Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Liquidatie Al-Baghdadi is voer voor meer terreur - Christenen voor Israël
 • ISIS-strijders op een op het Iraakse leger buitgemaakte, Amerikaanse Humvee legerjeep.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Liquidatie Al-Baghdadi waarschijnlijk voer voor meer terreur

  Yochanan Visser - 28 oktober 2019

  Premier Benjamin Netanyahu reageerde op zondagavond op de dood van Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van Islamitische Staat, die door een speciale eenheid van het Amerikaanse leger in het Syrische dorp Barisha werd geliquideerd vroeg in de morgen van 27 oktober.

  De Premier feliciteerde de Amerikaanse regering van Donald Trump met de “indrukwekkende prestatie” en zei dat de actie de vastbeslotenheid van de vrije wereld liet zien om terreurorganisaties en regimes te bevechten. Netanyahu waarschuwde echter ook voor euforie en zei in een persverklaring dat de Amerikaanse actie een belangrijke mijlpaal was, maar dat die deel uitmaakt van “een lange strijd” die de vrije wereld moet winnen.

  “Nu hij dood is, blijft de vraag wat er van ISIS zal worden en degenen die beweren dat dit het einde van de organisatie zal betekenen, hebben zeer waarschijnlijk ongelijk.”

  Liquidatie

  De Amerikaanse president Donald J. Trump maakte het nieuws over al-Baghdadi’s liquidatie op zondagochtend bekend tijdens een op televisie uitgezonden toespraak tot de Amerikaanse natie. Trump schreef eerder een tweet waarin hij aankondigde dat “er iets heel groots was gebeurd”, maar de vraag is nu of de dood van al-Baghdadi grote gevolgen zal hebben voor ISIS en de wereld.

  De Amerikaanse leider beweerde dat de ISIS-leider “als een hond” en als “een lafaard” stierf. Al-Baghdadi probeerde te ontsnappen aan de Amerikaanse Delta Force, door drie kinderen mee te nemen in een tunnel in de buurt van zijn schuilplaats in het Syrische dorp Barisha dicht bij de Turkse grens. Eenmaal in de tunnel schreeuwde de meest gezochte terrorist ter wereld terwijl honden hem achtervolgden.

  Naar verluidt bracht al-Baghdadi een zelfmoordgordel tot ontploffing die hij op zijn lichaam droeg een daad die voor het eerst werd uitgezonden door de Iraakse televisie.
  “Hij stierf nadat hij een doodlopende tunnel was inglopen, terwijl hij jammerde, huilde en schreeuwde”, vertelde Trump de Amerikanen.

  Samenwerking

  De zorgvuldig geplande Amerikaanse Special Forces operatie was het resultaat van vijf maanden inlichtingenvergaring, zowel door de CIA als door de Koerdisch geleide Syrian Democratic Forces (SDF), die beweerden dat men aan de gewaagde operatie had deelgenomen.
  “Een historische operatie was succesvol als gevolg van gezamenlijk inlichtingenwerk met de Verenigde Staten van Amerika,” schreef Mazloum Abdi, de commandant van de SDF op Twitter terwijl de regering van Irak ook beweerde dat men een aandeel had gehad in de operatie.

  Lokale Syrische media en het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens (SOHR) beweerden later dat 7 of 9 ISIS-leden stierven samen met al-Baghdadi waaronder de lijfwacht van de oprichter van de Islamitische Staat.

  De Delta Force gebruikte helikopters om troepen naar Barisha over te brengen en informeerde vervolgens de Turkse regering over de operatie om een confrontatie met het Turkse leger te voorkomen dat momenteel een nieuwe militaire actie tegen de Koerden in Noord-Syrië uitvoert.

  Blijkbaar hadden de Amerikanen de Russen en de Syrische dictator Bashar al-Assad ook geïnformeerd over de nachtelijke aanval in Barisha, waarna het Iraanse regime beweerde dat het bevestiging had gekregen over de dood van al-Baghdadi.

  Waarnemers waren eerst enigszins sceptisch over de mogelijkheid dat al-Baghdadi in de noord Syrische provincie Idlib was gedood, omdat ze wezen op het feit dat Hayat Tahrir al-Sham, dat vandaag het voormalige Al-Qaedafiliaal Jabhat al-Nusra omvat, de provincie Idlib controleert.
  Blijkbaar werkte de ISIS-leider echter samen met de jihadisten van Hayat Tahrir al-Sham, omdat lokale sociale media-activisten meldden dat al-Baghdadi ongecontroleerd controleposten van de islamitische rebellen kon passeren.

  Soldaten van de Delta Force trok lijken uit de vernietigde schuilplaats van al-Baghdadi terwijl ze, naar verluidt, ook twee levende ISIS-leden meenamen in de helikopters nadat de drie uur durende operatie was afgelopen.

  Al-Baghdadi

  Al-Baghdadi werd eerder dood verklaard door het Russische leger dat in 2017 beweerde dat het de ISIS-leider in de buurt van Raqqa, de voormalige hoofdstad van het kalifaat van de Islamitische Staat, had geliquideerd.

  De ISIS-leider verscheen zelden in het openbaar en de laatste keer dat hij werd gezien was in april van dit jaar, toen een video werd vrijgegeven van een interview met hem door de ISIS-mediatak Al-Furqan.

  In september publiceerde de jihadistische organisatie vervolgens een audio-statement van al-Baghdadi uit waarin hij de vestiging van nieuwe islamitische provincies in verschillende delen van de wereld zoals Azië en Afrika prees.

  Abu Bakr al-Baghdadi was aanvankelijk lid van Al-Qaida in Irak, waar hij na een hechtenis van tien maanden door het Amerikaanse leger in 2004 zich bij de organisatie aansloot.
  Nadat de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in december 2011 alle Amerikaanse troepen uit Irak had teruggetrokken, beoordeelde Al-Baghdadi de situatie en richtte later ISIS op. Daarna begon hij de oorlog die zowel Syrië als Irak op de rand van de afgrond bracht en een wereldwijde crisis veroorzaakte.

  ISIS ten onder?

  Nu hij dood is, blijft de vraag wat er van ISIS zal worden en degenen die beweren dat dit het einde van de organisatie zal betekenen, hebben zeer waarschijnlijk ongelijk. Al-Baghdadi wist blijkbaar dat hij het risico liep te worden geëlimineerd en nam bepaalde maatregelen die de overleving van ISIS zouden verzekeren.

  Allereerst leek hij in augustus aan te geven dat hij wilde dat de islamitische geleerde Abdullah Qardash zijn opvolger werd toen hij hem tot hoofd van ‘moslimaangelegenheden’ van de Islamitische Staat groep benoemde. Qardash is erg populair onder ISIS-aanhangers en heeft een perfecte status, omdat hij een directe afstammeling is van de familie van de profeet Mohammed, de Quraysh-stam. Hij en al-Baghdadi waren al kameraden nadat ze in 2004 door het Amerikaanse leger in het kamp in Bucca in Irak gevangen werden gezet.

  Terreurdreiging

  De dood van Al-Baghdadi zal hoogstwaarschijnlijk ook geen gevolgen hebben voor de operationele mogelijkheden van ISIS en op korte termijn kunnen we een toename van terroristische aanslagen door de leden van de organisatie over de hele wereld verwachten. Frankrijk heeft bijvoorbeeld het niveau van paraatheid al verhoogd uit vrees voor nieuwe ISIS-terreuraanslagen.

  De dood van de ‘martelaar’ zal wraak moeten zijn, zal nu het motto van ISIS zijn en de VS en het Westen moeten opnieuw alert zijn op een grote terroristische aanslag. ISIS werkt op een zeer gedecentraliseerde manier en deze trend is alleen maar toegenomen sinds de ondergang van het ‘Kalifaat’ in Irak en Syrië.

  De zogenaamde Waliyahs, de provincies van het kalifaat, zijn te vinden in het Midden-Oosten, Afrika en Aziatische landen zoals Afghanistan, Indonesië, Pakistan, de Filippijnen en Bangladesh. De jihadistische organisatie maakt bovendien gebruik van sociale media en internet om te communiceren met haar grote achterban en lanceert routinematig mediacampagnes om ‘eenzame wolven’ te mobiliseren en om islamitische groepen te inspireren om lid van de organisatie te worden en om zich bij de jihad tegen ‘ongelovigen’ aan te sluiten ‘.

  Het nieuwe leiderschap zal ongetwijfeld de manier waarop al-Baghdadi stierf gebruiken om de ISIS-groepen en leden te mobiliseren om een Jihad tegen de VS en het Westen te ontketenen en om regimes in het Midden-Oosten verder te destabiliseren.

  Thema

  ISISterreur

  Over de auteur