Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Presbyteriaanse steun BDS schaamteloos racistisch' - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Presbyteriaanse steun BDS schaamteloos racistisch’

  13 september 2019

  “Want u bent een heilig volk voor de HEERE, uw God. De HEERE, uw God, heeft ú uitgekozen uit alle volken op de aardbodem om voor hem een volk te zijn dat Zijn persoonlijk eigendom is.” (Deuteronomium 7:6)

  Vorig jaar besloot de Algemene Vergadering van de Presbyteriaanse Kerk in Amerika om een Amerikaanse onroerend-goed firma (REMAX) op te roepen te stoppen met de verkoop en verhuur van huizen en appartementen in Judea en Samaria. Dominee dr. J. Herbert Nelson uit Illinois schreef namens de Presbyteriaanse Kerk een brief schreef aan REMAX met het verzoek en dreigde daarbij met “schadelijke risico’s” waarmee het bedrijf te maken zou krijgen als ze in de genoemde gebieden bleven opereren.

  Het Jerusalemite Initiative, een non-profitorganisatie ten behoeve van Arabische christenen in en rond Jeruzalem, schreef een protestreactie op de brief van dominee Nelson. Zij vonden dit besluit “een vertoon van volstrekte onkunde”.
  “Ik schrijf u als een Arabisch sprekende Israëlische christen van de Grieks-orthodoxe kerk. Ik ben geboren in de christelijke wijk van de Oude Stad van Jeruzalem en ik bezocht christelijke scholen in Ramallah en Bethlehem”, schreef de christelijke Elias Zarina, medeoprichter van het Jerusalemite Initiative.

  Hij vervolgde: “Als een niet-Joodse Israëli, kan ik u verzekeren dat elke oproep tot boycotten van welk bedrijf dan ook dat in Israël zaken doet, van invloed is op – en schade doet aan christenen, moslims en andere minderheden die in Israël leven en deel uitmaken van de economie, de werkende klasse en de Israëlische samenleving. Daar komt bij dat veel Palestijnen er de voorkeur eraan geven te werken bij Israëlische bedrijven in Judea, Samaria en Jeruzalem vanwege het feit dat de lonen meer dan drie keer zo hoog zijn als het gemiddelde loon onder de Palestijnse Autoriteit. Het werken bij Israëlische bedrijven voorziet ook in alle sociale voordelen die de Palestijnse Autoriteit niet heeft. Voor ons is het precies hetzelfde als voor elke Israëlische Jood, er bestaat geen discriminatie.”

  “‘Oost Jeruzalem’, ‘nederzettingen’ en ‘Westoever’ zijn politieke termen. De juiste Bijbelse historische term is eenvoudigweg Jeruzalem, Judea en Samaria waar de Joodse gemeenschap en buurtschappen bestonden in de oude Joodse historische plaatsen. Het is voor mij behoorlijk beschamend dit aan een dominee te schrijven en hem eenvoudige Bijbelse feiten uit te leggen. Men kan niet een land waartoe men behoort en waar zijn voorvaders woonden, ‘koloniseren’ – inwoners van de nederzettingen worden ook wel kolonisten genoemd. Op dezelfde manier geldt dit voor christenen van verschillende denominaties die in het Heilige Land geboren zijn: wij zijn de nakomelingen van de inheemse Joden en Aramese stammen die in het gebied woonden. Wij zijn de nakomelingen van de eerste volgelingen van Jezus en de eerste christenen die het christendom aan de wereld brachten. Wij zijn hier om de wieg van het christendom te bewaren.”

  “Wij versterken de banden met onze Joodse broeders en met de staat Israël die zorgt voor onze veiligheid, vrijheid van godsdienst, eredienst en meningsuiting en gelijke democratische rechten. Dit alles is alleen mogelijk omdat Israël bestaat als een Joodse staat!
  Jullie boycot is antichristelijk en staat in schril contrast met pogingen die leiden tot samenleven, onderling begrip van elkaars religie en goede onderlinge betrekkingen. Jullie acties brengen schade toe aan allen hier in Israël: christenen, Joden, druzen, Arabieren, moslims en anderen. Stop met jullie onkunde en blijf met jullie handen af van het Heilige Land Israël.”

  Schaamteloos racistisch

  Amit Barak, eveneens een medeoprichter van het Jerusalemite Initiative, merkte op dat deze stap van de Presbyteriaanse kerk schaamteloos racistisch is en geen enkel positief doel of voordeel voor Palestijnen oplevert. “Palestijnen zouden nooit via REMAX aan Joden bezittingen verkopen of verhuren,” zei Barak. Hij haalde een wet van de PA aan die zulke onderhandelingen met Joden bestraft met marteling en dood. “Dit initiatief roept REMAX op te stoppen met in feite het faciliteren van verkopen en verhuren tussen twee Joodse partijen. De Presbyteriaanse kerk wil Joden verhinderen zaken te doen, zelfs als er geen Palestijnen of niet-Joden bij betrokken zijn.”

  De BDS-beweging is gericht op het boycotten van bedrijven in Judea, Samaria, Oost Jeruzalem en de Golan. Zoals Barak al juist aangaf, gaat het nieuwe initiatief van de Presbyteriaanse kerk verder dan dat; ze bestrijden hiermee ook bedrijven die zaken doen met Joodse bedrijven in Israël zelf en ze proberen zelfs Joden te verbieden met elkaar handel te drijven. Het lijkt erop dat de Presbyteriaanse boycot gelijkenis vertoont met nota bene de Neurenberger Wetten in het Duitsland van 1939: Joden mogen geen enkele bedrijfsvoering uitoefenen …

  “De Presbyteriaanse kerk claimt dat hun steun voor BDS bedoelt om Joden en Palestijnen bij elkaar te brengen, om een vreedzame oplossing te bieden,” zei Barak. “Maar hun acties bereiken dit duidelijk niet. Ze werken samenleven tegen voordat het zelfs maar kan beginnen. Deze aanpak kent alleen maar verliezers.”

  Tegen christelijke waarden

  Zarina is fel tegen het Presbyteriaanse boycotinitiatief op godsdienstige gronden. “Dit gaat in tegen de christelijke waarde van vriendelijk-zijn jegens alle mensen,” vertelde Zarina aan Breaking Israel News. “BDS is geen christelijke houding, en zeker niet iets wat Arabische christenen graag zouden willen. BDS komt van buitenstaanders die absoluut niet begrijpen wat het feitelijk doet met mensen. Iemand z’n handel afnemen is het ergste wat je maatschappelijk iemand kunt aandoen. Veel Arabieren werken in de bouw en aanverwante fabrieken. Samenleven komt van onderop, van mensen die samen werken en wonen.”

  “Dit is zelfs meer waar als het over BDS gaat die Joden in Israël treft,” zei Zarina. “Het christendom is gebaseerd op het Jodendom en begon in Israël. Ik ben tegen elke vorm van racisme en dit is voluit racisme,” zei Zarina. “Israël is het enige land in deze regio waar ik kan werken en mijn gezin kan grootbrengen als een christen.”

  Erger dan BDS

  De Presbyteriaanse omarming van BDS gaat verder dan het alleen maar boycotten van bedrijven in alle gebieden van Israël (waaronder grote zaken binnen de ‘groene lijn’ zoals Elbit en Ahava.) De Presbyteriaanse kerk boycot ook multinationale firma’s die aan Israël verkopen. In 2014 stemde de Algemene Vergadering van de Amerikaanse Presbyteriaanse kerk ermee in niet langer te investeren in bedrijven als Caterpillar, Motorola en Hewlett-Packard.

  De anti-Israël beweging van de Presbyteriaanse kerk wordt geleid door de organisatie Israël Palestina Missie Netwerk (IPMN). NGO Monitor – een waakhond website voor niet regering gebonden organisaties – stelde vast dat op de sociale media van IMPN antisemitische mededelingen verschijnen: hun Facebook pagina is “een site die haat zaait onder de beschermende vleugels van de Presbyteriaanse kerk.”
  “Geen enkele antisemitische uitlating werd afgekeurd door het leiderschap van de IMPN of andere leden van de Facebook groep,” schreef Yitzhak Santis, de directeur van de NGO Monitor. “Verschillende leden van de raad van de Presbyteriaanse kerk zijn ook leden van deze groep, en zij hielden hun mond.”

  De Presbyteriaanse kerk is in het verleden ook al beschuldigd van institutioneel antisemitisme. In 2014 publiceerden ze een ‘kerkelijke studiegids’ met de titel: Zionisme ontmanteld. De Bond tegen Laster (Anti Defamation League) gaf een verklaring uit die aangaf dat het boek “wellicht het meest antisemitische document is dat door een van de voornaamste Amerikaanse kerken in de afgelopen tijd werd uitgegeven.”

  Over de auteur