Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël gaat opnieuw naar de stembus - Christenen voor Israël
 • Premier Netanyahu staat de pers te woord in de Knesset, een paar dagen voor de Israëlische verkiezingen op 17 september. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël gaat opnieuw naar de stembus

  Yochanan Visser - 16 september 2019

  Morgen, dinsdag 17 september gaat Israёl opnieuw naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen nadat de resultaten van de verkiezingen in april de vorming van een werkbare coalitie onmogelijk maakten.

  De hele huidige campagne is opnieuw gecentreerd rond één onderwerp: een einde maken aan het bewind van de huidige Premier Benjamin Netanyahu. Om dit doel te bereiken werden al voor de verkiezingen in april nieuwe partijen gevormd. De grootste partij die toen werd gevormd was Blauw Wit, een centrum-linkse coaltie van drie partijen waarvan twee geheel nieuw.

  Blauw Wit’s coalitie van de partijen van voormalige IDF-stafchefs Benny Ganz en Moshe Ya’alon werd begin dit jaar aangevuld met de Yes Atid partij van voormalig TV-presentator Yair Lapid die een rotatieregeling opeiste voor het premierschap met Benny Ganz, mochten ze de verkiezingen winnen.

  “De meeste Israёlis kijken in hoofdzaak maar naar één ding wanneer zij het stembiljet invullen en dat is of de man die zij kiezen voor veiligheid kan zorgen in de Joodse staat.”

  Herhaling

  Bij de verkiezingen in april werd Blauw Wit de één na grootste partij met het zelfde aantal zetels als de Likoedpartij van premier Netanyahu: 35 zetels. Aanvankelijk werd gedacht dat Likoed met gemak een meerderheidscoaltie zou kunnen vormen met de kleinere rechtse partijen, maar dit scenario kwam niet uit door de opstelling van Yisrael Beiteinoe de partij van voormalig Likoedlid en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Avigdor Liberman.

  Yisrael Beiteinoe wilde niet in een nieuwe coalitie stappen met Netanyahu, officieel door grote meningsverschillen over dienstplicht van de ultra-orthodoxe Joden in Israёl, maar op de achtergrond speelden de persoonlijke relatie tussen Liberman en Netanyahu een grote rol.

  Nu dreigt een herhaling van het drama in mei en juni toen de Knesset werd ontbonden en nieuwe verkiezingen werden uitgeroepen. De peilingen laten zien dat Likoed en Blauw en Wit opnieuw in een nek-aan-nekkrace zijn verwikkeld terwijl het rechtse blok rond de 60 zetels schommelt zonder Yisrael Beiteinoe.

  Liberman stemde vorige week met de linkse partijen om de invoering van een wet te voorkomen die bepaalde dat er camera’s in ieder stemlokaal moesten worden gemonteerd. Yisrael Beiteinoe heeft ook aangegeven dat het Netanyahu niet zal aanbevelen als de kabinetsformateur na de verkiezingen op dinsdag a.s.

  Rechts blok

  Aan de rechterkant van het politieke spectrum in Israёl zijn pogingen ondernomen om het verlies van stemmen voor rechts te voorkomen door de vorming van een coalitie van kleine rechtse partijen die bij de vorige verkiezingen niet de kiesdempel passeerden.

  Het belangrijkste resultaat was de vorming van de nieuwe Yamina partij onder leiding van de populaire vorige Minister van Justitie Ayelet Shaked. Shaked behaalde bij de vorige verkiezingen samen met haar partner Naftali Bennet, de vorige minister van Onderwijs, te weinig stemmen om de kiesdrempel te passeren en staat nu met Yamina op 9 zetels volgens de laatste peilingen die dit weekend werden gepubliceerd.

  Linkse lijstverbindingen

  Bij de kleinere linkse partijen was een zelfde trend zichtbaar toen de Arbeiderspartij, die Israёl decennia regeerde, een verbond aanging met de kleine centrumpartij Gesher van Orly Levy die op het gebied van het conflict met de Palestijnse Arabieren rechtse standpunten aanhangt.

  De nieuwe partij van Arbeiderspartij leider Amir Peretz en Orly Levy staat echter op verlies in de peilingen en zal naar verwachting slechts vier of vijf zetels in de wacht slepen. Dan is er nog een nieuwe partij die werd gevormd nadat voormalig premier Ehud Barak een comeback maakte in de politieke arena.

  Barak smeedde een verbond met de ultra-linkse Meretz partij en met ex-Arbeiderspartijlid Stav Shaffir die de voorverkiezing in de Arbeiderspartij (Avodah) verloor tegen Amir Peretz.

  De nieuwe partij doet nu mee aan de verkiezingen onder de naam ‘Democratische Unie’ en zal naar verwachting slechts zes zetels krijgen.

  Bidt voor een goed en eerlijk verloop van de verkiezingen en dat het zal lukken om een goede regeringscoalitie te vormen voor het land.Meer gebedspunten Het linkse blok zal dus niet meer dan 42 tot 45 zetels krijgen en is zelfs niet in staat om een coalitie te vormen met het verenigde Arabische blok – indien men dat zou willen- dat nu op 10 zetels staat in de peilingen.

  Onvoorspelbaar vooruitzicht

  Om de zaken nog ingewikkelder te maken heeft Blauw en Wit op voorhand uitgesloten dat het een coalitie zal vormen onder het leiderschap van Netanyahu. Slechts wanneer Likoed de verkiezingen zal verliezen en vervolgens zou besluiten om een andere leider te kiezen is er een kans op de vorming van een seculiere regering van nationale eenheid met Likoed en Blauw en Wit.

  Netanyahu doet nu wat hij de afgelopen jaren steeds heeft gedaan voor de verkiezingen, hij mobiliseert het rechtse kamp in Israёl door te voorspellen dat Likoed de verkiezingen zal verliezen en roept kiezers op om op de grootste rechtse partij te stemmen om zo een voortzetting van het huidige beleid te garanderen.

  Netanyahu kent als geen ander het klappen van de zweep in verkiezingscampagnes en maakt handig gebruik van de voordelen die hij heeft als Premier.

  Campagne-activiteiten

  Dit verklaart waarom Netanyahu naar de Russische president Vladimir Putin reisde vorige week (stemmen winnen van de grote Russisch sprekende gemeenschap in Israёl) en twee ingelaste televisie toespraken hield waarin hij het bestaan van een nieuwe geheime Iranese nucleaire faciliteit onthulde en aankondigde dat zijn regering Israёlische soevereiniteit zou afkondigen over de Jordaanvallei.

  Op zaterdagavond gaf Netanyahu vervolgens interviews aan de drie grote TV-stations in Israёl iets dat hij zelden doet vanwege zijn slechte relatie met de door overwegend linkse elementen gedomineerde Israёlische media.

  De premier zal net als bij vorige verkiezingen campagne blijven voeren totdat de stemlokalen gaan sluiten en zou opnieuw voor een grote verrassing kunnen zorgen.

  Veiligheid

  De meeste Israёlis kijken in hoofdzaak maar naar één ding wanneer zij het stembiljet invullen en dat is of de man die zij kiezen voor veiligheid kan zorgen in de Joodse staat. Op dit punt heeft Netanyahu statistisch gezien een betere staat van dienst dan alle voorgaande Israёlische leiders en zijn huidige politieke opponenten.

  Het aantal doden ten gevolge van terreur is sterk afgenomen tijdens de tien jaar die Netanyahu Premier is en Israёl is grotendeels buiten het tumult gebleven dat Arabische buurstaten nog steeds teistert. Hij heeft ook succesvol geopereerd tegen Iran dat de grootste bedreiging vormt voor vrede in het Midden-Oosten en is erin geslaagd om goede relaties te ontwikkelen met zowel Putin als de Amerikaanse President Trump.

  Netanyahu was verder verantwoordelijk voor een reeks nieuwe relaties met landen die voorheen aan de kant van de Palestijnse Arabieren stonden, de Arabische golfstaten voorop.

  Daarnaast is het zo dat stembuspeilingen in Israel vaak uiterst onnauwkeurig bleken zoals het geval was in 2015 toen Likoed een veel grotere overwinning boekte dan was voorspeld.

  Over de auteur