Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Geweld op Tempelberg voedt oorlogsdreiging - Christenen voor Israël
 • Israëlische politieagenten arresteren een Arabier nabij de Tempelberg in de Oude Stad in Jeruzalem na het uitbreken van ongeregeldheden. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Geweld op Tempelberg voedt oorlogsdreiging

  Yochanan Visser - 12 augustus 2019

  Het door Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de Palestijnse Autoriteit en Jordaniё geplande scenario van grootscheepse onlusten in Judea, Samaria en Jeruzalem over zogenaamde Israёlische ‘agressie’ tegen  de al-Aqsamoskee kwam niet uit op zondag.

  Duizenden moslims kwamen naar de Tempelberg in Jeruzalem om te bidden op de eerste dag van het Eid al-Adha feest en om Joden te beletten om een bezoek te brengen aan de heiligste plaats in het Jodendom. Honderden Joden wachtten op het einde van de moslimgebeden en de ontruiming van het bovenste plein op de Tempelberg waar de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel zijn gevestigd. De Palestijnse moslims weigerden echter om het plein te ontruimen en blokkeerden de ingangen naar de moslimheiligdommen op de Tempelberg.

  “Hamas en PIJ riepen de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om de straat op te gaan en te vechten tegen de “Zionistische bezetting”, maar de oproep werd vrijwel overal genegeerd.”

  De Joden wilden op de vastendag Tisja Be’Av – waarop de verwoesting van de Tempels wordt herdacht – een bezoek brengen aan het plein waar ooit de twee Joodse Tempels stonden. Aanvankelijk besloot de politie op orders van premier Benjamin Netanyahu om de Joden toegang tot de Tempelberg te ontzeggen uit vrees dat dit een nieuwe intifada zou ontketenen. Nadat de Israёlische politie echter het moslimgeweld beantwoordde en zelfs op Palestijnse moslims schoot die grote rotsblokken en andere dingen naar de Joden en de politie gooiden, werd het plein ontruimd.

  Vervolgens werd onder druk van rechtse politici de Joden toestemming gegeven om het Tempelplein te bezoeken iets dat de spanningen  verder vergrootte. Hamas en PIJ riepen de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om de straat op te gaan en te vechten tegen de “Zionistische bezetting”, maar de oproep werd vrijwel overal genegeerd.

  Jordaniё gooide ondertussen bij monde van Ayman Safadi, de Minister van Buitenlandse Zaken, verder olie op het vuur. Safadi beschuldigde Israёl van het “schenden van de status quo” op de Tempelberg en van niet nader genoemde “schendingen”. Hij riep verder de internationale gemeenschap op om niet te zwijgen in het licht van de “Israёlische schendingen in bezet Jeruzalem”.

  Tegelijkertijd werd door de PA een nieuw ophitsingsoffensief in de Arabische media gevoerd. Arabische media berichtten dat duizenden (Joodse) kolonisten de al-Aqsamoskee hadden “bestormd” en het heilgdom hadden “vervuild”. Dezelfde media trokken de Joodse historie op de Tempelberg in twijfel en beschuldigden Israёlische “extremistische organisaties” van het organiseren van massale aanvallen op de moskee.

  Hamasterreur

  Hamas probeerde ondertussen ook op andere wijze het kruidvat te doen laten ontploffen.

  De gruwelijke moord op de Joodse student en IDF soldaat Dvir Sorek werd officieel niet opgeёist door Hamas zoals dat eerder in 2014 tijdens de klopjacht op de daders van de moord op drie Joodse jongens wel gebeurde. De Israёlische veiligheidsdiensten verklaarden echter dat tenminste één van de nu gearresteerde moordenaars van Sorek een Hamaslid was. De twee Palestijnse terroristen werden in de nacht van zaterdag op zondag door de Israёlische grenspolitie gearresteerd op het dak van een huis in het Palestijnse dorp Beit Kahil nabij Hebron. De twee werden in hun slaap verrast en gaven zich zonder verzet over aan de Counter Terrorisme Unit van de grenspoltie.

  De moord op de drie Joodse studenten in 2014 leidde vervolgens tot de derde Gazaoorlog die het leven kostte aan meer dan tweeduizend Palestijnse Arabieren en 72 Israёlis. In 2014 werd de oorlog ingeleid door de ontvoering en moord op Eyal Yifrach, Gilad Shaar, Naftali Fraenkel en later door een Israёlische actie tegen Hamasterroristen in een tunnel onder de Israёlische grens waarbij 7 Hamasleden werden gedood.

  Nu probeerde Hamas het afgelopen weekend hetzelfde te doen toen twee keer werd geprobeerd om Israёl vanuit Gaza te infiltreren. Eerst werd op zaterdag een Hamascel van vier zwaarbewapende terroristen ontdekt die bezig was om het veiligheidshek te saboteren om vervolgens een terreuraanslag in een Israёlische gemeenschap in de buurt van Gaza te plegen. De vier werden echter tijdig ontdekt door een aantal vrouwelijke IDF-soldaten en werden daarop door Israёlische sluipschutters gedood. De IDF publiceerde later foto’s waarop te zien was dat de vier terroristen tot de tanden toe bewapend waren en hun actie goed hadden voorbereid. Zij hadden messen, automatische geweren, granaten en zelfs een mortiergranaatwerper bij zich.

  Op zondag gebeurde iets dergelijks toen een Hamasterrorist uit Beit Hanoun in Gaza probeerde om Israёl te infiltreren. Die 26-jarige terrorist, Marwan Nasser, werd ook tijdig ontdekt en vervolgens onderging hij hetzelfde lot als de vier Hamasterroristen die Israёl op zaterdag probeerden te infiltreren.

  Iraanse aansturing Hamas en PIJ

  Het verschil met 2014 is dat Hamas nu beweert niets te maken te hebben met de oplaaiende terreur in Gaza en de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’. De terreurorganisatie probeert op deze wijze een nieuwe oorlog met Israёl te voorkomen en beweert dat haar leden op eigen initiatief handelden. De strategie van zowel Hamas en PIJ wordt nu bepaald door de Iraanse Republikeinse Garde (IRG) die Hamas 30 miljoen dollar per maand geeft voor bewapening en het uitvoeren van terreuraanslagen tegen Israёl.

  De Qudsbrigade van de IRG gebruikt Hamas en PIJ om de druk op Israёl op te voeren via Gaza maar ook via de gebieden onder PA-bestuur. Het verschil met 2014 is nu dat Hamas in Samaria en Judea niet meer beschikt over een duidelijke militaire infrastructuur nadat de IDF in 2014 een grote operatie uitvoerde tegen PIJ en Hamas en alle kopstukken van de organisaties arresteerde.

  Sinsdien heeft de IDF bijna dagelijks Hamas en PIJ-leden gearresteerd die bezig waren om terreuraanslagen voor te bereiden. Vorige week werden in het kader van deze doorlopende IDF-actie tegen de Palestijnse terreurgroepen een Hamasterreurcel in Hebron opgerold. De cel was in het bezit van een bom die zou worden gebruikt in een aanslag op Israёlische burgers in Jeruzalem.

  Over de auteur