Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
PA richt pijlen op archeologen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  PA richt pijlen op archeologen

  21 augustus 2019

  “Leid mij in Uw waarheid en leer mij, want U bent de God van mijn heil; U verwacht ik de hele dag.” (Psalm 25:5)

  Het Israëlische Hooggerechtshof deed een paar maanden geleden een uitspraak ten gunste van de Bijbel. Het betrof een aanklacht van de Palestijnse Autoritei (PA) tegen archeologen die in Judea en Samaria opgravingen verrichtten, wat de PA als een misdaad aanmerkt. Niet afgeschrikt door de beslissing van het Hooggerechtshof, keerde de PA zich tot UNESCO om tussenbeide te komen. Ondertussen bedreigde de PA archeologen wereldwijd met een proces als ze deelnemen aan opgravingen in Israël. Een van de archeologen, een christen die al tientallen jaren betrokken is bij ‘zandzeefprojecten’ in het Heilige Land, was er uit gepikt in deze PA-aanval. Hij trok zich er echter niets van aan.

  Twee links georiënteerde Israëlische ngo’s dienden de oorspronkelijke petitie in bij een Jeruzalemse arrondissementsrechtbank. De petitie eiste dat de locatie van de opgravingen, de namen van de uitvoerende archeologen en mogelijke vondsten openbaar gemaakt zouden worden. De rechtbank verwierp de petitie, daarom gingen de twee groepen in hoger beroep bij het Hooggerechtshof. Met een verwijzing naar de Akte van Vrijheid van Informatie eisten ze dat de regering de plaatsen van elk archeologisch werk in Judea en Samaria zou bekendmaken. Ook riep hun eis de regering op de identiteit van de aldaar werkende archeologen te publiceren.

  Niet zoals bij archeologisch werk elders in Israël, valt het archeologisch werk in Judea en Samaria onder bescherming van de Burgerlijke Overheid en valt onder de Coördinator van Regering-Activiteiten in de Gebieden (COGAT). Dit is onderdeel van het ministerie van Defensie.

  Het Hooggerechtshof oordeelde dat de namen van de archeologen niet openbaar gemaakt mochten worden: dit zou hen kwetsbaar maken voor academische boycots. De BDS-beweging hanteert deze tactiek. Israëlische en pro-Israëlische hoogleraren worden regelmatig tegengehouden om hun onderzoekswerk te publiceren, lezingen te geven, deel te nemen aan academische conferenties of bezoldiging en onderzoekbeurzen te ontvangen.

  “Er bestaat een duidelijke en oprechte vrees dat het publiceren van namen van archeologen … zowel feitelijke schade zou kunnen berokkenen aan hun professionele en financiële belangen als aan de belangen van de instituten waaraan ze verbonden zijn.“
  Rechter Joseph Elron schreef in zijn verklaring van de uitspraak: “Het publiceren van de namen van de archeologen stelt hen bloot aan academische boycots op een wijze die wezenlijk hun onderzoekswerk en academische carrières kan beschadigen.”

  “Daar komt bij dat ik ervan overtuigd ben dat het openbaar maken van de identiteiten van de archeologen zelfs hun inzet de speciale opgravingen te voltooien, kan ondermijnen. Opgravingen waarover ze veel informatie hebben verzameld om hun toekomstige resultaten het licht te laten zien via academische publicaties,” schreef Elron.

  Het Hof beargumenteerde ook dat de openbaarmakingsresultaten Israëls “belangen in het kader van toekomstige onderhandelingen met de PA zou kunnen ondermijnen; en zelfs zou kunnen dienen als aanvalswapen voor partijen die Israël in de internationale arena kwaad willen doen.”

  De PA reageerde op de beslissing van het Hooggerechtshof door een waarschuwing uit te laten gaan aan archeologen wereldwijd dat deelname aan onderzoek in Israël “hen bloot zou stellen aan wettelijke aansprakelijkheid” en hun academische loopbaan zou beschadigen.
  In hun officiële verklaring van dinsdag 28 mei vroeg de PA aan musea en internationale instituten om alle archeologische voorwerpen uit Israël te onderzoeken, en “elk stuk, gestolen uit bezet Palestijns land” te weigeren.

  Dr. Stripling

  Dr. Scott Stripling

  Dr. Scott Stripling is hoofd van Het Bijbel Seminarie in Texas en directeur van Opgravingen voor Partners voor Bijbels Onderzoek. (Excavations for the Associates for Biblical Research)
  Dr. Stripling en zijn organisatie waren met name genoemd in het proces door de ngo’s aangespannen.

  “Ze wilden de namen van de bestuursleden in handen krijgen en zelfs de namen van de donoren om hen onder druk te zetten,” vertelde Stripling aan Breaking Israel News. “Het zal ons absoluut niet belemmeren. We geven er niet om want het is veel te belangrijk wat we doen.” Wat telt, is te weten dat dr. Stripling op dit moment aan het graven is in Shiloh. Hij veronderstelt dat dit de werkelijke plek van de tabernakel kan zijn, een plek van niet te meten archeologische en Bijbelse betekenis.

  “Niet alle Palestijnen zijn tegen wat we hier doen,” zei dr. Stripling. “Dit is tenslotte het onderzoek naar en studie van de geschiedenis van het land.”

  Dr. Stripling verklaarde de claims tegen hem zoals hij het begreep: “Ze claimen dat we voorwerpen vernielen en op zo’n manier de Palestijnen bestelen,” zei hij. “Dat is de positie van de Palestijnse Autoriteit en de VN.” Hij wees deze claims direct af.
  “Wij kijken er niet naar wie over dit gebied gaat,” gaf Stripling aan. “Filosofisch bekeken zitten we meer op één lijn met Israël maar wat archeologie betreft, zijn we apolitiek bezig. We werken samen met wie erover gaat. We zijn juist druk doende de voorwerpen in veiligheid te brengen. Als er een verandering in regeringsbestuur is, dan ligt alles voor hen opgeborgen, en we zouden met hen samenwerken.”

  Dr. Stripling benadrukte dat Palestijnse archeologen geen opgravingen doen in gebieden die onder huidig Israëlisch bestuur staan. “Als ze een vergunning aanvragen voor een opgraving in Israël zouden ze als handlangers van de Israëlische regering worden gezien,” legde hij uit. “Aangezien zij hier niet kunnen graven, is het voor iedereen belangrijk dat ons toegestaan wordt hiermee door te gaan. De werkelijke bedoeling van de rechtszaak was om al het archeologische graafwerk in Judea en Samaria stop te zetten totdat het conflict opgelost is.”

  “Het conflict is al zolang aan de gang sinds de tijd van Ismaël en Isaak,” zei hij. ”Er werden huizen gebouwd boven op deze plek, natuurlijk illegaal. Boeren ploegden over antiquiteiten heen. Antiquiteiten in Gebied C zijn in gevaar en we zouden die historie kunnen verliezen. (Gebied C beslaat ongeveer 60% van Judea en Samaria en valt onder Israëlisch bestuur.)

  Over de auteur