Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Was Jezus een Palestijn? - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Was Jezus een Palestijn?

  Yochanan Visser - 17 juli 2019

  Deze vraag verhitte de gemoederen op de sociale media vorige week nadat de Amerikaanse moslim activiste Linda Sarsour op Twitter schreef dat Jezus een “Palestijn uit Nazareth” was en in de Koran wordt beschreven als “een man met een donkere huid en kroeshaar”.

  Sarsour’s tweet veroorzaakte verontwaardiging in Israël waar Yair Netanyahu de zoon van Premier Benyamin Netanyahu het voortouw nam om Sarsour’s bewering te weerleggen. De zoon van de premier vroeg op Twitter of Sarsour werkelijk zo stom was dat zij niet begreep wat de betekenis van de letters INRI op het kruis boven Jezus’ hoofd was.

  “De zoon van de premier vroeg op Twitter of Sarsour werkelijk zo stom was dat zij niet begreep wat de betekenis van de letters INRI op het kruis boven Jezus’ hoofd was.”

  INRI is een afkorting voor de Romeinse woorden “Iesvs Nazarenvs Rex Ivdaeorvm” het geen betekent: ‘Jezus van Nazareth Koning der Joden’. “De Bijbel vertelt ons dat Jezus geboren werd in Judea en daar opgroeide,” voegde Yair Netanyahu eraan toe.

  Palestijnse propaganda

  De bewering dat Jezus een Palestijn was is overgenomen van het narratief van de Palestijnse Autoriteit (PA) die constant probeert om de meer dan 3000 jaar oude geschiedenis van het Joodse volk in het land Israël uit te wissen.

  De door de PA gecontroleerde media schrijven regelmatig over Jezus’ vermeende Palestijnse identiteit en beweren zelfs dat hij een ‘shahid’ was, een martelaar voor de zaak van islam en de Palestijnse nationale zaak. Jabril Rajoub een PLO-functionaris die bekend staat om zijn Jodenhaat zei ooit dat Yasser Arafat de grootste Palestijn was sinds Jezus.

  De bewering over Jezus’ vermeende Palestijnse identiteit vindt echter ook gehoor onder Christenen die de vervangingstheologie aanhangen.

  Hieronder een poging om deze absurde bewering voor eens en altijd te weerleggen.

  Wat zegt de Koran over Jezus?

  Wanneer we kijken naar wat de Koran de moslims leert over Jezus zien we al gauw dat hij niet de zelfde persoon is als de Jezus in het Nieuwe Testament. De Koran presenteert Jezus als de zoon van Mirjam de zuster van Mozes niettegenstaande het feit dat hij meer dan duizend jaar nadat Mirjam overleed, werd geboren.

  Mozes was verder volgens de Koran niet een Joodse wetgeleerde maar een islamitische profeet terwijl Jezus volgens de islamitische geschriften niet werd gekruisigd, maar opsteeg naar de hemel. Wanneer Jezus terug zal keren naar deze wereld is zijn voornaamste taak om het christendom uit te roeien en islam als de ware godsdienst te presenteren, volgens de Koran.

  Bevrijdingstheologie

  Naim Ateek de oprichter van Sabeel het Palestijnse Centrum voor de Bevrijdingstheologie maakte het nog bonter dan PLO-functionarissen. In 2001 schreef Ateek een Paasboodschap waarin hij beweerde dat Jezus opnieuw gekruisigd was door Israël tezamen met duizenden Palestijnen. “Palestina is veranderd in één groot Golgotha. Het Israëlische kruisigingsysteem opereert hier dagelijks”, beweerde Ateek.

  Bethlehem

  Sarsour maakte nog een andere belachelijke bewering nadat zij in het nauw werd gedreven over haar opmerkingen over Jezus als Palestijn.

  De Amerikaanse activist wees op het ‘feit’ dat Jezus werd geboren in Bethlehem dat in ‘Palestina’ ligt. Bethlehem is echter een Hebreeuws woord dat ‘huis van het brood’ betekent een verwijzing naar de tarwevelden die in Bijbelse tijden waren te vinden in de streek rond de stad. Het boek Ruth beschrijft dit en het feit dat Bethlehem een stad in Israël was waar Joden leefden.

  ‘Palestina’

  Dan is er het feit dat de naam Palestina pas 150 jaar na de geboorte van Jezus werd uitgevonden door de Romeinen die Israël omdoopten tot Syria Palaestina na de grote Joodse opstand tegen het Romeinse leger in de jaren 132-135 van de gewone jaartelling.

  Dit werd gedaan om alle Joodse nationale aspiraties en identiteit in het land van Israël uit te wissen.

  De Bijbel, zowel de Joodse als de Christelijke versie, maakt geen melding van de naam Palestina en refereert slechts naar het woord ‘Israël’ om het land tussen Egypte en Libanon aan te duiden.

  In de vijfde eeuw werd het woord Palaestina voor het eerst door de Griekse historicus Herodotus gebruikt om het land tussen Egypte en Libanon aan te duiden. In die tijd werd het land bevolkt door verschillende bevolkingsgroepen waaronder Joden.

  De kruisvaarders die Israël later bestormden noemden het land ‘het koninkrijk Jeruzalem’.

  De Britten waren de eersten die het land ten westen en oosten van de rivier Jordaan de titel ‘Palestina’ gaven. Tijdens het Britse Mandaat hadden zowel Joden en Arabieren een Palestijns paspoort en werden door iedereen aangeduid als ‘Palestijnen’. De door Joden gerunde krant <3m>Jerusalem Post werd in die tijd, bijvoorbeeld, gepubliceerd onder de naam Palestine Post.

  Jezus kan dus op geen enkele wijze worden aangeduid als een ‘Palestijn’ en Sarsour’s bewering had slechts ten doel om de Joodse claim op het land Israël te ondermijnen net zoals de Romeinen bewust het land een andere naam gaven en Jeruzalem omdoopten in Aelia Capitolana om een einde te maken aan het Joodse nationalisme.

  Over de auteur