Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Spanningen Israël en Palestijnse Autoriteit nemen toe - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Spanningen Israël en Palestijnse Autoriteit nemen toe

  Yochanan Visser - 3 september 2019

  Terwijl alle ogen waren gericht op Israёls noordelijke front waar Hezbollah raketten gebruikte om een IDF-basis aan te vallen op zondag, groeiden de spanningen tussen Israёl en de Palestijnse Autoriteit (PA). Dit gebeurde nadat de PA besloot om bouwvergunningen af te geven voor het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria, de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’.

  Kort daarvoor had de PA aangekondigd dat het de verdeling van Judea en Samaria onder de Oslo-akkoorden niet langer zou respecteren en Palestijnse soevereiniteit zou uitbreiden tot de C-gebieden die alle Joodse dorpen en steden huisvesten.

  Een andere maatregel die de PA nam en die de spanningen in Judea en Samaria verder verhoogden was het toestaan van patrouilles door de Palestijnse veiligheidsdiensten in het C-gebied. Tot nu toe onthielden de PA-veiligheidsdiensten zich van het patrouilleren van deze gebieden die voornamelijk Joodse dorpen en steden huisvesten en bedekten hun zwaailichten wanneer zij door het C-gebied reden.

  Annexatie

  De PA deed het voorkomen alsof de nieuwe maatregelen een reactie waren op de aankondiging van Premier Benjamin Netanyahu dat hij van plan is om de C-gebieden die Joodse dorpen en steden huisvesten eindelijk te annexeren. Netanyahu herhaalde tijdens een toespraak in Elkana in Samaria dat hij “Joodse soevereiniteit” over de Israelische gemeenschappen in Judea en Samaria wilde.

  “Met God’s hulp zullen we Joodse soevereiniteit over alle nederzettingen uitbreiden,” zei de Premier die eraan toevoegde dat die zogenaamde nederzettingen deel uit maken van het (Bijbelse) land Israёl en binnenkort ook van de staat Israёl. Tot nu toe werd de Israёlische wetgeving niet toegepast in de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria. In plaats daarvan vallen deze gemeenschappen onder de militaire wetgeving van de IDF.

  Netanyahu zei niet wanneer hij van plan was om zijn voornemen te gaan uitvoeren en dat leverde hem kritiek op van de sommige van de rechtse partijen en van de lnikse partijen die hem beschuldigden van verkiezingstrucs.

  Tegenwerking EU

  Saeb Erekat, de secretaris generaal van de PLO, riep de internationale gemeenschap op tot het invoeren van sancties tegen Israёl. “Genoeg van de immuniteit van strafmaatregelen: er is internationale verantwoordelijkheid na tientallen jaren van misdaden”, zei Erekat in reactie op Netanyahu’s speech in Elkana.

  Het Palestijnse leiderschap in Judea en Samaria zegde onlangs de Oslo-akkoorden op en kondigde aan dat de veiligheidssamenwerking met de Israёlische veiligheidsdiensten daar ook zou worden stopgezet. Het blijft onduidelijk of het laatste ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. PA-leider Abbas heeft al 58 keer eerder gedreigd om de veiligheidssamenwerking met Israёl te beёindigen. De reden dat Abbas zijn dreiging niet uitvoerde is dat hij zich goed bewust is van het feit dat zonder de IDF zijn regime in direct gevaar zal komen vanwege de populariteit van Hamas in de PA-gebieden.

  Zowel de Palestijnse veiligheidsdiensten als de IDF en de Shin Beth, de Israёlische binnenlandse veiligheidsdienst, jagen op leden van Hamas in Judea en Samaria in een poging om de terreurorganisatie af te houden van een coup. De PA wordt in haar poging om eenzijdige feiten op de grond in de C-gebieden te creёren geholpen door de Europese Unie die sinds 2016 10,5 miljoen Euro heeft uitgegeven om bouwplannen voor de bouw van 90 Palestijnse dorpen daar te ontwerpen.

  Tegelijkertijd oefent de EU druk uit op Israёl om zich te onthouden van nieuwbouw in de C-gebieden die krachtens de Oslo-akkoorden, die de EU nog altijd zegt te respecteren, onder Israёlische juridictie vallen. De Europeanen oefenen ook druk uit op Israёl om de sloop van het snel groeiende illegale Bedoeinendorp al-Khan al-Akhmar in zuid Judea tegen te houden. Het Israёlische Hooggerechtshof besloot dit jaar dat het dorp inderdaad ilegaal gebouwd is en gaf de Israёlische regering opdracht om haar besluit uit te voeren, iets dat tot nu toe niet is gebeurd.

  Masker af

  Palestijnse Arabieren hebben met behulp van de EU en Europese NGO’s maar liefst 28.000 bouwsels in het C-gebied opgetrokken over het laatste decennium, aldus de Israёlische organisatie Regavim. De Europese Unie speelt ook een voorname rol in het in stand houden van Abbas’ regime dat sinds de Amerikaanse erkenning van Israёlische soevereiniteit over Jeruzalem haar masker van vermeende gematigdheid heeft laten vallen.

  In augustus bijvoorbeeld zei Abbas, bijvoorbeeld, dat een leger van een miljoen moslims Jeruzalem binnenkort zou bevrijden en de voornaamste PA-geestelijke, Mufti Sheikh Muhammad Hussein, zei deze week dat de Israёlische aanwezigheid in Jeruzalem een “koloniaal kankergezwel” was.

  Om de financiёle crisis in de PA te verlichten die ontstond nadat zowel de Amerikaanse- als de Israёlische regering financiёle strafmaatregelen namen over de weigering van Abbas om een einde te maken aan de betalingen aan terroristen en hun families, besloot de EU om ook hier de PA te helpen. De Europese landenorganisatie besloot om 24.5 miljoen Euro over te maken aan de PA om de salarissen van 56.000 (!) Palestijnse ambtenaren over augustus uit te betalen.

  De Verenigde Naties schatten dat er iets meer dan 2.1 miljoen Palestijnse Arabieren leven in Samaria en Judea. Dat houdt in dat er in de PA 1 ambtenaar is op 37 Palestijnse burgers.

  Over de auteur