevoegde aan hun salaris.

  Het nieuws over deze rampzalige corruptiepraktijken was gebaseerd op interne PA-documenten die door onbekenden op Facebook werden gepost. Dit leidde onmiddellijk tot grote woede onder de Palestijnse bevolking die al jaren moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Onder druk van de volkswoede besloot Shtayyeh om de salarisverhogingen op te schorten en vroeg Abbas om te zaak te herzien.

  Vriendjespolitiek

  Het nieuws over het corruptieschandaal viel samen met de publicatie van een rapport bij de NGO Amman waarin de vriendjespolitiek binnen de PA werd beschreven. Vacatures bij de overheid die eigenlijk officieel moesten worden gepubliceerd werden zonder publicatie opgevuld door de kliek rondom de PA-leiders en hun familieleden en vrienden.

  Het Ammanrapport documenteerde ook de PA-weigering om transparantie te verschaffen over de budgets die worden bestemd voor het kantoor van Abbas en de Palestijnse veiligheidsdiensten.

  Maar er is meer. Zoals wij eerder berichtten is Abbas’ zoon Yasser met medeweten van de PA-leider intensief betrokken bij het financieren van terreurnetwerken zoals die van Hamas en Hezbollah. De gelden die door Yasser Abbas worden overgemaakt naar Hamas en Hezbollah zijn afkomstig van criminele praktijken.

  Deze week werd bekend dat hoge PA-functionarissen ook betrokken zijn bij het witwassen van deze gelden. Officiële PA documenten die in handen vielen van het Tatzpit persbureau in Israël lieten zien dat Mahmoud Al-Habash de opperrechter van de Shariarechtbank in de PA en Mahmoud Abbas’ adviseur voor religieuze en islamitische zaken een centrale rol spelen in een crimineel netwerk dat opereert vanuit Maleisië.

  Habash gebruikte bedrijfsconstructies in Maleisië die gelden die vanuit Dubai werden overgemaakt witwasten. Het Aziatische land is één van de staten waar Hamas vrijelijk kan opereren en waar zelfs militaire training wordt gegeven aan Hamasleden. Habash’ handlanger in Maleisië was Anwar al-Agha, de PA-ambassadeur in het land, die later door de PA-opperrechter werd gedumpt nadat al-Agha’s ex-vrouw een boekje opendeed over de criminele praktijken van haar ex-echtgenoot en zijn handlangers.

  Het laatste corruptieschandaal binnen de PA werd bevestigd door een hoge PA-functionaris die om veiligheidsredenen door Tatzpit alleen bij zijn initialen A.Q, werd aangeduid. A.Q. zegt dat de corruptie tot in de hoogste echelons van de PA woekert, inclusief de kliek rondom PA-leider Mahmoud Abbas.

  Over de auteur