Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israëlische soevereiniteit over Jordaanvallei, Judea en Samaria?
 • Premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Marc Israel Sellem/POOL
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëlische soevereiniteit over Jordaanvallei, Judea en Samaria?

  Yochanan Visser - 12 september 2019

  Een dag nadat de Israёlische premier Benjamin Netanyahu de wereld verraste met de onthullingen over een nieuwe geheime Iraanse nucleaire wapenfaciliteit, legde de Israёlische leider opnieuw een dramatische verklaring af.

  De verklaring was oorspronkelijk gepland voor vijf uur ’s middags, maar werd uitgesteld tot kwart over zes ’s avonds nadat het Israёlische TV station Kanaal 12 rapporteerde dat er last-minute overleg plaatsvond met het Witte Huis in Washington DC.

  Permanente controle

  Toen de premier uiteindelijk de hal in het Kfar Maccabia Hotel in Ramat Gan binnenkwam, wist iedereen al dat de verklaring over permanente Israёlische controle over de Jordaanvallei en de Dode Zee zou gaan. Deze gebieden worden door bijna iedere Israёlische politieke partij gezien als onontbeerlijk voor Israёls nationale veiligheid en zouden daarom onder definitief Israёlisch bestuur moeten worden geplaatst.

  In zowel de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria als de Jordaanvallei vallen Israёlische burgers onder militaire wetgeving en niet onder de Israёlische civiele wetgeving. Dat heeft te maken met het feit dat Israёl na de Zesdaagse Oorlog in 1967 deze gebieden niet heeft geannexeerd in afwachting van een definitieve oplossing voor het conflict met de Palestijnse Arabieren.

  Timing

  Nu de Palestijnse Autoriteit de Oslo-akkoorden nietig heeft verklaard en de verdeling van de gebieden in Judea en Samaria onder die akkoorden als niet meer relevant beschouwt, had de regering van Netanyahu de gelegenheid om zelf unilaterale stappen te zetten.

  De timing van Netanyahu’s belofte om na de verkiezingen op 17 september Israёls soevereiniteit uit te roepen over de Jordaanvallei en de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, had dus niet alleen te maken met die verkiezingen. Netanyahu besefte klaarblijkelijk dat Israёl de eenzijdige acties van de Palestijnse Autoriteit moest beantwoorden, maar besefte ook dat Amerikaanse steun voor deze annexatie hem een overwinning in de verkiezingen zouden opleveren.

  Het laatste gebeurde niet en dit was klaarblijkelijk de reden dat het afleggen van de verklaring steeds werd uitgesteld.

  Voor eens en altijd

  Netanyahu voerde, volgens verslaggevers van Kanaal 12, gesprekken met de Amerikaanse president Donald J. Trump die eerder ongekende stappen had genomen om Israёls positie vis-a-vis de Palestijnse Arabieren te versterken. Netanyahu koppelde zijn aankondiging over Israёlische soevereiniteit over de Jordaanvallei, Judea en Samaria aan de publicatie van Trump’s ‘deal van de eeuw’ – het allesomvattende plan om het Israёlisch Arabische conflict voor eens en altijd op te lossen. De ‘deal van de eeuw’ zal volgens Netanyahu direct na de Israёlische verkiezingen worden gepubliceerd.

  Meningsverschil

  Kanaal 12 en andere Israёlische media rapporteerden over een meningsverschil tussen Trump en Netanyahu over het verklaren van de annexatie over de Jordaanvallei, Judea en Samaria op dit moment.

  Uiteindelijk besloot Netanyahu om niet nu de annexatie af te kondigen, maar om een mandaat van de Israёlische kiezers voor de stap te vragen. Op deze wijze kon hij zijn gezicht redden nadat de Likoedpartij had aangekondigd dat de premier een “dramatische verklaring” zou afleggen.

  Grote woede

  De verklaring leidde niettemin tot grote woede onder Palestijnse leiders en tot hoongelach bij de linkse oppositie, maar ook bij sommige rechtse partijen in Israёl.

  Palestijnse officials noemden Netanyahu’s belofte een “oorlogsverklaring” en de nieuwe PA-premier Shtayyeh zei dat Netanyahu de “chef vernietiger van het vredesproces” was. PA-leiders zullen deze week een spoedvergadering houden over Netanyahu’s voornemen en verklaarden het vredesproces nu definitief dood. Ook herhaalden zij hun voornemen om zich niet meer aan de akkoorden met Israёl te houden.

  Oppositie

  De grootste oppositiepartij Blauw en Wit liet weten dat Netanyahu’s verklaring niets meer was dan politieke propaganda en beloofde de meer dan tien jaar durende regering van Netanyahu over Israёl op 17 september te beёindigen.

  De nieuwgevormde rechtse partij Yamina deed de verklaring af als politiek gedraai en zei in een verklaring dat wanneer Netanyahu inderdaad de annexatie wilde, hij dat vandaag kon doen door zijn kabinet bijeen te roepen en een stemming over de beslissing te houden.

  “Er is geen behoefte aan wetgeving (op dit punt). Wij zullen hem onmiddellijk steunen,” verklaarde Yamina, dat eraan toevoegde dat wanneer dit niet zou gebeuren het volk zou weten dat Netanyahu’s verklaring niets meer was dan een verkiezingsstunt.

  Onenigheid

  De kwestie leidde naar verluidt ook tot onenigheid in het Witte Huis waar president Trump een conflict kreeg met zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. Goed ingevoerde Amerikaanse bronnen vertelden Christenen voor Israёl dat de dag voor Netanyahu’s verklaring Bolton een scherp conflict had met Trump dat uiteindelijk tot ontslag leidde van de adviseur.

  Trump ontsloeg Bolton in een Twitterbericht, nadat de adviseur op hetzelfde medium aankondigde dat hij op woensdag een gesprek met Trump zou hebben over zijn functie. Bolton staat bekend om zijn havikdenkbeelden en zijn onvoorwaardelijke steun voor Israёl. Hij wilde ook een nog hardere aanpak van Iran en sloot oorlog en regimeverandering met en in Iran niet uit.

  Het ontslag van Bolton kwam drie dagen nadat Trumps speciale afgezant voor het Midden-Oosten Jason Greenblat aftrad. Greenblat wordt over het algemeen, samen met Trumps schoonzoon Jared Kushner, gezien als de architect van de ‘deal van de eeuw’.

  Over de auteur