Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Minder brandballonnen, meer dreigementen - Christenen voor Israël
 • Palestijnse jongeren uit Gaza worden door Hamas opgeleid tot terrorist tijdens een zomerkamp, mede mogelijk gemaakt dankzij de Iraanse sponsoring voor de terreurgroep. - Foto: Aaed Tayeh/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Minder brandballonnen, meer dreigementen

  Yochanan Visser - 11 juli 2019

  Het zuiden van Israël merkte de afgelopen dagen een sterke afname van aanslagen met ballonnen en vliegers die explosieve en brandbare materialen naar Israël vlogen waar ze honderden branden veroorzaakten.

  De afname wordt toegeschreven aan nieuwe technologische ‘wapens’ die de ballonnen en vliegers uit de lucht halen voordat zij Israël kunnen bereiken en aan andere factoren. Het aantal branden dat werd veroorzaakt door de ballonnen en vliegers is momenteel afgenomen tot twee per dag. Over 2018 werden gemiddeld 21 branden per dag gemeld.

  Eén van de factoren die waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de afname van aanslagen met ballonnen en vliegers is de dreiging, geuit door premier Benjamin Netanyahu tijdens een bezoek aan zuid-Israël, van een grote militaire operatie door de IDF. De Premier vertelde verslaggevers dat het Israëlische leger voorbereidingen aan het treffen was voor een grote operatie en verwierp kritiek over zijn aanpak van de grote problemen in het zuiden van Israël.

  “Sommige ‘experts’ geven mij advies dat zij zelf niet uitvoerden toen zijn posities bekleedden die hen in staat stelden om op te treden (tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza)”, zei Netanyahu. Hij doelde zonder enige twijfel op de voormalige Minister van Defensie Avigdor Liberman en Benny Gantz de leider van de Blauw en Wit partij die voorheen de stafchef van de IDF was.

  De afname in de zogenaamde ‘ballonnenjihad’ kan niet los worden gezien van andere ontwikkelingen die deze week werden gerapporteerd, maar kan ook niet worden geïnterpreteerd als de voorbode van een langdurige periode van rust langs de grens met Gaza.

  De-escalatiebeleid

  Op zondag werd, bijvoorbeeld, bekend dat Israël dertig vissersboten die in beslag waren genomen tijdens marineacties tegen overtreders van de nautische visserszone rond Gaza, had teruggegeven aan hun eigenaren in de door armoede geteisterde strook. Ook werd die visserszone voor de kust van Gaza opnieuw uitgebreid deze week. De linkse Israëlische krant Haaretz maakte verder bekend dat Israël voor het eerst in jaren Palestijnse arbeiders uit Gaza in staat stelt om in de Joodse staat te werken.

  Momenteel werken er ongeveer vijfduizend Palestijnse Arabieren uit Gaza in Israël en hun aantal zou verder kunnen stijgen wanneer het rustig blijft in het zuiden van het land. Officieel zou het gaan om Palestijnse zakenlieden boven de 25 jaar, maar in werkelijkheid gaat het om arbeiders, rapporteerde Haaretz.

  De maatregel werd genomen ondanks waarschuwingen door de Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, dat het toelaten van Palestijnse arbeiders uit Gaza zou leiden tot nieuwe terreuraanslagen in Israël.

  Netanyahu wordt regelmatig bekritiseerd voor zijn gebrek aan actie tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza. De premier lijkt echter duidelijk te kiezen voor een de-escalatiebeleid om de handen vrij te hebben om op te treden tegen het toenemende Iraanse gevaar vanuit het noorden.

  Terreurtunnel

  Een andere reden voor Netanyahu’s beleid is dat hij denkt dat het omverwerpen van het Hamasbewind in Gaza zal leiden tot meer geweld en anarchie in de Palestijnse enclave. Hamas en de andere terreurbewegingen in Gaza blijven zich echter voorbereiden op een nieuwe ronde van geweld tegen Israël. Op woensdag werd bekend dat de IDF een nieuwe terreurtunnel onder de Israëlische grens had ontdekt die waarschijnlijk met behulp van Iran werd gebouwd.

  De tunnel werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van een ondergrondse barrière langs de grens met Gaza die de bouw van nieuwe tunnels moet voorkomen. Het was de 18e tunnel die door het Israëlische leger werd ontdekt sinds 2014 toen Israël en Hamas waren verwikkeld in een grootschalig conflict.

  Kort na de ontdekking van de nieuwe tunnel schoot de IDF verder een onbemand vliegtuig dat uit Gaza kwam uit de lucht voordat het Israël kon bereiken.

  Militaire opbouw in Gaza

  Hamasleiders hebben recentelijk aangegeven dat de beweging niet alleen door Qatar wordt ondersteund met geld, maar ook door Iran wordt gesteund op allerlei gebieden. Hamasleden worden bijvoorbeeld in Libanon getraind en Iran levert nog steeds wapens aan Gaza. Iran biedt verder financiële en andere hulp bij de opbouw van het militaire apparaat in Gaza.

  De Palestijnse terreurbewegingen in Gaza hielden deze week een grootschalige militaire oefening in Gaza nadat Hamas op zondag raketten testte die werden gelanceerd in de richting van de Middellandse Zee.

  De oefening omvatte de mobilisatie van reservisten en het tijdelijk sluiten van de visserszone rond Gaza. Hamas maakte later bekend dat de militaire oefening een groot succes was en dat de respons op de mobilisatie snel was en efficiënt.

  De terreurgroep in Gaza heeft nog altijd geen eind gemaakt aan de wekelijkse gewelddadige protesten langs de grens met Israël. Vorige week vrijdag namen circa 7.000 Palestijnse Arabieren deel aan een gewelddadig protest langs de Israëlische grens waarbij vier keer werd geprobeerd om Israël te infiltreren.

  Veertig Palestijnse Arabieren werden tijdens de protesten gewond en twee van de Palestijnse terroristen die probeerden Israël te infiltreren werden gearresteerd.

  Dreigementen

  De Libanese krant al-Akhbar berichtte op donderdag verder dat een niet nader genoemde Palestijnse commandant in Gaza had gezegddat de terreurbewegingen in een toekomstig conflict met de IDF dorpen en steden in Zuid-Israël zou innemen en bezet zou houden.

  Zogenaamde ‘Scuba eenheden’, groepen militaire duikers, zouden een grote rol spelen in de pogingen om een deel van zuid-Israël te veroveren, zei de commandant.

  Israël heeft onlangs de constructie van een onderwater barrière in de wateren ten noorden van Gaza voltooid. De barrière omvat geavanceerde apparatuur die ongewone bewegingen in de kustwateren kan waarnemen.

  Dezelfde commandant onthulde dat Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza een manier hebben gevonden om het functioneren van het Iron-Dome anti rakettenschild te belemmeren. Hij beweerde verder dat Hamas informatie heeft over de exacte locatie van de Iron Dome batterijen en dat in een toekomstig conflict deze batterijen zouden worden bestookt om hen zodoende uit te schakelen.

  Thema

  Gazahamas

  Over de auteur