Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Opnieuw raketten vanuit Syrië - Christenen voor Israël
 • Iraanse militairen bij een prototype van een Iraanse drone. - Foto: Fars/Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Opnieuw raketten vanuit Syrië

  Yochanan Visser - 11 september 2019

  De spanningen tussen Israёl en Iran liepen de laatste dagen verder op nadat door Iran gesteunde sjiitische milities vanuit Syriё probeerden om de Joodse staat opnieuw te bestoken met raketten.

  Dit gebeurde nadat onbekende onbemande vliegtuigen (UAV’s) sjiitische milities in de door Iran gecontroleerde grensstad Al-Bukamal op de Syrische-Irakese grens bombardeerden. Bij die aanval, die waarschijnlijk door de Israёlische luchtmacht (IAF) werd uitgevoerd, kwamen 18 leden van de door Iran opgerichte- en gesteunde milities om het leven.

  Het Israёlische leger (IDF) zweeg in alle talen over de aanval op Al-Bukamal, dat een belangrijke schakel vormt in de zogenaamde landbrug die Iran al jaren probeert te realiseren tussen de Iraanse grens in de provincie Nineveh in Irak en de Golan Hoogvlakte in Israёl.

  Mislukte raketaanval

  De IDF bevestigde wel dat sjiitische milities in de buurt van Damascus achter de mislukte raketaanval op Noord-Israёl zaten. Alle raketten die op zondag werden gelanceerd vielen echter op Syrisch grondgebied en richtten geen schade in Israёl aan. Iets dergelijks gebeurde op 10 mei 2018 toen meer dan 30 raketten vanuit Syriё richting Noord-Israёl werden gelanceerd en slechts vier de Golan Hoogvlakte bereikten.

  Hezbollah

  Dan is er verder de spanning met Hezbollah in Libanon die afgelopen weekend weer opliep, nadat de terreurorganisatie een onbemand Israёlisch verkenningsvliegtuig uit de lucht schoot.

  Hizbollah had al aangekondigd dat het maatregelen zou nemen om Israёlische vliegtuigen te beletten om het Libanese luchtruim te gebruiken voor acties in Syriё en Libanon. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei dat zijn organisatie en andere door Iran gesteunde groepen in het midden van een “grote campagne” tegen de Joodse staat zijn.

  De IDF begon op maandag een grootscheepse militaire oefening die bedoeld is als voorbereiding op een meervoudige frontoorlog tegen Hezbollah en haar door Iran gesteunde bondgenoten in Syriё en Gaza.

  Nieuwe ontwikkelingen

  Op dat laatste front waren er dit weekend ook nieuwe ontwikkelingen die door de IDF worden gezien als bewijs dat Iran aan de touwtjes trekt in de Gazastrook.

  Hamas gebruikte voor het eerst een onbemand vliegtuig (UAV) om een IDF-basis te bombarderen nabij Gaza. De UAV slaagde erin om een bom te laten vallen op één van de gebouwen van de basis, maar die richtte slechts schade aan het gebouw aan. Iran is een wereldleider in het gebruik van UAV’s voor militaire missies en besloot onlangs om 30 miljoen dollar per maand aan Hamas te geven om de uitputtingsoorlog tegen Israёl voort te zetten.

  Nieuwe confrontatie

  De UAV-aanval leidde bijna tot een nieuwe confrontatie tussen de terreurgroepen in Gaza en de IDF, toen de Israёlische gevechtsvliegtuigen een vergeldingsaanval op doelen van Hamas uitvoerde en Hamas of Palestijnse Islamitische Jihad reageerde met nieuwe raketbeschietingen op Zuid-Israёl. Hamas haalde later een Israёlische UAV uit de lucht boven het zuiden van de Gazastrook.

  Onthulling

  Op maandagavond zette Israёl een nieuwe stap in de psychologische oorlog met Iran toen premier Benjamin Netanyahu bekendmaakte dat Israёl een nieuwe geheime Iraanse faciliteit had ontdekt ten zuiden van de stad Isfahan. De faciliteit in de regio Abadeh was al in januari ontdekt tijdens de Mossadactie in het Iraanse nucleaire archief in Teheran en werd gebruikt voor de ontwikkeling van een kernwapen, aldus Netanyahu.

  De premier zei vervolgens dat Iran tussen juni, toen een Israёlische spionagesatelliet foto’s maakte van het complex in Abadeh, en september de hele faciliteit met de grond gelijk had gemaakt om zo eventuele radioactieve sporen uit te wissen.

  Netanyahu herhaalde dat Israёl precies weet wat Iran van plan is te doen, waar en wanneer, en riep de internationale gemeenschap op om “te ontwaken”. Slechts “druk, druk en nog eens druk” kan Iran’s mars naar de bom en haar agressie in de regio stoppen, waarschuwde de Israёlische leider.

  Zijn onthulling is ongetwijfeld waar, net zoals hij gelijk had toen hij eind vorig jaar beweerde dat Iran een niet-gedeclareerde nucleaire faciliteit had in Teheran. Het Internationale Atoom Agentschap (IAEA) in Wenen heeft Iran nu om opheldering gevraagd nadat haar inspecteurs grondmonsters hadden genomen in de door Netanyahu onthulde faciliteit in Teheran. Die monsters bevatten sporen van uranium, aldus westerse diplomaten die met Reuters spraken. De Iraniёrs weigeren echter om te reageren op het verzoek van de IAEA.

  Timing

  De timing van Netanyahu’s nieuwste onthulling over het Iraanse nucleaire programma leidde tot speculatie in de Israёlische media en oppositie over verborgen motieven zoals de naderende Israёlische verkiezingen.

  Werkelijke reden

  De werkelijke reden voor de onthulling op dit moment lijkt echter het vermeende voornemen van president Donald Trump om onderhandelingen te beginnen met het Iraanse regime over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek en een Frans plan om de Iraanse economie te redden. Trump heeft laten doorschemeren dat hij bereid is om de Iraanse president Hassan Rouhani te ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende maand.

  Netanyahu heeft al laten weten dat dit niet het juiste moment is om onderhandelingen te beginnen met Iran, nu de economie van het land op instorten staat en de ‘maximale-druk-campagne’ vruchten begint af te werpen.

  Israёl is ook falikant tegen het plan van de Franse president Emanuel Macron om Iran kredieten te verstrekken ter waarde van 15 miljard dollar op voorwaarde dat Iran zich opnieuw gaat houden aan de bepalingen van het nucleaire akkoord, de zogenaamde JCPOA.

  Schending

  Netanyahu’s  onthulling over het nucleaire complex in Abadeh is nieuw bewijs dat Iran zich niet houdt aan het zogenaamde NPT, het verdrag tegen de  verspreiding van kernwapens, dat de Islamitische Republiek ondertekende. De onthulling bewijst ook dat Iran de bepalingen van de JCPOA schond.

  Iran heeft al drie overtredingen van de JCPOA op haar geweten nadat de Amerikaanse regering uit het nucleaire akkoord stapte. De meest recente overtreding is het Iraanse voornemen om weer hoog verrijkt uranium te gaan produceren via nieuwe centrifuges die de uitbreektijd naar een nucleaire bom aanzienlijk kunnen verkorten. Het Internationale Atoom Agentschap blijft echter beweren dat Iran cooperatief is met de VN-organisatie, terwijl Iran Israël beschuldigt van voorbereidingen op oorlog.

  Over de auteur