Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Krachtmeting in Libanon - Christenen voor Israël
 • Israëlische artillerie bij Kiryat Shmona, langs de grens met Libanon. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Krachtmeting in Libanon

  Yochanan Visser - 3 september 2019

  Hezbollah en Israёl kwamen op zondag voor het eerst sinds 2006 dichtbij een oorlog. Dit gebeurde nadat de Libanese terreurorganisatie een aantal antitankraketten afvuurde op een IDF-basis nabij Avivim op de grens met Libanon. Bij die aanval werden IDF-jeeps op de basis geraakt. De IDF verwachtte de aanval al, die kwam nadat het Israёlische leger vorige week zondag twee keer de Iraniёrs en Hezbollah vernederde zoals we hieronder zullen zien.

  Het Israёlische leger demonstreerde na de aanval zijn imponerende kwaliteiten toen het allerlei tactieken gebruikte die Hezbollah op het verkeerde been zetten en die een oorlog voorkwamen.Eén van deze tactieken was het creёeren van een rookgordijn langs de Libanese grens dat Hezbollah het zicht ontnam op de activiteiten van de IDF en daarmee verdere raketaanvallen nutteloos maakten.

  Een andere tactiek had direct te maken met psychologische oorlogsvoering en was bedoeld om Hezbollah het gevoel te geven dat men zijn doel had bereikt. De IDF liet een helicopter aanrukken naar de Avivim basis die gezonde Israёlische soldaten in met ‘bloed’ doordrenkte verbanden afvoerde naar het ziekenhuis in Haifa waar ze gezond werden verklaard. Hezbollah had inmiddels al een triomfantelijke verklaring uitgegeven waarin werd beweerd dat er gewonden en doden waren op de IDF-basis.

  “Soleimani realiseert zich zeer waarschijnlijk dat zijn troepen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze de capaciteiten van het Israëlische leger kunnen evenaren.”

  De IDF bombardeerde ook Hezbollahdoelen in zuidelijk Libanon met artillerie en viel 30 posities van de terreurgroep aan. Daarna onthielden beide partijen zich van verdere acties.

  Inlichtingen en technologie

  De aanloop tot de confrontatie op zondag begon een week geleden. Na het uitbreiden van acties tegen de Iraanse dreiging naar Irak – waar Iran sjiitische milities probeert te bewapenen met ballistische raketten die Israël kunnen bereiken – besloten Israëls leger en regering klaarblijkelijk dat de situatie in Libanon een soortgelijke strategiewijziging vereist.

  Nadat de Iraanse Revolutionaire Garde vorige week zondag op het punt stond een massale aanval met onbemande vliegtuigen (UAV’s) uit te voeren op het noorden van Israël, liet het Israëlische leger zijn indrukwekkende capaciteiten zien in de oorlog tegen Iran. De Israëlische luchtmacht voorkwam een massale Iraanse UAV-aanval vanuit Syrië op noord-Israël die was gepland door de sluwe commandant van de Qudsbrigade, Qassem Soleimani, door raketten af te vuren op de UAV’s die allen werden vernietigd.

  “Iran heeft nergens immuniteit”, zei de Israëlische premier Benyamin Netanyahu na de IAF-actie in Syrië en waarschuwde Soleimani en Hezbollah later dat Israël weet wat ze van plan zijn. Het Israëlische leger (IDF) lijkt inderdaad kennis te hebben van vrijwel elke beweging van de Qudsbrigade en zijn bondgenoten, de soennitische en sjiitische terreurbewegingen in het Midden-Oosten.

  Het is een feit  dat de IDF de zorgvuldig geplande aanval op de Israëlische gemeenschappen in het noorden van Israël voorkwam door gebruik te maken van de voorsprong op het gebied van inlichtingen en technologie. Hetzelfde gebeurde de afgelopen maanden met de militaire opbouw van de door Iran gestichte en gefinancierde al-Hashd al-Shaabi koepelorganisatie van voornamelijk sjiitische milities in Irak.

  Elke poging om Iraanse ballistische raketten te leveren aan al-Hashd al-Shaabi is de afgelopen maanden gedwarsboomd door de Israëlische luchtmacht. In Libanon was het Israëlische leger echter voorzichtig  geen militair geweld te gebruiken om de Iraanse pogingen om primitieve raketten in geleide projectielen om te zetten en andere geavanceerde wapens aan Hezbollah te leveren, te dwarsbomen.

  In plaats daarvan gebruikte premier Benjamin Netanyahu diplomatie om Iran te beletten de noodzakelijke componenten te leveren voor de conversie van die raketten. De Amerikaanse regering voerde vervolgens de druk op de Libanese regering op om Hezbollah te beteugelen. Dit gebeurde nadat Netanyahu tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind 2018 onthullingen had gedaan over het geheime raketprogramma van Iran in Libanon.

  Tijdens die toespraak onthulde Netanyahu de locatie van drie geheime fabrieken waar raketten worden omgebouwd in Beiroet, nabij de internationale luchthaven van Libanon. “Ik heb vandaag een boodschap voor Hizbollah: Israel weet alles. Israel weet ook wat je doet en Israël weet waar je het doet. En Israël laat je er niet mee wegkomen, ‘zei de Israëlische leider destijds.

  Aanval in Beiroet

  Netanyahu overdreef niet over de mogelijkheden van Israël om inlichtingen te verzamelen, zoals bleek uit een incident in Beiroet vorige week zondag, dat door de internationale media verkeerd werd geïnterpreteerd. Een paar uur nadat IAF-gevechtvliegtuigen de Iraanse UAV’s in het dorp Aqraba bij Damascus hadden uitgeschakeld, deed Israël iets dat in jaren niet werd gezien tijdens het conflict met Iran en haar bondgenoten.

  Twee onbemande vliegtuigjes explodeerden in de buurt van het mediacentrum van Hezbollah in het Moawas-district en het hoofdkantoor van de terreurorganisatie in de wijk Dahiyeh. Later bleek dat deze UAV’s werden gebruikt om een nieuwe Iraanse poging om componenten te leveren voor de conversie van ruwe raketten te dwarsbomen, rapporteerde The Times.

  De twee onbemande toestellen, geladen met 5,5 kilo explosieven waren in Dahiyeh en Moawas om de levering van een planetaire mixer te voorkomen. Dit is een industriële mixer met een gewicht van ongeveer acht ton die wordt gebruikt om vaste brandstof te produceren die de motorprestaties van raketten en hun nauwkeurigheid verbeteren , meldde het Britse tijdschrift.

  Toen twee vrachtwagens met de industriële mixer eindelijk verschenen nabij een parkeerplaats in Beiroet, werden ze aangevallen door de UAV’s. Belangrijke onderdelen van de precisierakettechnologie werden beschadigd en een computerbesturingssysteem dat nodig was voor de conversie van ongeleide raketten in geleide precisie raketten werd vernietigd.

  De mislukte overdracht van de mixer en de computersystemen was onderdeel van een Iraans plan om het precisieraketproject te verplaatsen van Syrische bodem naar civiele gebieden in Beiroet. Blijkbaar dachten de Iraniërs en Hezbollah dat Israël geen aanval op Beiroet zou durven uit te voeren om burgerslachtoffers te voorkomen en het risico van een nieuwe oorlog met Hezbollah te vermijden. Ze maakten opnieuw een denkfout.

  Precisieraketarsenaal

  De Israëlische regering is vastbesloten om Hezbollah een precisieraketarsenaal in Libanon te ontzeggen en om de mogelijkheden van de organisatie om een massale verrassingsaanval op de Joodse staat uit te voeren te beperken. Hezbollah is al in het bezit van ongeveer 140.000 raketten die elk deel van Israël kunnen bereiken, maar heeft slechts enkele tientallen GPS geleide raketten tot haar beschikking.

  Israëlische functionarissen schatten dat indien er niets wordt gedaan, Hezbollah binnen tien jaar meer dan 1.000 precisieraketten zal bezitten. Hezbollah heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het vitale civiele en militaire installaties in de Joodse staat zal aanvallen met deze raketten in een toekomstige oorlog met het Israëlische leger.

  Om die reden begon de IDF na de incidenten vorige week zondag met voorbereidingen op een militaire reactie door Hezbollah en sloot wegen af in de buurt van de grens met Libanon terwijl het Iron Dome anti-raketschild en andere militaire uitrusting werden overgebracht naar het noorden van Israёl.

  De voorspelling dat de Iraanse as op dit moment geen oorlog tegen Israёl zou beginnen, kwam uit. Hezbollah onthield zich van het lanceren van raketten uit haar arsenaal van 140.000 op dorpen en steden in het noorden van Israёl en onthield zich ook van verdere aanvallen na het incident in Avivim. Dit gebeurde ongetwijfeld op orders van Iran.

  Soleimani is nog steeds bezig met de troepenopbouw in Syrië en na het debacle vorige zondag realiseert hij zich zeer waarschijnlijk dat zijn troepen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze de capaciteiten van het Israëlische leger kunnen evenaren. De confrontatie op zondag bevestigde deze theorie.

  Over de auteur