Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Kan Netanyahu een nieuwe Gazaoorlog voorkomen? - Christenen voor Israël
 • Palestijnse demonstranten gooien stenen en andere projectielen naar een Israëlische legerjeep aan de overkant van het Israëlische grenshek met Gaza. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kan Netanyahu een nieuwe Gazaoorlog voorkomen?

  Yochanan Visser - 21 augustus 2019

  De situatie in het zuiden van Israël blijft uitermate gespannen nadat het afgelopen weekend opnieuw raketten werden afgevuurd op de Israëlische leefgemeenschappen daar en Hamas samen met Palestijnse Islamitische Jihad opnieuw probeerden om Israël te infiltreren.

  Er werden afgelopen weekend minimaal twee raketten op Israël afgevuurd en één daarvan werd neergehaald door het Iron Dome raketschild. Op zaterdagavond werd tevens een nieuwe infiltratiepoging gemeld vanuit Gaza. De Golanibrigade van de IDF schoot drie leden van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) dood die gewapend probeerden om Israël binnen te dringen.

  Tegelijkertijd meldden Israëlische media dat Hezbollah momenteel Hamastactieken kopieert en branden veroorzaakt in de buurt van de grens met Israël in Libanon en door blijft gaan met de overname van het grensgebied met Israël op de Syrische Golanhoogvlakte.

  “Netanyahu is van mening dat Israël aan conflictmanagement moet doen in Gaza omdat het lanceren van een nieuwe grote grondoperatie Iran in de kaart zal spelen.”

  Elwalid Succariyeh, een lid van Hezbollah die zitting heeft in het Libanese parlement, waarschuwde al in april dat de door Iran gesponsorde terreurgroep Israël in de naaste toekomst zal aanvallen via Libanon en Syrië. Hezbollahleider Hassan Nasrallah beweerde recentelijk dat zijn organisatie het vermogen heeft om Israël naar het stenen tijdperk terug te zetten via de circa 140.000 raketten die het bezit.

  In Judea en Samaria is het al evenmin rustig. Er worden dagelijks nieuwe terreuraanslagen gepleegd met messen, geweren, brandbommen en met auto’s. Vorige week vrijdag werden bijvoorbeeld twee jonge Israëlis in de buurt van het dorp Elazar in GuJa! sh Etzion door een Palestijnse Arabier uit Bethlehem bijna doodgereden terwijl zij wachtten op een bus.

  Ultimatum

  In het zuiden van Israël lijken zowel de Palestijnse terreurgroepen als het Israëlische leger zich op te maken voor de volgende confrontatie nadat Hamas Israël een ultimatum gaf maandag. PIJ, het Iraanse filiaal in Gaza, noemde de dodelijke onderschepping van de drie terroristen op zaterdagavond een “oorlogsverklaring” en wil duidelijk een nieuwe oorlog tegen Israël.

  Nadat Palestijnse leiders in Gaza op zondag waarschuwden dat de enclave een vulkaan was die ieder moment kan uitbarsten gaf Hamas Israël tot a.s. zaterdag de tijd om te voldoen aan alle voorwaarden van het niet officiële staakt-het-vuren akkoord dat tot stand kwam door Egyptische en VN bemiddeling in juni.

  Daarbij doelt Hamas op het toelaten van fondsen afkomstig uit Qatar dat al eerder contant geld afleverde in Gaza en de levering van elektriciteit aan Gaza door Israël. Wanneer Israël niet aan de eisen van Hamas voldoet dan zal er een niet gespecificeerde “escalatie” plaatsvinden het aankomende weekend aldus de door Iran gesponsorde terreurgroepen in Gaza.

  Een Hamasfunctionaris vertelde Libanese media dat er sprake is van een “beladen en woedende atmosfeer” in Gaza. De anonieme Hamasleider waarschuwde in het interview met de Libanese krant al-Akhbar dat individuele leden van de Palestijnse terreurgroepen op eigen houtje nieuwe terreuraanslagen op doelen in Israël zouden kunnen gaan uitvoeren.

  Hamas beweert dat de vloed recente pogingen om Israël te infiltreren het werk waren van jonge Palestijnse Arabieren die woedend op Israël zouden zijn voor het in stand houden van de “blokkade” op Gaza. In werkelijkheid levert Israël echter dagelijks via de Keren Shalom grensovergang honderden tonnen aan voedsel, medicijnen, brandstof en andere levensbehoeften aan Gaza.

  In Israël zijn echter maar weinig waarnemers die deze bewering van Hamas slikken. Het lijkt er sterk op dat de terreurorganisatie op deze manier wil voorkomen dat Israël een grootschalige militaire operatie tegen de terreurgroepen in Gaza zal gaan uitvoeren terwijl het op Iraanse orders blijft doorgaan met de uitputtingscampagne langs de grens met Israël.

  Hamas probeert via een desinformatiecampagne om de Palestijnse bevolking te mobiliseren voor een volgende ronde van geweld tegen Israël. Het centrale thema in die campagne is de vermeende reeks van “misdaden” van het “Zionistische kolonistenregime”  tegen de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. Hamas en PIJ beweren dat de Israëlische veiligheidsdiensten “kolonisten” (lees: Joodse Israëlis) helpen bij de “bestorming” van de moskee op de Tempelberg in Jeruzalem.

  Grondoperatie

  Premier Benjamin Netanyahu herhaalde op maandag zijn waarschuwing dat Israël zich aan het voorbereiden is op oorlog in Gaza. De premier beweerde ook dat de aanstaande verkiezingen de uitvoering van een grondoperatie tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad niet zullen beïnvloeden.

  De premier wordt in toenemende mate bekritiseerd voor zijn vermeende zwakheid ten opzichte van de Palestijnse terreurgroepen in Gaza en hij wordt langzaam aan in een positie gemanoeuvreerd waarin hij tegen zijn zin een nieuwe grootschalige campagne tegen de terreurgroepen in Gaza zal verordonneren.

  Netanyahu is van mening dat Israël aan conflictmanagement moet doen in Gaza omdat het lanceren van een nieuwe grote grondoperatie tegen Hamas en PIJ Iran in de kaart zal spelen. Iran, Hezbollah en de sjiitische milities in Syrië zijn zich al geruime tijd aan het voorbereiden op een driefrontenoorlog tegen Israël. Die meervoudige frontoorlog moet beginnen met een nieuwe Gazaoorlog, zodat de IDF gedwongen zal worden om een deel van haar strijdkrachten over te brengen naar het zuiden van Israël.

  De IDF is al geruime tijd bezig met het houden van oefeningen op een dergelijke oorlog, maar er bestaat vrees dat Israël niet voldoende middelen heeft om grote aantallen raketten die tegelijkertijd worden afgevuurd vanaf verschillende fronten tegen te houden.

  Voorkomen?

  Hamas leider Yahya Sinwar leek vorige week te zinspelen op een dergelijk scenario toen hij zei dat Hamas en PIJ in een volgende oorlog salvo’s van “honderden raketten” die simultaan zullen worden gelanceerd zal doen laten neerdalen op de Joodse staat.

  De uitermate nijpende humanitaire situatie in Gaza is door Hamas en PIJ zelf gecreëerd en dient de belangen van het zogenaamde ‘verzetsblok’, Iran, Hezbollah, sjiietische milities in Syrië en de Palestijnse terreurgroepen in Gaza die sinds eind 2017 lid zijn van het ‘verzetsblok’. Hamas heeft al aangekondigd dat de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’, de orgie van geweld die in maart 2018 begon langs de grens met Israël, in Gaza in volle hevigheid zal terugkeren dit weekend.

  Professor Benny Morris, een expert op het Palestijns Israëlische conflict, zegt nu dat Israël met één zin de meervoudige fronten oorlog kan voorkomen. Morris adviseert de Israëlische regering om Iran direct verantwoordelijk te houden voor de eruptie van nieuw geweld in Gaza en elders langs het front tegen Iran.

  Israël moet Iran duidelijk maken dat iedere poging om een meerfronten rakettenoorlog tegen Israël te beginnen via haar proxies in het Midden-Oosten zal worden beantwoord met een aanval op Iraanse steden en militaire operaties, aldus Morris.

  De Israëlische expert zegt dat de IDF en IAF (luchtmacht) veel beter in staat zijn om Iran een vernietigende klap toe te brengen dan de Iraanse Revolutionaire Garde en het Iraanse leger andersom.

  Over de auteur