Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Psychologische oorlog met Hezbollah - Christenen voor Israël
 • Een Israëlische legerjeep van het type humvee. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Psychologische oorlog met Hezbollah

  Yochanan Visser - 5 september 2019

  Commentatoren in Israël blijven speculeren over wat er precies gebeurde tijdens de confrontatie tussen de IDF en Hezbollah afgelopen zondagmiddag. Het gaat daarbij om een incident op een weg vlakbij de grens met Libanon in de buurt van Moshav Avivim.

  Op maandag publiceerde Hezbollah een video waarin een aanval met een Kornet antitankraket op een IDF-voertuig nabij Avivim was te zien. De IDF Humvee werd met twee Kornet raketten bestookt maar het blijft onduidelijk of het voertuig ook werd geraakt.

  Op de video is te zien hoe de Humvee verdwijnt in een bal van vuur, maar niet wat er daarna gebeurde. Haaretz-analyst Amos Harel rapporteerde dat de tweede Kornet het voertuig raakte maar dat de bemanning van vijf ongedeerd bleef.

  “De truc had tot doel om de confrontatie te de-escaleren en om een derde Libanonoorlog te voorkomen.”

  Harel zegt dat de aanwezigheid van de IDF-ambulance een “operationele fout” was. De Humvee had daar nooit moeten zijn volgens de analyst die verder beweerde dat Israël nu in een nieuwe oorlog verwikkeld zou zijn wanneer de bemanning van de ambulance inderdaad zou zijn gedood. Het laatste is ongetwijfeld waar. Harel liet echter in zijn analyse een belangrijk gegeven weg dat een ander licht doet schijnen op het incident.

  In scène gezet

  Korte tijd nadat de Humvee werd geraakt door de Kornetraket berichtten de media dat een aantal IDF-soldaten gewond was afgevoerd naar het Rambamziekenhuis in Haifa. Video’s en foto’s van de evacuatie van de soldaten werden later door de IDF op de sociale media gepost. Later bleek dat de hele evacuatie met de ‘gewonde’ soldaten in scene was gezet om Hezbollah om de tuin te leiden. De soldaten bleken verbanden met nepbloed te hebben en werden direct na aankomst in Rambam weer ontslagen uit het ziekenhuis.

  De truc had tot doel om de confrontatie te de-escaleren en om een derde Libanonoorlog te voorkomen. Het werkte. Hezbollah publiceerde een triomfantelijke verklaring waarin werd beweerd dat een aantal IDF-soldaten was gedood tijdens de Kornetaanval en dat de hele operatie een overwinning inhield op de Zionistische vijand. Korte tijd later keerde de rust terug in zowel in Zuid-Libanon als Noord-Israël.

  Pas nadat de rust terugkeerde en het duidelijk werd dat Hezbollah had afgezien van een verdere escalatie door middel van haar rakettenarsenaal publiceerden zowel de IDF als premier Benjamin Netanyahu verklaringen waarin werd gezegd dat er geen IDF-soldaten gewond of gedood waren. Het was duidelijk dat er sprake was van bewuste mediamanipulatie met het doel om Hezbollahs gedrag te beïnvloeden.

  Lokaas

  Er was waarschijnlijk meer aan de hand. Zoals Harel berichtte werd de IDF-jeep geraakt door de tweede Kornetraket zoals in de aanloop van de Tweede Libanonoorlog, toen in juli 2006 twee IDF-Humvees werden vernietigd en de inzittenden werden gedood. Een Kornetraket is ontworpen om het pantser van een tank binnen te dringen en om de tank op te blazen. De IDF-Humvee ambulance is weliswaar ook gepantserd maar is kwetsbaarder dan een tank.

  Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat de bemanning van de ambulance ongedeerd zou zijn na de enorme explosies die op de video te zien waren. Dit roept de vraag op wat er precies gebeurde met de bemanning en of er sprake was van een operationele fout.

  Aangezien de IDF de misleidingsoperatie duidelijk had gepland, lijkt het ook onwaarschijnlijk dat de aanwezigheid van de ambulance zo dicht bij de grens een “operationele fout” was. Het Israëlische leger had immers de wegen in een straal van vijf kilometer van de grens met Libanon afgesloten in de dagen voor de Hezbollahaanval.

  Waarschijnlijker is dat de ambulance als ‘lokaas’ diende voor Hezbollah. Recentelijk verschenen er in de Israëlische media rapporten gepubliceerd over het gebruik van levensgrote poppen die in IDF-uniforms in jeeps werden gefotografeerd langs de grens met Libanon.

  Psychologische oorlog

  Het Israëlische leger werkt verder al jaren aan de ontwikkeling van automatisch bestuurde voertuigen die onbemande patrouilles en andere taken kunnen uitvoeren. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat het Israëlische leger een onbemande Humvee met poppen gebruikte en de hele operatie opzette om Hezbollah een nieuwe nederlaag toe te brengen in de psychologische oorlog die gevoerd wordt tegen de Iraanse as.

  Aan het eind van 2018 gebeurde hetzelfde met Hezbollah’s tunnelproject. Indertijd publiceerde de IDF een video waarop te zien was dat een Hezbollahterrorist een door de IDF ontdekte tunnel kwam inspecteren. De man wilde een camera inspecteren die door de IDF via een schacht in de tunnel was geplaatst. Op het moment dat de terrorist vlak bij de camera kwam, ontplofte een kleine bom in zijn gezicht waarop hij als een bange haas wegrende.

  De publicatie van die video en de IDF-operatie op zondag hadden ten doel om Hezbollah en andere Iraansae bondgenoten duidelijk te maken dat het Israëlische leger superieur is en inderdaad weet wat Iran en Hezbollah van plan zijn, waar en wanneer, zoals Premier Netanyahu recentelijk duidelijk maakte.

  Over de auteur