Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
PA ontzegt onderdanen Israëlische medische zorg - Christenen voor Israël
 • De Palestijnse president Mahmoud Abbas. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  PA ontzegt onderdanen Israëlische medische zorg

  Yochanan Visser - 2 augustus 2019

  De Palestijnse Autoriteit heeft een nieuw dieptepunt bereikt in hun obsessie tegen Israël en Amerika: ze proberen de vestiging van een nieuw ziekenhuis voor hun onderdanen in de Gazastrook te voorkomen en de PA heeft tevens besloten dat Palestijnse Arabieren niet meer in Israëlische ziekenhuizen mogen worden behandeld.

  Het nieuwe 16 afdelingen tellende veldhospitaal, zou worden gebouwd nabij de grensovergang Erez op grens van  Gaza en Israël. Het ziekenhuis werd door Israël goedgekeurd als onderdeel van de afspraken over een staakt-het-vuren dat een aantal weken geleden met Hamas werd bereikt onder auspiciën van de Verenigde Naties, Qatar en Egypte. Het 13.000 vierkante meter tellende ziekenhuis zou worden gebouwd met hulp van een internationale NGO genaamd ‘Friendship’ (Vriendschap) en was bedoeld om de medische dienstverlening aan Palestijnse Arabieren in de Gazastrook aanzienlijk te verbeteren.

  “Het PA-ministerie van Gezondheidszorg dat vreest dat nu honderden ernstig zieke Palestijnse Arabieren zullen sterven als gevolg van een tekort aan adequate zorg.”

  Terwijl Israël het project heeft goedgekeurd, proberen ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit het project om zeep te helpen. Minister van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit, Mai Kaila, vertelde Jimmy McGoldrick, de speciale VN-coördinator voor het Midden-Oosten vredesproces, op 31 juli dat het veldhospitaal deel uitmaakt van een Amerikaans-Israëlisch plan om de Westelijke Jordaanoever “te scheiden” van de Gazastrook.

  “Als het doel van de oprichting van dit ziekenhuis humaan is, zou het beter zijn geweest om bestaande ziekenhuizen in Gaza te helpen en verder te ontwikkelen”, zei de Palestijnse minister tegen de VN-functionaris. “Dit project heeft het gezicht van menselijkheid terwijl een gevaarlijk politiek aspect wordt verborgen,” aldus Kaila. De PA minister vroeg McGoldrick om de betrokken partijen door te geven dat de regering in Ramallah zijn handen had afgetrokken van het project.

  ‘Samenzwering’

  Gaza en de Westelijke Jordaanoever zijn in feite politiek van elkaar gescheiden sinds Hamas’ gewelddadige omverwerping van het PA-regime  in  Gaza in de zomer van 2007. Sindsdien hebben de Palestijnse Arabieren twee afzonderlijke ministaten gehad die in feite altijd gescheiden zijn geweest. De afgelopen twee jaar hebben Abbas en andere PA-leiders de gewoonte ontwikkeld om alles wat hen niet aanstaat aan de regering van Donald Trump en zijn ‘Deal van de Eeuw’ te wijten.

  Wat de Palestijnse Autoriteit betreft, is zelfs het economische gedeelte van het Trumpplan, dat hen miljarden dollars biedt om de Palestijnse economie te stimuleren en de levensomstandigheden in de PA te verbeteren, een “samenzwering” die onderdeel uitmaakt van het nog niet gepubliceerde voorstel.

  Het ziekenhuisproject heeft echter weinig te maken met Trump’s vredesplan en is gerelateerd aan de rampzalige toestand in Gaza waar ziekenhuizen al tijden niet in staat zijn om alle patiënten te helpen.

  De regering van de Palestijnse Autoriteit – onder leiding van Mohammed Shtayyeh, die Abbas vorige maand als premier benoemde – was er als de kippen bij om het ziekenhuisproject af te wijzen. Shtayyeh en zijn regering nemen geen beslissingen tenzij ze zijn goedgekeurd door Abbas. Die beslissingen worden later goedgekeurd door de leiding van de Palestijnse Autoriteit (inclusief Abbas) die ze vervolgens publiceert in haar officiële media.

  Sinds de regering Trump begon te werken aan een radicaal andere benadering van het conflict tussen Israël en de Palestijnse Arabieren hebben Palestijnse leiders gewaarschuwd voor een Amerikaans-Israëlische “samenzwering” om de Palestijnse zaak te liquideren. Hiermee lijken ze elk voorstel dat niet voldoet aan de Palestijnse nationale ambities, zoals een onafhankelijke staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en de eis dat Israël miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen opneemt, af te wijzen.

  Verbod op medische zorg Israël

  Om dezelfde reden besloot de PA vorige week om iedere samenwerking met Israël te beëindigen en de akkoorden die het met de regering in Jeruzalem sloot op te zeggen. De nieuwste maatregel die PA-leider Abbas nam in verband hiermee is het verbieden van Israëlische medische zorg voor de Palestijnse Arabieren in de door Abbas bestuurde gebieden.

  De Israëlische TV zender CAN 11 berichtte donderdagavond dat de PA besloten heeft om ernstig zieke Palestijnse Arabieren niet meer naar Israëlische ziekenhuizen te sturen. Deze praktijk bestond al sinds de oprichting van de PA en heeft de levens van duizenden Palestijnse Arabieren gered omdat het Israëlische gezondheidsapparaat op een veel hoger niveau staat dan dat in de door de PA bestuurde gebieden.

  De maatregel leidde tot ontzetting in het PA-ministerie van Gezondheidszorg dat vreest dat nu honderden ernstig zieke Palestijnse Arabieren zullen sterven als gevolg van een tekort aan adequate zorg.

  Over de auteur