Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël ongerust over ontwikkelingen in Syrië - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël ongerust over ontwikkelingen in Syrië

  Yochanan Visser - 18 oktober 2019

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo landde vrijdagmorgen in Israël voor een gesprek met premier Benjamin Netanyahu over de gewijzigde toestand in Syrië waar Turkije eerder een nieuwe invasie uitvoerde. De Israëlische regering is uitermate ongerust over de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië die ook Jeruzalem onaangenaam verraste.

  Experts waarschuwden eerder deze week dat de Verenigde Staten hetzelfde zou kunnen doen met Israël als met de Koerden die tot nu acteerden als de VS’ voornaamste bondgenoot in de oorlog tegen ISIS, maar die plotseling werden geconfronteerd met president Trumps besluit om hen niet verder te helpen. Pompeo zei echter in Turkije dat zowel Israël als Saoedi-Arabië zich geen zorgen hoeven te maken over het bondgenootschap met de Amerikanen.

  “De Russen en de Iraniërs zijn dus al in feite de grote winnaars in Turkije’s offensief in Syrië.”

  Een direct gevolg van Trump’s onverwachte besluit was dat het Turkse leger, gesteund door Soennitische Syrische rebellen, probeert de autonome Koerdische regio Rojava langs de Turkse grens in Syrië over te nemen. De regering Netanyahu sprak eerder haar steun uit voor de Koerden die worden beschouwd als een natuurlijke bondgenoot van Israël, maar was voorzichtig om de VS niet te bekritiseren.

  Israël is nu ernstig bezorgd over de andere gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië en wel om twee redenen.

  Vacuum

  De eerste is dat nu al duidelijk is geworden dat het Russische leger het vacuüm dat door de Amerikanen in Syrië wordt achtergelaten aan het opvullen is. Russische militairen staken de rivier de Eufraat over op woensdag iets dat nog niet eerder was gebeurd en de Russen steunen vanuit de lucht pogingen van de pro-Assad coalitie om bezit te nemen van gebieden langs de Turkse grens en elders. Het Turkse offensief leek op donderdagavond tot stilstand te komen nadat Pompeo en de Amerikaanse vice-President Mike Pence een staakt-het-vuren overeenkomst hadden gesloten met de Turkse regering.

  Op vrijdagochtend kwamen er echter berichten binnen dat het Turkse leger opnieuw op de Koerdische YPG-militie schoot vanuit Turkije en de verwachting is dat het staakt-het-vuren geen stand zal houden. Het Turkse offensief heeft al meer dan 200.000 Syriërs uit hun huizen verdreven en honderden anderen werden gedood of gewond deze week.

  De Russen zaten ook achter een akkoord tussen de Koerdische YPG-militie en het Syrische leger van dictator Bashar al-Assad dat beoogt om een tegenwicht te bieden aan de Turkse inmenging in Syrië.

  Iraanse activiteiten

  Trump zou naar verluidt geen probleem hebben met deze overeenkomst, maar voor Israël is dat een ander verhaal en dat heeft te maken met de Iraanse activiteiten in Syrië. De Islamitische Republiek bepaalt wat het Syrische leger wel en niet mag doen in de Arabische republiek en was verantwoordelijk voor het integreren van sjiitische milities in Assads leger.

  Dit is de tweede reden dat Israël uitermate bezorgd is over de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië. Iran maakte eerder handig gebruik van de oorlog tegen ISIS en de chaos in Syrië om haar grip op het land te vergroten en blijft proberen om in de buurt van de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte te komen.

  Burgers in Oost-Syrie (Deir ez-Zur) gaven op donderdag een verklaring uit waarin zij waarschuwden voor een nieuw offensief van de pro-Assadcoalitie in oostelijk Syrië, waar de Amerikanen een belangrijke grensovergang bij At-Tanf op de Irakese grens controleerden.

  Deze grensovergang vormde tot voor kort een belangrijk obstakel in de Iraanse poging om een landbrug te bouwen van de Nineveh provincie in Irak naar de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte.

  Israël verhinderde tot nu toe dat de Quds Brigade van de Iranese Revolutionaire Garde een nieuwe grensovergang bij de meer noordelijk gelegen stad Abu Kamal in  Irakees Koerdistan zou openen. Een Syrische journalist rapporteerde op donderdagavond een nieuwe Israëlische aanval op Abu Kamal.

  Politieagent

  De Amerikaanse terugtrekking uit Syrië zal vrijwel zeker door Iran worden gebruikt om samen met het Syrische leger pogingen uit te voeren om meer strategische gebieden inclusief de olievelden in het oosten van Syrië te veroveren. De Russen en de Iraniërs zijn dus al in feite de grote winnaars in Turkije’s offensief in Syrië, en niet Assad die in feite niet meer is dan een marionet in de handen van Putin en Khamenei, de opperste leider van Iran.

  Volledige Russische en Iraanse controle over Syrië zal vrijwel zeker ook gevolgen hebben voor de bewegingsvrijheid van de IDF en de Israëlische luchtmacht in Syrië. De Russen leverden eerder het S-300 rakettenschild aan het Syrische leger maar tot dusver werd het systeem niet tegen Israëlische gevechtsvliegtuigen gebruikt.

  De Russen zijn om verschillende redenen actief in het Midden-Oosten en breiden hun invloed steeds verder uit. Putin is langzaam maar zeker de traditionele Amerikaanse rol van politieagent in het Midden-Oosten aan het overnemen. De Russische leider onderhoudt goede relaties met vrijwel alle landen in het strategisch belangrijke gebied inclusief Israël en Turkije dat voorzichtig moet zijn om rode lijnen te overschrijden die door zowel de VS als Rusland zijn uitgezet in Syrië.

  Over de auteur