Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Ze zeggen dat er een land is ... - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ze zeggen dat er een land is …

  Petra van der Zande - 5 juli 2019

  “Aan de rivieren van Babel, daar zaten wij, ook weenden wij als wij aan Sion dachten. Wij hadden onze harpen gehangen aan de wilgen die daarbinnen zijn. Toen zij die ons gevangenhielden, daar woorden van een lied van ons verlangden, wie ons omvergeworpen hadden, blijdschap: Zing voor ons een van de liederen van Sion! zeiden wij: Hoe zouden wij een lied van de HEERE zingen in een vreemd land?” Psalm 137:1-4

  Vanaf het moment dat zij uit hun land verdreven waren, bad het Joodse volk voor hun terugkeer naar Sion – Eretz Israël. Die droom werd levend gehouden door de gebeden, gedichten, liederen en het vieren van de Joodse feesten.

  Eind negentiende eeuw worstelde de Joodse wereld met de vraag: “Wat is de toekomst van het Joodse volk?”
  Een van de antwoorden was praktisch, politiek Zionisme, met als doel de oprichting van een nationaal Thuis voor het Joodse volk in Eretz Israel, het land Israël. Dankzij de invloed van de kleine wereldwijde beweging begonnen veel Joodse jongeren zich op trainingsboerderijen voor te bereiden. De chaloetsiem (Joodse pioniers) immigreerden onder vaak moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

  In 1937 schreef de 10-jarige Eliëzer Rudnik in het Hebreeuws naar zijn tante: “Ik zie een teken dat wij elkaar spoedig zullen zien in ons Thuisland, Eretz Israël.” De droom van Eliëzer en zijn ouders, de enige Joden die in een Oekraïens dorpje woonden, is nooit uitgekomen. Zij werden in 1942 door de Duitsers doodgeschoten.

  Tijdens de Shoah leek het land van hun voorvaderen verder dan ooit, wat het verlangen alleen maar meer versterkte. Helemaal toen het Joodse milieu werd vernietigd en zij gedwongen werden in erbarmelijke omstandigheden te leven om uiteindelijk vermoord te worden. Dagboeken, brieven en documenten uit die periode laten zien dat, temidden van de strijd om te overleven, Eretz Israël in hun hart en gedachten was.

  Jacob Otto Pines was voor de oorlog vanuit Duitsland naar Palestina geëmigreerd. Zijn moeder en zuster namen Jacobs opgestuurde schetsboek overal mee naar toe – van de werkkampen in Letland tot aan Auschwitz. Op een dag vroeg Rina Schwartz of zij de tekeningen op haar gemak mocht bekijken. Toen zij het schetsboek de volgende morgen wilde teruggeven, waren moeder en dochter verdwenen. Zij waren die nacht vergast. De jarenlang door Rina bewaarde tekeningen heeft zij uiteindelijk aan Yad Vashem geschonken.

  Tijdens de ‘post-catastrofe’ jaren (1945-1948) groeide in de Europese DP kampen en de Britse kampen op Cyprus een nieuwe Joodse nationale identiteit met daaraan gekoppeld een sterk verlangen naar Eretz Israël.
  In 1946 werd een speciaal Talmoedtraktaat uitgegeven voor Joodse vluchtelingen die in Duitse DP-kampen wachtten tot de deur naar Palestina openging. Het traktaat wat getiteld: “Van slavernij naar verlossing, van duisternis naar een groot licht.” De illustratie, een felle zon met twee palmbomen, komt uit het onderstaande gedicht dat Shaul Tchernichovsky in 1923 schreef: “Ze zeggen dat er een Land is.”

  “Ze zeggen dat er een Land is.
  Een zon-doortrokken land.
  Waar is dat land?
  Waar is die zon?
  Ze zeggen dat er een land is
  Met zeven pilaren.
  Zeven planeten
  Ontspringen van iedere heuvel.
  Waar is dat Land?
  Waar zijn de sterren van die heuvel?
  Wie zal ons daarnaartoe leiden?
  Wie vertelt mij de weg?

  We zijn al een aantal
  Woestijnen en oceanen gepasseerd
  We hebben al veel gelopen
  Onze kracht verminderd
  Hoe zijn we de weg kwijtgeraakt.
  Dat we nog niet alleen zijn gelaten
  Dat land van zon
  Dat we nog niet gevonden hebben.

  Het land waar het zal gebeuren
  Waarop iedereen gehoopt heeft
  Iedereen die binnenkomt
  Zal Akiva ontmoeten
  “Hallo, Akiva!”
  “Hallo Rabbi!”
  Waar zijn de heilige mensen?
  Waar zijn de Makkabeeën?
  Akiva antwoord hem
  “Heel [de natie van] Israël is heilig.
  JIJ bent de Makkabeeër.

  Ze zeggen dat er een land is
  Een zon doortrokken land.
  Waar is dat Land?
  Waar is die zon?

  Shaul Tchernichovsky, 1923

  Over de auteur